Fíkový džem

by Meg

V poslední době byly v obchodech k vidění v akčních slevách čerstvé fíky. Nemohla jsem jim odolat a tak jsem se tyto fíky rozhodla zpracovat jako marmeládu, resp. džem. Můj taťka ho miluje a kupuje si ho v různých obchodech, nebo mu ho často kupujeme jako dárek. Tentokrát můžu darovat fíkový domácí :)

Taťka si ho nejradši namaže klasicky na pečivo, ale já ho miluji jako doplněk k sýrům nebo sýrovým toastům.

Fíkový džem

Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes
Total time

1

hour 

10

minutes

Suroviny

  • 600 g čerstvých fíků

  • 300 g třtinového cukru

  • 1 svitek skořice

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 2 lžíce citronové šťávy

Postup

  • Fíky omyjeme, osušíme a odkrojíme jim stopku.
  • Pak je nakrájíme na kousky.
  • Dáme je do hrnce, přisypeme k nim cukr, přidáme kousek skořice a lžičku vanilkového extraktu (nebo semínka z třetiny až půlky lusku vanilky).
  • Vše dobře promícháme a necháme cca hodinu odstát, až se bude cukr rozpouštět.
  • Mezitím si nachystáme sklenice – nejlépe vyvařené, nebo velmi dobře umyté a vytřené lihem. Dobré je také mít nachystaný trychtýř se širokým hrdlem, v nouzi poslouží i ustřihnutá PET láhev se širším hrdlem (jako bývá např. u ledových čajů).
  • Pak dáme hrnec na sporák a plotýnku rozehřejeme na nejvyšší stupeň. Jakmile se začne směs vařit, plamen stáhneme na střední a vaříme 5-15 minut, až budou fíky měkké.
  • Z hrnce vyndáme skořici.
  • Marmeládu rozmixujeme ponorným mixérem – je jen na nás, zda úplně do hladka, nebo zda v ní necháme kousky fíků.
  • Hrnec s marmeládou vrátíme na sporák a přidáme do něj dvě lžíce citronové šťávy. Marmeládu povaříme ještě cca 2 minuty.
  • Marmeládu naplníme do čistých sklenic, víčka ještě otřeme vysokoprocentním alkoholem (já používám 80% konzumní líh) a uzavřeme. Otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout. Po vychladnutí otočíme zpátky a víčka zkontrolujeme. Pokud některé pruží a lupá (není dobře chycené), sklenici dáme do lednice a spotřebujeme co nejdříve.
  • Džem použijeme dle své fantazie, můžeme si ho dát jako doplněk na sýrové prkénko, k sýrovým toastům nebo s nám třeba promazat nějaký luxusní dort. Fantazii se meze nekladou :)

You may also like

5 comments

Jiřka 19. 10. 2018 - 10.50

Dobrý den, kde prosím koupit kvalitní a cenově dsotupné fíky? Moc mě váš recept láká. Děkuji

Reply
Babeta 23. 08. 2021 - 21.32

Výborné jako vše od vás. Děkuji

Reply
Meg 09. 12. 2021 - 16.40

Díky mockrát!

Reply
Zajíčková 27. 08. 2023 - 15.50

Dobrý den, dnes mi synek přivezl čerstvé fíky z Chorvatska, hodně zralé a vynikající. Našla jsem recept od vás na marmošku a musím říct, že je sakra dobrá!!!! Díky za typ a ať se daří;-) Zajíčková

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 8.38

Dobrý den, díky mockrát :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc