Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

Na podzim jsem se zúčastnila jednoho úžasného večera. Nejenže jsem díky němu poznala nové, zajímavé prostory, ochutnala jsem taky spoustu dobrého jídla a vína. A tak jsem si řekla, že nějaké z receptů musím vyzkoušet i doma. Jenže mě nalákala hlavně kachní prsa a ta se podle receptu připravovala v sous-vide přístroji.

Ten nedávno vyhrála Lucie a zapůjčila mi ho. Takže jsem si hned vzpomněla na tento večer a pustila se do zauzených kachních prsou.

Ještě ale na chvíli zpět k onomu večeru. Konal se v Muzeu gastronomie a pořádaly ho Foodpanda, Dvě Deci a restaurace Mood. Seskupení těchto firem zajistilo velmi příjemný večer s povídáním o historii vaření, jídle a víně. Ve zrychlené formě tedy přikládám pár fotek z tohoto večera a pro recept si zascrollujte o trochu níž :)

Muzeum Gastronomie
Prostory Muzea gastronomie
Muzeum Gastronomie
Prostory Muzea gastronomie
Antoine Mahé a Château de Vauclaire 2012
Antoine Mahé, spoluzakladatel Dvě Deci, vypráví o růžových vínech a dává nám ochutnat Château de Vauclaire – Cuvée Château Rosé 2012
Barvy vín
Tato tabule mě velmi zaujala :)
Sbírka příborů v Muzeu gastronomie
Vystavené příbory – při pohledu na jejich sbírku jsem litovala, že aspoň část nemám doma
Jaroslav Zahálka
Šéfkuchař restaurace MOOD Jaroslav Zahálka
Zauzená kachní prsa a Juliénas 2011
Antoine nám nalévá Juliénas 2011, které se podávalo k prvnímu chodu
Antoine Mahé a Classique 2010 - Chateau d'Anglès
Antoine vypráví o následujícím víně
Vepřový bok a Classique 2010 - Chateau d'Anglès
Vepřový bok a Classique 2010
Crema catalana
Dezert – Crema Catalana

Abych shrnula celý večer – prošli jsme si Muzeum gastronomie a vyslechli si něco málo o začátcích vaření vůbec. Ochutnali jsme následující:

Antoine nám celý večer zpestřil povídáním o víně a zasvětil nás do jeho společného ochutnávání s jídlem. Jaroslav Zahálka vybral skvělé pokrmy, které spolu s vínem vytvořily úžasnou kombinaci, kterou jsem měla dlouho v hlavě.

Proto jsem při zapůjčení sous-vide přístroje nezaváhala ani chvíli a pustila se do následujícího.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney, bylinkovým salátem a bazalkovým vinaigrette

Dvě Deci na svém blogu naštěstí uveřejnily recept, který poskytl sám šéfkuchař, a já si tak mohla přípravu tohoto jídla vyzkoušet sama. Nicméně v něm chybělo např. konkrétní množství koření, takže výsledný recept je dílém mého momentálního rozpoložení :)

Pro recept na bazalkovou zálivku jsem mrknula sem.

Suroviny:

kachní prsa:

  • kachní prsa
  • dřevěné piliny nebo štěpiny a černý sypaný čaj
  • sůl
  • tymián
  • máslo

rajčatové chutney:

  • máslo
  • 1 střední cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • lžíce hořčičných semínek
  • kousek zázvoru (nasekaný najemno)
  • kousek skořice
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • konzerva dobrých, loupaných (sekaných) rajčat
  • lžíce vinného octa
  • třtinový cukr (1-3 lžíce)

salát a bazalkový vinaigrette

  • lžička dijonské hořčice
  • 1 šalotka nebo malá cibulka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • hrst bazalkových lístků
  • půl hrnku olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa (i víc, pokud máte rádi)
  • mix salátů a bylinek

Postup:

Nejprve si připravíme rajčatové chutney. Na másle orestujeme cibuli a česnek, cca 5 minut.

Cibulka s máslem

Poté přidáme hořčičná semínka a přiklopíme, necháme restovat, než přestanou praskat.

Hořčičné semínkoPřidáme ostatní koření spolu se zázvorem a smažíme asi jednu minutu.

Koření

Pak přidáme rajčata, ocet a sůl, přiklopíme a necháme vařit 30 minut. Mícháme nejdříve jen občas, poté častěji, aby se chutney nepřipálilo.

Rajčata

Mícháme do té doby, než chutney zhoustne a nevyvaří se z něj skoro všechna voda, pak přidáme cukr (dle chuti a dle rajčat, aby byl výsledek sladkokyselý). Povaříme asi ještě pět minut, aby z chutney byla hustá omáčka, odstraníme celé koření a necháme zchladnout.

Třtinový cukr do chutney

Piliny nebo štěpiny si namočíme do vody.

Namočené piliny

A přidáme k nim černý čaj, alespoň na půl hodiny.

Piliny s černým čajem

Kůži kachních prsou nasolíme a necháme asi 15 minut odpočívat.

Nasolená kachní prsa

Mezitím můžeme udělat bazalkový vinaigrette – všechny suroviny dáme do mixéru.

Suroviny na zálivku

A vytvoříme z nich hustou zálivku.

Bazalková zálivkaPiliny zcedíme a (v mém případě) dáme do hrnce na alobal.

Piliny v hrnci

Nad ně mřížku a na ni kachní prsa. Hrnec uzavřeme a dáme ho na silný plamen. Jakmile se z něj začne trochu dýmit, hrnec odstavíme a necháme 10 minut prsa udit.

Kachní prsa před uzenímPo nich vypadají takto:

Kachní prsa po uzení

Kachní prsa dáme s máslem a tymiánem do sáčku určeného na sous-vide a zavakuujeme.

Vaukování kachních prsou

„Vaříme“ sous-vide při 56°C 12 minut a zachladíme. Poté prsa opečeme na rozpálené pánvi dvě minuty, kůží dolů. Pánev odstavíme z plotýnky a prsa můžeme otočit.

Opečená kachní prsaMix salátů zakápneme bazalkovou zálivkou a promícháme.

Salátek z bazalkovou zálivkou

Kachní prsa nakrájíme na tenké plátky.Krájení kachních prsouNa talíři doplníme rajčatovým chutney a salátem.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

A lehce zakápneme bazalkovým vinaigrette.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

Dáte si? :)

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette


Related Posts

Lilkový tatarák

Lilkový tatarák

Po velké chvále na zeleninový tatarák bez masa jsem si vyžádala recept. A tak mi v mailu přistál recept na lilkový tatarák podle Jany F. a já hned věděla, co dojít koupit. Pokud si chcete taky vyzkoušet vegetariánskou verzi tataráku, jako stvořenou pro letní dny, tak neváhejte.

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Kachní prsa s granátovo-vinnou omáčkou a smetanovými bramborami (a Dvě Deci)

Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom […]



8 thoughts on “Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít