Slaný závin z kynutého těsta

Závin s kyselým zelím

S tímto receptem přicházejí dvě verze slaného pohoštění. Která je lepší, to záleží čistě na chuti každého z vás. První variantou je cibulovo-sýrová směs a druhou je osvědčené zelí s uzeným masem.

Suroviny:

Těsto na 2-3 záviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 200 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje

Cibulová náplň:

  • 6 velkých cibulí
  • 20 dkg slaniny nebo uzeného masa
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 20 dkg strouhaného sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžíce medu
  • sůl, pepř, tymián, oregano, muškátový oříšek

Zelná náplň:

  • kysané zelí
  • uzené maso
  • 1 cibule
  • krystalový cukr

Postup:

Nejprve jsem si připravila obě náplně. Vytvářejí se snadno, když máte pěkný kousek uzeného z místního řeznictví.

Na cibulovou náplň jsem nakrájela na jemná půlkolečka cibuli a dala ji smažit na troše sádla. Když změkla, přidala jsem k ní trochu vody, med a koření a nechala vodu odpařit. Poté jsem přidala uzené nakrájené na kousky, nechala chvíli společně prohřát a potom jsem směs odstavila.

Když už směs vychladla, přidala jsem do ní zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr a vejce.

Na druhou směs jsem osmažila na sádle (ano, opět, k tomuhle prostě sedlo :) ) cibulku nakrájenou na kostičky a nechala zezlátnout. Přidala jsem pokrájené zelí, podlila trochou vody a nechala tak 10 min dusit pod pokličkou, než se voda odpařila. Pak jsem dochutila zelí asi dvěma lžícemi krystalového cukru a po ochutnání přidala nakrájené uzené.

Na samotný závin jsem smíchala mouku se solí, přidala olej a poté droždí rozmíchané ve vodě. Vypracovala jsem hladké těsto, které jsem dala do tepla kynout. (Teď v období topení to kyne jedna báseň…)

Těsto jsem si rozdělila na díly a rozválela, potřela směsí.

Překulila jsem je na plech s pečícím papírem a pomazala rozšlehaným vejcem.

Abych nezapomněla, při rozvalování těsta nemusíte být moc důkladní, příliš tenké těsto se roztrhne a dopadnete např. takto: (nicméně vady na kráse nejsou vady chuti :) )

Záviny jsem pekla na cca 180°C, dozlatova. Pak už se jen po mírném vychladnutí mohly podávat. Ale chutnají i za studena…

08 comments on “Slaný závin z kynutého těsta

  • HaF , Direct link to comment

    Dík za tip na závinové těsto. Já vinula nedávno, zbylo zelí z nakládání a tak, doplněno o uzené, putovalo do závinu. Jen jsem použila mražené listové. Byla to skvělá svačina do práce!

  • Meg , Direct link to comment

    Jo, ja se musím přiznat, že jsem ho druhý den lehce ohřátý z mikrovlnky snídala… :D
    Tohle těsto jsem zkoušela poprvé, a je dobré, příště asi vyzkouším i s makovou náplní. A bylo to hlavně poprvé, co jsem vzala letošní nakládané zelí, a bylo vážně vynikající.

  • Lucie , Direct link to comment

    Dobrý den, mohu se zeptat koik zelí- 1balíček? A toho uzeného také 20dkg ? děkuji za odpověď. jsem z Vašich stránek úúúplně unešená, prostě naměkko :-)) děkuji za inspiraci, pěkný den.

    • Meg , Direct link to comment

      Toho uzeného masa mohlo být těch 20 dkg, a co se týče zelí, tak tam po pravdě nevím, protože jsem si prostě nabrala do misky z domácího naloženého :) A díky moc za milý komentář :)

  • Terka , Direct link to comment

    Závin byl výborný i za dva dny :-D Ale místo oleje jsem dala sádlo :-) Jedna nohavice s domácím pickles, domácím špekem (trocha strouhaného sýra, aby to potom líp drželo), ale zapomněla jsem na cukr a bylo to kyselé :-( Druhá s listovým špenátem na cibulce, potom trochu nivy a vejce na spojení a bylo to moc dobré!
    Dneska dělám repete :-)

  • Hana Mahlová , Direct link to comment

    Dobrý den, těsto při dodržení množství mouky a vody bylo hodně řídké, rozhodně by to nešlo vyválet na plát. Musela jsem přidat hodně mouky. Tak nevím – jsem jediná?:)

    • Meg , Direct link to comment

      Dobrý den, myslím, že jsem nikdy moc mouky nepřidávala, že mi recept fungoval dobře. Občas hodně záleží na mouce, ale extrémní rozdíly tam nebývají. Zkusím si na to dát pozor, až ho budu dělat příště :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít