The Daring Bakers’ February 2013 Challenge – Crisp Crackers and Flatbreads (a Chilli Con Carne k tomu)

by Meg
22 komentářů

Na poslední chvíli, ale přece – tak by se dalo charakterizovat moje zapojení do poslední pekařské výzvy. Jejím tématem byly křupavé sušenky nebo chlebové placky. Asi tak by šel snadno přeložit název Crisp Crackers and Flatbreads. Vybrala jsem si z nabídky připravených receptů chlebové placky a udělala je včera na večeři. No samozřejmě, že ne samotné – bylo k nim chilli con carne.

Crispy Flatbread

Chlebové placky mohou být i v  měkčí variantě, nicméně zadání bylo jasné. Takže ať to křupe a díky Sarah!

Suroviny:

  • 1 hrnek (240 ml) teplé vody (cca 43°C)
  • 1 lžička aktivního sušeného droždí
  • 3 hrnky hladké mouky (420 g)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce rozšlehané se lžící vody na potření
  • mořská sůl, tymián (nebo rozmarýn) na posypání

Postup:

Vodu dáme do mísy a posypeme sušeným droždím.

Voda + droždí

Necháme asi pět minut odpočinout, směs by v misce měla tvořit aspoň trochu pěnu. Přidáme mouku, olej, sůl, cukr.

Suroviny na těsto

Vše zpracujeme na hladké těsto. Mísu vymažeme olejem a těsto do ní umístíme (oválíme ho trochu po stranách, aby mělo taky lehce olej na povrchu).

Základ těsta

Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu v teple nakynout.

Těsto

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a přikryjeme je potravinovou fólií.

Rozdělení těsta

Pomoučníme si vál/desku a každý kousek rozválíme do tenkého oválu. Přeneseme je na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem a posypeme solí a tymiánem.

Před pečením

Pak už je můžeme dát do trouby a pečeme dozlatova, cca 20 minut (pro jistotu hlídejte od patnácti). V půlce pečení to také chce plech obrátit, vzhledem k tomu, že většina trub peče nestejnoměrně.

Upečené flatbreads

Placky nechte vystydnout na plechu, nebo je hned přeneste na mřížku a nechte vychladnout tam.

Chilli con carne

Pro recept na chilli con carne jsem nemusela chodit daleko – stačilo se jen natáhnut na poličku a pak si v kuchyni rozložit Deník Dity P… Recept je uveden s původním množstvím surovin, já měla asi 350 g masa, takže jsem byla s množstvím někde mezi poloviční a celou dávkou. Fazole i rajčata jsem použila v množství jedné plechovky od každého, navíc jsem přidala červenou papriku a zase vynechala chilli papričku. Sušeného chilli jsem dala necelou lžičku a i tak jsem slyšela věty o tom, že to pálí (nicméně při ochutnávce v práci nebyl žádný problém). Nu což, taky se to jmenuje chilli…

Chilli con carne - Deník Dity P.

Suroviny:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule nadrobno
  • (oproti původnímu receptu červená paprika)
  • 1 prolisovaný stroužek česneku
  • 2 lžičky mletého chilli (opatrně!)
  • 1 čerstvá chilli paprička, zbavená semínek (vynechala jsem)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2×400 g konzerva krájených rajčat
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 2x400g konzerva červených fazolí
  • 1/2 skořicového svitku
  • zakysaná smetana a strouhaný sýr ( u mě Ementál)

Postup:

Na oleji jsem zlehka osmahla cibulku. Troubu jsem rozehřála na 150°C.

Základ

K ní jsem pak přidala červenou papriku nakrájenou na kostičky. Orestovala jsem ji, pak přidala prolisovaný stroužek česneku, chilli, kmín, a nechala tak dvě minuty opékat.

Cibule, paprika, česnek a kořeníPřidala jsem maso a smažila, až se rozpadlo na menší kousky a orestovalo se dohněda.

Přidáme maso

Osolila jsem ji, opepřila a přidala rajčatový protlak a zasmažila.

Přidáme protlak

Přidala jsem rajčata, vývar a dala jsem směs do trouby.

Putujeme do trouby

Tahle směs se pekla asi hodinu a půl, přičemž 15 minut před koncem do ní přišly fazole a skořice. Nakonec už jen stačilo dle chuti přidat sůl.

A pak už se mohlo podávat.

Chilli con carneNa chilli zakysanou smetanu a sýr.

Crispy FlatbreadTyhle placky jsem rozhodně nedělala naposledy. Chutnaly a ve spojení s pikantní směsí, kdy ji navíc přímo plackami můžete nabírat, úžasná kombinace!

P.S.: V průběhu nejbližších pár dnů očekávejte soutěž o praktickou cenu do kuchyně ;)

22 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

Lucie 27. 02. 2013 - 10.42

Krasne se ti povedly, asi je taky zkusim, protoze na krupave susenky nemam naladu…

Reply
Meg 27. 02. 2013 - 15.45

Diky :) No, budou to krupavy placky, co budou chutnat podobne jako susenky ;) Ale ne, ke smesi/omacce super :)

Reply
La Cuoca 27. 02. 2013 - 12.05

Úúúžasná kombinace! Na křupavé placičky se co nevidět vrhnu. Jednou jsem dělala podle podobného receptu pita chléb, ten se ale ještě musel nechat změknout ve vlhké utěrce. Křupavá verze vypadá ve spojení s vydatným chilli naprosto neodolatelně. Mňam.

Reply
Meg 27. 02. 2013 - 14.29

Díky :) V ještě chladném počasí je to úplně super :)

Reply
Aisha 27. 02. 2013 - 14.53

it looks delicious!!

Reply
Meg 01. 03. 2013 - 20.48

Thank you!

Reply
Denisa 27. 02. 2013 - 18.46

Chlebové placky se ti moc povedly, já jsem dělala ty cibulové, ale nějak se mi z nich v troubě staly přerostlé housenky. :D Ty je máš moc krásně tenké. :)) A chilli con carne bych určitě chtěla ochutnat, ale v té bezmasé variantě, protože se bojím mletého masa. :D Každopádně to ale vypadá moc chutně, nechtěla by sis otevřít restauraci? :D

Reply
Meg 01. 03. 2013 - 20.50

Díky moc :) Proč se bojíš mletého masa? :D Kvůli té příšerné aféře? Maso jsem si mimochodem koupila vcelku a pomlela doma – většinou mají v obchodech i řeznictvích jen to smíšené. Restauraci? To je sen snad každého milovníka jídla, ale určitě bych se do toho nepouštěla :)

Reply
Terezka 27. 02. 2013 - 19.25

Parádní párování s chilli con carne! já jsem si vybrala krekry a také rozhodně ne naposledy, variant mě napadá už teď neurekom :)

Reply
Meg 01. 03. 2013 - 20.51

Krekry? Super! Já taky váhala, co z toho udělat… Nakonec mě zlákalo hlavně to chilli :D

Reply
Madla 28. 02. 2013 - 8.05

Krásně se ti to povedlo! Křupavé placky vypadají skvěle a k tomu chilli, co má říz, to je to pravé jídlo do studených dní. Já nedávno pekla bramborové placky, byly taky krásně křupavé, ale teď jsem dostala strašnou chuť na chilli :-)

Reply
Meg 01. 03. 2013 - 20.51

Díky :)) Už aby ty studené dny skončily. Byla bych nadšená :)

Reply
Sarah G 01. 03. 2013 - 3.30

These look perfect! Well done. Thank you for participating in this challenge. By the way, have you thought to put a translator on your blog so we can translate into our own language? Or did I miss it

Reply
Meg 01. 03. 2013 - 20.52

Thank you very much! Translator should be located on the right side in the menu :)

Reply
Jana 02. 03. 2013 - 15.01

Taketo slane vecicky milujem.. chrumkave a jednoduche, kde vynikne chut olivoveho oleja.. nadherne fotky, recepty aj blog!! gratulujem a pozyvam Vas aj na ten môj, prave prebieha giveaway… http://www.ladyymarmelade.blogspot.com :))

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.09

Diky moc za navstevu i za pochvalu! I ja se tesim z odkazovaneho blogu :)

Reply
Lenka 02. 03. 2013 - 16.17

Tuhle challenge jsem se rozhodla vynechat, protože mi na ní nepřišlo nic zajímavého. Nakonec si asi tyhle tvoje placky asi vyzkouším jen tak mimo DBs :)

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.10

Ja mam moc rada tyhle plackoidni veci, kteryma se da nabirat omacka, a krupe to a cele je to dohromady proste mnam :)

Reply
vilemína 12. 03. 2013 - 13.06

Moc s emi líbí úprava recept, fotky, vypadá to velmi lákavě.
A ještě jednou chválím proměnu blogu (ty dlaždice nebo jak to nazvat), zdá se mi to fajn nápad.

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.41

Diky moc :)

Reply
Baboo 24. 04. 2014 - 19.38

Je možné, že jsem se přehlédla, ale nemůžu najít na kolik stupňů se placky pečou. Děkuji

Reply
Meg 06. 05. 2014 - 12.53

V receptu je uvedeno: Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto rozdělíme na 16 stejných dílků a přikryjeme je potravinovou fólií. Tak ať se povedou! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít