Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

A je tady Silvestr. Jedno z nejočekávanějších období roku. Doba, kdy mnohde probíhají bujaré večírky s pitím, dobrým jídlem a skvělou zábavou, doplněné o půlnoční ohňostroje… Ne, večírky to nemusí být zase tak bujaré. Ono stačí někdy i jen tak v klidu posedět, v dobré společnosti a s dobrým jídlem, případně s nějakou hrou… Ale co vám budu povídat, to jídlo, to je klíčové.

Na českých oslavách je podle mě klasikou pan chlebíček. A vlastně taky paní jednohubka. Ale ten chlebíček, ten je důležitý. Má u nás mnoho podob a může být obložen vším možným – od velikého kusu vejce, takže se chlebíček skoro nedá jíst bez poptlání, přes různé menší důmyslné ozdoby. Já jsem si před Vánoci koupila v antikvariátu knížku Studená kuchyně od Viléma Vrabce a rozhodla jsem se, že z ní prostě něco musím vyzkoušet.

Kuchařka studená kuchyně

Listovala jsem kuchařkou v oddělení chlebíčků i salátů, ale také pečiva. A oko mi padlo na „Veky pro obložené chlebíčky“. Tak jsem nelenila, připravila jsem miláčka Kenwood Major Titanium, který při mé nemoci chudák jen týden smutně stál na lince, a šlo se zadělávat.Kenwood Major Titanium

A aby toho nebylo málo, tak jsem se ke chlebíčkům pustila do Vlašského (italského) salátu z téže kuchařky.

Suroviny:

Na tři malé večky nebo bagetky:

  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 5 g soli (cca kávová lžička)
  • 1 vejce na potření

Na vlašský (italský) salát:

  • 250 g uvařených brambor
  • 250 g šunky
  • 200 g kyselých okurek
  • 100 g jablek
  • 80 g cibule
  • cca 400 – 450 g majonézy
  • sůl, pepř, Worcestr a ocet dle chuti

Na dokončení:

  • Obloha dle chuti – salámy, šunky, zelenina, …

Postup:

Tyto upečené veky mají tu výhodu, že zůstanou déle vláčné. Hodí se proto velmi dobře k přípravě obložených chlebíčků. Nakrájených na plátky jich využijeme jako přílohy ke všem pokrmům, připraveným s majonézou.

Z tohoto množství si nemůžeme představovat tři dlouhé, velké veky, které jsou běžně k dostání. Jsou to spíše malé bochníčky nebo tři menší bagetky – uvidíte na obrázku sami.

Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, dáme ho do mísy robotu a rozdrobíme do něj droždí.

Příprava kváskuPřidáme lžičku cukru, asi lžíci mouky a vše dobře, dohladka promícháme. Povrch lehce posypeme moukou a necháme kynout.

Přírpava kvásku

Po zhruba deseti minutách by měl vzejít takovýto kvásek.

Nakynutý kvásek

Přidáme k němu zbytek mouky, zchladlé rozpuštěné máslo a sůl a pomocí hnětacího háku vypracujeme tužší těsto.

Příprava těsta

Těsto v míse vytvarujeme do bochánku, mísu překryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu až dvě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Těsto před kynutím

Těsto pak rozdělíme na tři díly, které vytvarujeme dle potřeby.

Vykynuté těstoVytvarované těsto dáme na plech s pečícím papírem, přikryjeme a necháme znovu kynout (půl hodiny až hodinu).

Veky před kynutím

Troubu si rozehřejeme  na 175°C a večky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme je 20 – 30 minut (dle velikosti a trouby), dozlatova.

Veky před pečením

Upečené je vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Upečené veky

Můžeme jít připravovat salát. Z kuchařky: Brambory, šunku, cibuli a jablka nakrájíme na jemné, ne příliš dlouhé nudličky. Přidáme k nim na nudličky nakrájené, lehce v dlaních vymačkané kyselé okurky.

Jak vidíte, moje krájení má meze trpělivosti a tak moje nudličky kolikrát ale vůbec nebyly jemné :D i tak se ale salát povedl. Cibuli jsem nakrájela radši na drobné kostičky (na jemno).

Příprava vlašského salátu

Do mísy k nakrájeným surovinám přidáme majonézu, sůl, pepř, Worcester. Dobře vše promícháme a ochutnáme. Dochutíme dle potřeby – solí, pepřem, Worcesterem nebo octem. Pokud máme dostatečně sladká jablka, není třeba vůbec myslet na cukr, a pokud dobře pikantní kyselé okurky, ocet by také vůbec neměl být potřeba. Dobře promíchaný salát vložíme do lednice a necháme alespoň chvíli uležet.

Příprava vlašského salátu

Salát natřeme na plátky veky – nejlépe se mi tyto typy salátů nanáší vidličkou.

Salát na vece

A ozdobíme dle chuti.

Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

Já jsem tentokrát použila sušenou šunku, tenké plátky pečené červené řepy, kousek sladké hrušky a slaného balkánského sýra. Silvestrovským oslavám a chlebíčkům zdar!

Domácí vekové chlebíčky s vlašským salátem

A vám všem bych do nového roku chtěla popřát to vše nejlepší – ať je tento rok zase lepší než ten minulý, ať je plný zdraví, štěstí a radosti a ať si ho užíváte s těmi, které máte rádi.


Related Posts

Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana

Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana

Obdržela jsem pozvánku na Chlebíčkový dýchánek Vlasty Buriana. Už při slově chlebíčkový mi bylo jasné, že tohle je akce, které se prostě musím zúčastnit. Takový ten správný, český chlebíček, to je prostě lahůdka. Kdo by neznal ty stavy, kdy se do sebe snažíte nějakým rozumným způsobem […]

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Klasické žloutkové věnečky s bílkovou polevou

Vzhledem k tomu, že mám nyní doma na zkoušení krásného robota Kenwood Major Titanium, vytasila jsem se na něj s receptem, kde se dá tento robot využít hned třikrát. Z rodinného archívu jsem vytáhla recept na žloutkové věnečky, který mi na blogu zatím chyběl a já nechápu, jak jsem […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít