Masové kuličky v rajčatové omáčce se špagetovou dýní

by Meg

Podzim už je v plném proudu a dýně jsou snad všude kolem :) Přijde mi, že je vídám snad ještě častěji než loni, a tak mě pořád napadá, co by se s nimi dalo dělat. Kromě dýňové polévky (kterou zbožňuji) a dýňového koláče (ten nemám moc ráda) je tu asi milion dalších věcí, co bych chtěla vyzkoušet. Zrak mi padl na dýni špagetovou a protože jsem už dlouho měla chuť na masové kuličky, udělala jsem je s rajčatovou omáčkou a dýni připravila jen jako přílohu.

Pokud vás jako příloha dýně nenadchla, prostě si uvařte hrnec těstovin a kuličky servírujte k nim, my to také tak uděláme, až dýně dojde (trochu jsem se rozšoupla a kuliček s omáčkou bylo víc než dost).

Suroviny:

na masové kuličky (6-7 porcí):

  • 1 kg masa, nejlépe půl na půl hovězí a vepřové
  • 1 houska namočená v mléce
  • 1 vejce
  • 2-3 lžíce strouhanky
  • 30 g sýru typu Gran Moravia, Grana Padano, parmazán
  • kůra z jednoho citrónu
  • hrst petržele
  • sůl, pepř

na rajčatovou omáčku (6-7 porcí):

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 velký rajčatový protlak
  • 2 plechovky sekaných rajčat
  • sůl, pepř
  • olivový olej

na dýni (2-4 porce podle velikosti):

  • špagetová dýně
  • olivový olej
  • sůl

k podávání:

  • tvrdý sýr (Gran Moravia, Grana Padano, parmazán)
  • listová petržel
  • případně olivový olej

Postup:

Maso si nameleme na mlýnku (střední hrubost).

Mletí masa

Po umletí masa přidáme do mlýnku housku namočenou v mléce, abychom ho vyčistili od masa.

Houska namočená v mléce

K masu a housce do mísy přidáme nastrouhaný sýr, kůru z citrónu, nasekanou petržel, vejce, sůl a pepř.

Ochucení masaVše pořádně prohněteme a pokud se nám bude směs na tvoření kuliček zdát málo tuhá, přidáme strouhanku. Pokud budeme chtít ochutnat, můžeme udělat menší kuličku a tu uvařit v mikrovlnce, abychom ochutnali, jestli je maso dost slané. Já měla z tohoto množství asi 21 velkých kuliček, takže jsem počítala s třemi až čtyřmi na porci.

Masové kuličkyKuličky osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova a osušíme na papírových utěrkách.

Smažení masových kuličekNa olivovém oleji v hrnci mezitím osmahneme nasekanou cibulku a česnek.

Restování cibulky a česneku

Až začnou sklovatět, přidáme rajčatový protlak a zasmažíme.

Přidání protlaku

Poté do hrnce přidáme plechovky loupaných sekaných rajčat, osolíme a zlehka opepříme.

Přidání loupaných rajčat

Jakmile začne omáčka přicházet k varu, přidáme do ní kuličky, přiklopíme a necháme mírně probublávat.

Masové kuličky v omáčceNastal čas upéct dýni. Rozkrojíme ji a vydlabeme z ní prostřední část se semínky. Osolíme ji a položíme řezem dolů na plech s pečícím papírem, který jsme pokapali olivovým olejem. Pečeme na 200°C asi půl hodiny, až je dýně měkká. Mezitím občas promícháme rajčatovou omáčku s kuličkami.

Dýně před pečením

Upečenou dýni naškrábeme vidličkou na nudličky (= špagety), opatrně, protože je dýně horká.

Upečená dýně

Rajčatovou omáčku ochutnáme a případně přidáme sůl a pepř (v krajním případě i lžičku cukru, kdyby byla rajčata moc kyselá). Naškrábanou dýni vložíme do talíře (kdo chce, lehce zakápne olivovým olejem) a přidáme k ní masové kuličky a rajčatovou omáčku.

Masové kuličky v rajčatové omáčce se špagetovou dýníNavrch nastrouháme sýr a přidáme lehce nasekanou petrželku.

Masové kuličky v rajčatové omáčce se špagetovou dýní

You may also like

3 comments

BarboraKarin 20. 10. 2015 - 19.40

Tak to je nejvíc! Mňááám! … Můžu se zeptat, nemáte nějaký vychytaný recept na paellu? V M&S jsem si koupila rýži přímo na ní a už chybí jen nějaký ověřený recept, nejlépe od Vás :)

Reply
Meg 30. 10. 2015 - 9.36

Jé, díky, popravdě na paellu se chystám už dlouho a mám i nějaké tipy ze Španělska, tak se to pokusím nějak zpracovat :)

Reply
BarboraKarin 06. 11. 2015 - 13.48

To by bylo super! Už se moc těším. Díky!

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc