Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Kdykoliv jsem se ocitla na nákupech v Ikee, jsem samozřejmě nějak nemohla odolat obědu nebo večeři nebo obecně občerstvení v jejich restauraci. Obvykle jsem také hlavně neodolala mandlovému dortu, který jsem si dala vlastně skoro pokaždé. V Ikee jsem už ale dlouho nebyla a chuť na mandlový dort se projevila v plné síle. Tak jsem se odhodlala, že si ho upeču doma, byť jsem se toho maličko obávala. Jeden nebo dva recepty jsem už totiž kdysi zkoušela a moc dobře to nedopadlo.

Tentokrát jsem ale dlouho studovala všechny možné recepty na internetu a spolu s vlastními zkušenostmi jsem to pak propojila v recept následující. Dort byl naprosto luxusní (potvrzeno i návštěvou) a chutnal mi asi ještě víc, než ten, který jsem kupovala v Ikee. Tento dort (známý ještě jako Dort krále Oscara II.) je kromě toho, že je úžasný, navíc přirozeně bezlepkový, takže ho můžete upéct i celiakům – a takový recept se vyplatí mít v zásobě.

Suroviny:

Na korpus:

  • 200 g (mletých) neloupaných mandlí
  • 5 bílků
  • 150 g krupicového cukru

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 120 g krupicového cukru
  • 2 – 3 lžíce mandlovice nebo mandlového likéru
  • 5 žloutků
  • 150 g změklého másla

Na dokončení:

  • 100 g mandlových plátků nebo nasekaných mandlí

Postup:

Pokud nemáme mleté mandle, připravíme si celé, neloupané mandle.

Mandle v sekáčku

Nameleme / nastrouháme je na jemno, nebo rozsekáme v robotu.

Namleté mandle

Připravíme si dva plechy na pečení s pečícím papírem. Z rubové strany na papír tužkou vyznačíme kola o průměru cca 24 cm a papír otočíme zpět.

Příprava pečícího papíru

Bílky dáme do mísy a začneme je šlehat. Až budou tvořit pěnu, postupně několikrát přisypeme cukr.

Šlehání bílků

Bílky s cukrem musí být vyšlehané do tuha.

Vyšlehaný sníh

Přisypeme k nim namleté mandle a opatrně, ale důkladně, je spolu promícháme.

Příprava těsta

Těsto si rozdělíme napůl do obou vyznačených kruhů.

Troubu rozehřejeme na 170 – 175°C.

Rozdělení těsta

Těsto rozetřeme do kulata pomocí stěrky nebo špachtle.

Roztírání těsta

Nevadí, že bude hmota překrývat vyznačený kruh, korpusy pak stejně trochu ořízneme.

Připravené těsto na pečení

Každou placku pak pečeme v troubě (170 – 175 °C) asi 20 minut, až bude zlatavá.
Upečený plát

Mezitím si připravíme základ krému. Do kastrůlku odvážíme cukr a přidáme k němu smetanu.

Smetana a cukr na krém

Pro vůni můžeme přidat i dvě až tři lžíce nějakého mandlového alkoholu – já jsem přidala mandlovici z Moravy.

Mandlovice do krému

Kastrůlek se smetanou a cukrem dáme na sporák a zahříváme, až se všechen cukr rozpustí. Necháme ho na mírném ohni a do směsi zašleháme žloutky. Pomalu zahříváme do zhoustnutí, směs by se ale neměla začít vařit, aby se žloutky nesrazily.

Žloutky do krému

Zahuštěnou žloutkovou směs dáme do misky. Pokud by se stalo, že směs není úplně hladká a přeci jen se mohly žloutky trochu srazit, propasírujeme vše do misky přes síto.

Přecezení krému

Na vrch položíme potravinovou fólii, aby se nevytvořil škraloup a dáme vychladit.

Chlazení krému

Upečené vychladlé korpusy zarovnáme – dortovou formu na ně položíme a ořežeme je nožem.

Okrájení korpusu

Změklé máslo utřeme do pěny a postupně k němu po troškách přidáme vychladlý žloutkový krém. Vyšleháme společně dohladka.

Dokončení krému

Na tác položíme jeden dortový korpus a potřeme ho menší polovinou krému.Přiklopený korpus

Na krém položíme druhý korpus a opět ho potřeme krémem, tentokrát potřeme krémem i boky dortu. Dort dáme do chladna.Potírání dortu

Připravíme si plátkované mandle. Pokud je zrovna neseženete, jako já, můžete je ohřát v mikrovlnce na 30 vteřin, aby změkly a šly lépe krájet. Nasekáme je na plátky / na kousky.

Nasekané mandle

A na suché pánvi je opečeme dozlatova, přesuneme na talíř a necháme vychladnout.

Opražené mandle

Opraženými mandlemi posypeme vršek (nebo i boky) dortu.

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Celý dort stačí nechat cca 20 – 30 minut proležet v chladu, pak už se může krájet.

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

Uvařit si hrnek dobré kávy a ukrojit si k němu kousek tohoto mandlového dortu… tomu já říkám dokonalý odpočinek :)

Švédský mandlový dort | Dort krále Oscara

15 comments

  1. Opravdu výborný, ve čtvrtek jsem dělala na páteční party, kde byly bezlepkáři a měl obrovský úspěch!!! Díky díky díky :)

  2. Na me je teda desne sladky. Bez kavy to vazne nejde :-). Ale v praci ho urcite zbasti ;-). Dekuji za recept.

  3. Děkuji za podrobný recept, dneska sem ho pekla a je výborný! jenom sem měla problém s korpusem, po upečení mi šel špatně z papíru a lámal se :( nakonec to naštěstí po namazání krémem nešlo poznat :)

    1. Já jsem ho obracela vzhůru nohama a pak z něj papír opatrně stáhla :). Ale věřím, že s krémem to bylo pak v pohodě :)

  4. Mě se nepovedl vůbec krém, smetana d cukrem a žlotky mi vůbec nezhoustla, jak je to možné?

    1. Mě také krém nezhoustl. Když jsem tuto tekutou hmotu vyšlehala s máslem, byla stále tekutá. Co s tím?

  5. Slovo IKEA je nesklonné, je to zkratka
    I – Ingvar
    K – Kamprad
    E – Elmtaryd
    A – Agunnaryd
    tedy byla jsem v Ikea :-)))….. a dortík chutná moc dobře.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *