Jahodovo – třešňová marmeláda s vanilkou

by Meg
8 komentářů

Já vím, že jahodová sezóna už vlastně končí, ale pokud byste měli ještě na zahrádce nějaké jahody a k tomu pár třešní, chtěla bych vám nabídnout možnost je zpracovat. Když jsem byla malá, tak jsme mívali poměrně dost domácího ovoce a každý rok se tak zpracovávalo na několik způsobů. Domácí marmelády – tedy vlastně džemy, dřeň, která se mrazila… Postupem času se naše zahrádka umenšila a tak se skoro přestalo zavařovat (až na okurky). Když jsem letos narazila na chuťově výborné ovoce na trzích, nemohla jsem odolat.

A tak jsem se pustila poprvé v životě do marmelády. Vím, správně bych měla říkat džem, podle sjednocené legislativy v EU. Marmeláda je jen z citrusových plodů a navíc vzniká želírováním ovocných šťáv… Ale u nás se vždycky říkalo jen marmeláda, i když tam byly kousky ovoce.

K výrobě domácí zavařeniny se nabízí všelijaké želírovací přípravky, tak jsem se na ně podívala v obchodech. Nepochopila jsem, proč bych k ovoci měla přidávat ztužený rostlinný tuk, palmový olej nebo všelijaké gumy. Takže jsem se pustila do ovoce s cukrem, citronovou šťávou a vanilkou. A udělala jednu z nejlepších marmelád, kterou jsem kdy jedla.

Suroviny:

  • 900 g jahod
  • 300 g třešní
  • 600-800  g cukru
  • 1/4 hrnku citronové šťávy
  • 2 lžíce vanilkového extraktu (mám domácí)

Postup:

Omyjeme jahody…

Umývání jahod… i třešně.

Umývání třešní

A pokrájíme na kousky.

Krájení ovoce

Ovoce můžeme nakrájet/nasekat na hrubo a případně poté ještě rozmačkat.

Krájení jahod

Promícháme s cukrem.

Ovoce s cukrem

A přidáme citronovou šťávu.

Přidání citronové šťávy

A vanilkový extrakt – já používám domácí (vanilkové lusky naložené ve vodce).

Přidání vanilkového extraktu

Směs dáme na střední plamen, a vaříme až se cukr rozpustí. Jakmile ovoce začne měknout, můžeme ho ještě rozmačkat.

Mačkání ovoce

Během vaření pak sbíráme pěnu.

Sbírání pěny

Po 20-30 minutách můžeme vyzkoušet na talířku, jestli už džem tuhne. Pokud jsme s ním spokojení, tak naplníme sklenice vypláchnuté horkou vodou, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Plnění marmelády

Konzistence vypadá asi takhle:

Barva marmelády

A výsledná vychladnutá sklenice.

Jahodovo - třešňová marmeláda s vanilkouJe to vážně jedna z nejlepších marmelád/džemů, které jsem kdy jedla. Kousky ovoce, akorát sladká (je potřeba přizpůsobit množství cukru sladkosti ovoce) a vonící po vanilce. Ať žije léto :)

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

MARTINA 23. 06. 2014 - 8.47

Dobrý den, kde prosím seženu vanilkový extrakt? V běžných samoobsluhách jsem na něj nenarazila, děkuji :)

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.36

Dobrý den, kupuji ho ve zdravých výživách anebo si ho dělám sama z lusků a vodky :)

Reply
jana p. 23. 06. 2014 - 9.35

Zrovna sem taky doma vyráběla, akorát ovoce v opačném poměru. A použila jsem klasický vanilkový lusk, ten se dá koupit skoro všude.

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.36

Tak to taky musí být dobrota :)

Reply
Madla 23. 06. 2014 - 11.39

Super, u nás je jahodová sezóna v plném proudu, třešní máme taky plno, takže půjdu do něj :-) já teď dělala třešňový džem se skořicí, mňam, ale dík Pektogelu mi ztuhl nějak moc :-)

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.37

No, mně ztuhl dost i bez cukru, nějak mi nevadilo ho déle vařit :D

Reply
Esmé 24. 06. 2014 - 10.32

To vypadá super. My máme tenhle rok nějakou extrémní úrodu třešní, takže jsem celý víkend trhala a vypeckovávala, no, není to moje zrovna oblíbená činnost :D Máme ale takové ty chrupky, z těch džem bohužel nejde.

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.37

Aha, ty jsou ale tááák dobrý! Taky už se mi nechce nic vypeckovávat :D

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc