Marinovaný losos

by Meg

Nevím jak je to u vás, ale pro mě s Vánoci přichází většinou také čas uzeného lososa. Koupím si (větší) balíček, a pak si ho dávám na všechny možné způsoby. Letos jsem se vydala trošku jinou cestou. Lososa jsem si sice z obchodu přinesla, ale syrového. A začala jsem hledat recepty na to, jak si ho naložit.

Přesně tak, na řadu přišel Gravad Lax, nebo gravlax. Prostě losos marinovaný v soli, cukru a kopru, případně dalších ingrediencích. Ve středověku si ho prý připravovali rybáři, kteří ho nasolili a zakopali do písku nad úroveň přílivu. Odtud slova gravlax (hrob-losos), pohřbený losos. (wikipedia)

Koupila jsem si menší kousek, protože u nás syrové rybě fandím tak akorát já a děda. Recept je takový menší mix z internetu, ale je velmi jednoduchý a účinný.

Suroviny:

gravlax:

  • 1 kg filetu z lososa, i s kůží
  • 300 g soli (nejlépe hrubé mořské)
  • 100 g cukru
  • nasekaný kopr (cca hrst)
  • trocha kůry z citronu

omáčka:

  • 2 lžíce hořčice (anglického typu, dijonská, … )
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce nasekaného kopru
  • sůl, pepř

Postup:

Filet z lososa omyjeme a důkladně osušíme.

Osušení lososaV misce promícháme cukr, sůl, citronovou kůru a nasekaný kopr. Někdo přidává i alkohol, například vodku, ale není zapotřebí. Neradím použití citronové šťávy, losos by mohl zbělat.

Směs soli, cukru, kopru a citronové kůryDo sáčku dáme polovinu marinády.

Suchá marináda v sáčkuNa ni položíme lososa a zasypeme zbylou marinádou.

Losos připravený k marinováníSáček dobře uzavřeme a položíme ho na talíř do lednice. Nejlépe ještě zatížíme (na cca 300 gramový kousek stačila krabice mléka, jinak bych radila použití většího prkénka a naskládání např. sklenic s okurkami apod). Lososa necháme odpočívat alespoň 24 hodin a občas ho přijdeme do lednice otočit.

Losos v sáčku do lednicePřed podáváním si připravíme omáčku z hořčice – všechny suroviny odměříme do uzavíratelné skleničky a pak si prostě pořádně zašejkrujeme – vše se krásně spojí a vznikne hustší, hladká omáčka.

Příprava medovo-koprové hořčiceBalíček s lososem vyndáme z ledničky. Většina soli s cukrem se rozpustila a ochutila maso – filet více zčervenal a ztvrdnul.

Losos po dni marinováníRybu omyjeme pod tekoucí studenou vodou a osušíme.

Opláchnutý lososPokud jsme dali první den málo kopru a chceme, aby ještě nějaký na lososu byl, tak ho můžeme posypat.

Losos s kopremA zešikma krájíme tenké plátky, které prostě skrojíme z kůže, takže si s ní nemusíme dělat starosti.

Krájení lososaNakrájené kousky masa můžeme servírovat samostatně, přelité omáčkou.

Lososová růžeAnebo si připravíme kousek oblíbeného pečiva.

Plátek chlebaRozložíme na něj avokádo.

Chléb s avokádemA lehce osolená míchaná vajíčka.

Chléb, avokádo a míchaná vajíčkaNa ně potom plátky lososa.

Chléb, avokádo, míchaná vajíčka a marinovaný lososPřípadně trochu omáčky.

Obložený chléb s marinovaným lososem

A skvělý chlebíček je na světě… Teď už jde jen o to, jestli zůstane jen u jednoho –  a jestli se vůbec budete chtít dělit. Ale pokud se chcete blýsknout například na silvestrovské párty, tohle je ideální řešení. Lososa můžete rozložit na větší talíř, pokapat omáčkou a nechat hosty, aby si nabírali dle chuti. Anebo ho přidat na malé jednohubky… Která varianta je podle vás lepší? :)

Doufám, že jste si užili klidné a pohodové vánoční svátky a přeji vám vše nejlepší do roku 2014! Ať se daří v kuchyni i v celém životě a plní se vám přání :)

You may also like

18 comments

Lucie 30. 12. 2013 - 14.04

wau, na gravlax se chystám snad od dob, kdy jsem se začala zajímat o vaření, až se do něj konečně pustím, určitě mrknu k tobě, bezva podrobný návod :-)

Reply
Meg 02. 01. 2014 - 12.17

Budu ráda, když se povede :)

Reply
Cernamoora 30. 12. 2013 - 15.44

To vypadá parádně:)

Reply
Meg 02. 01. 2014 - 12.17

A i chutnalo! :)

Reply
HaF 31. 12. 2013 - 18.08

Paráda, jen u nás by neprošel ten kopr! Manžel byl onehdy služebně ve Švédsku, byl nadšen množstvím ryb kdekoli se stravoval, ale jen do okamžiku, než zjistil, že skoro všude je kopr – ten totiž nesnáší! Ale asi ho zkusím vynechat!
Přeji veselého Silvestra a vše nej do novéo roku 2014!

Reply
Meg 02. 01. 2014 - 12.24

Já ho dřív taky vůbec nejedla, kopračka bylo něco nemyslitelného… až losos mě nějak přesvědčil :)) I tobě vše nej do nového roku!

Reply
Anna 02. 01. 2014 - 11.54

Marinovaného lososa jsem měla naposledy ve Švédsku…tady na něj nějak nemám odvahu…Perfektní návod, aspoň budu mít zábavu na dlouhé zimní večery :D

Reply
Meg 02. 01. 2014 - 12.27

Zase tolik času to nezabere :D

Reply
Madla 06. 01. 2014 - 16.00

Super návod, který vypadá velice jednoduše a přitom výsledek je úplně úžasný. Jen si říkám, kde já seženu čerstvého lososa. To se dělá, takhle člověka navnadit? Asi bych ho i mírně zaudila v hrnci, uzeného lososa totiž fakt zbožňuju.

Reply
Meg 08. 01. 2014 - 16.16

No jo, to uzení, to je fakt… :) Taky ho miluju :)

Reply
Melanie 08. 03. 2014 - 14.12

Moc diky za super jednoduchy a vynikajici recept:). Jinak vzkaz pro Madlu: lososa cerstveho objednavam od http://www.pratelelososa.cz. Je vzdy vynikajici, zavazeji mesta po republice jednou mesicne.

Reply
Meg 14. 03. 2014 - 19.39

Já díky za ozkoušení :)

Reply
Zuz 09. 03. 2014 - 23.47

Dobrý večer, mohu doporučit?!? Vynikající !!!

Reply
Meg 14. 03. 2014 - 19.41

Super :)

Reply
Jan 14. 12. 2015 - 9.36

Dobrý den, pravděpodobně takhle připraveného lososa jsem měl nyní na firemním večírku a byl naprosto fantastický. Hledal jsem recept a asi jsem ho našel zde :). Nebo se dá připravit ještě nějakým podobným způsobem. Med, kopr, hořčice v tý omáčce byly, co si pamatuju od kuchaře :).

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 19.56

Tento recept se dá trochu obměňovat, ale základ bude asi vždy podobný :-)

Reply
Honza 20. 02. 2016 - 11.16

Recept je výborný, právě vyzkoušeno, tak uvidíme co řeknou odpoledne hosté. Díky! ;)

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.58

Jak to dopadlo u hostů? :)) Já si ho brzy budu muset zopakovat :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc