Když jsem na Apetit festivalu letos v létě viděla růžového marinovaného lososa, věděla jsem, že ho budu muset zkusit. Potom na mě vykoukl i při prohlížení receptů Jamieho Olivera. A tak jsem mu prostě už vážně nemohla odolat. Koupila jsem si menší kousek, protože jsem na něj doma sama, ale pokud má vaše rodina ráda ryby, nebojte se naložit klidně celý filet.
Recept jsem pojala trošku podzimně a tak v něm místo tradičního ginu nebo vodky figurovala whisky a skořice.
Suroviny:
- 400 g filetu z lososa
- 2-3 menší řepy
- 30 ml whisky
- kůra z 1 pomeranče
- špetka skořice
- 3 lžíce hrubozrnné soli
- 1 lžíce hnědého cukru
k podávání:
- řecký jogurt
- kopr
- olivový olej
- sůl, pepř, cukr
- chléb, bageta či jiné pečivo dle chuti
Postup:
Řepu oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme k ní kůru z pomeranče, skořici a whisky. Rozmixujeme.
K řepné směsi přimícháme cukr a sůl.
Připravíme si dvě vrstvy pečícího papíru. Na ně navrstvíme polovinu směsi a položíme na ni lososa. Já jsem ho zbavila kůže, protože jsem chtěla mít růžovou barvu z obou stran plátků.
Lososa pokryjeme zbytkem řepy.
Lososa zabalíme do papíru a potom důkladně do potravinové fólie. Tento balíček můžeme ještě pro jistotu uzavřít do mikrotenového sáčku, vložit do lednice a zatížit. Necháme ho v ní 1-2 dny, přičemž ho alespoň jednou otočíme.
Před podáváním lososa vyjmeme z lednice a rozbalíme.
Marinádu z něj seškrábeme lžící a poté ho opláchneme pod studenou vodou.
Krájíme na tenké plátky.
Lososa jsem podávala s domácím chlebem a s hustým řeckým jogurtem (řecký jogurt Milko, lžíce olivového oleje, sůl, pepř, špetka cukru a nasekaný kopr).
Marinovaného lososa zbožňuju a s touhle narůžovělou barvou a vůní podzimu u mě prostě zabojoval.