Miluju ty chvíle v kuchyni, kdy v klidu chystám jídlo a těším se na to, až se do něj společně s hosty pustíme. Když čekáme návštěvu, nejradši připravuju jídlo dopředu, abych pak měla na ostatní dost času a nemusela ho všechen trávit odbíháním. Nejlépe se předem chystají předkrmy a dezerty, které mohou být studené, případně jsou určené jen na rychlé dohotovení.
A právě předkrm je tématem letošní soutěže Aperitivo Moment, kterou opět vyhlašuje Aperol Spritz Food Blog Roku. Úkolem této soutěže je vytvořit a nafotit předkrm dle vlastní fantazie a doprovodit ho drinkem na bázi Aperol, Campari, Crodino nebo Cinzano.
Musím říct, že mi tahle soutěž letos zase padla do noty. V poslední době jsme byli na několika návštěvách, kde jsme jako předkrm dostali domácí paštiku. Pokaždé jinou a pokaždé výbornou. A já jsem se skoro styděla, když jsem přiznávala, že jsem ji vlastně doma ještě pořádně nedělala. A tak když přišla příležitost a čas, abych mohla domácí paštiku jako předkrm vytvořit, neváhala jsem. Z těch kupovaných mi vždycky hodně chutnala paštika brusinková, tak jsem se rozhodla pustit právě do ní. A protože jsem k ní chtěla podávat drink, ve kterém bude Cinzano Rosso, do paštiky a do želé na ni jsem právě tento vermut použila. Bylo to naprosto dokonalé! :)
Brusinková paštika z kuřecích jater s tymiánem a Cinzanem a želé z Cinzana
Paštiku je nejlepší si připravit den předem. Alespoň v klidu zatuhne a v den podávání bude daleko víc času na nachystání ostatních pokrmů a drinků.
Suroviny:
na paštiku (6 malých skleniček):
- 500 g čerstvých kuřecích jater
- mléko (na zalití jater v misce)
- 1 malá červená cibulka (nebo šalotka)
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce tymiánových lístků (čerstvých nebo mražených)
- 100 ml Cinzano Rosso
- 2 lžíce sušených brusinek
- 100 ml smetany ke šlehání
- 150 g másla
- sůl, (bílý) pepř
- olivový olej a máslo na smažení
na ozdobu (želé a přepuštěné máslo):
- 1 lžíce brusinek
- 2 lžíce Cinzana Rosso
- 2 lžíce vody
- 1 lžička mleté želatiny
- 150 ml Cinzana Rosso
- 1 lžíce hnědého cukru
- tymián, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl
Postup:
Kuřecí játra dobře propláchneme pod studenou vodu a očistíme je – zbavíme je bílých žilek a hodně nažloutlých míst. Dáme je do misky, zalijeme je mlékem a přidáme k nim lžičku soli. Promícháme a necháme asi 30 minut odležet. Mléko by mělo z jater vytáhnout alespoň část hořkosti.
Mezitím si oloupeme malou červenou cibulku (nebo šalotku) a stroužek česneku, který zbavíme klíčku uprostřed. Připravíme si taky asi lžíci tymiánových lístků, čerstvých nebo mražených.
Na pánvi rozpustíme tenký plátek másla a přidáme k němu trochu olivového oleje.
Cibulku i česnek nasekáme a spolu s tymiánem pomalu opečeme, abychom je nespálili. Až vše změkne a zesládne, přendáme tuto směs do mixéru.
Játra scedíme a necháme je okapat.
Pak je osušíme na papírových utěrkách, zlehka osolíme a opepříme (bílým pepřem).
V pánvi opět rozpustíme kousek másla s olivovým olejem.
Játra zprudka ze všech stran opečeme.
Jakmile budou takhle zlatavá a uvnitř upečená, přendáme je také do mixéru.
Do ještě horké pánve na sporáku nalijeme 100 ml Cinzana a odvaříme přípečky. Přidáme dvě lžíce brusinek a necháme trochu provařit – odpaří se většina alkoholu a brusinky změknou.
Mezitím si můžeme nechat rozpustit 150 g másla a nechat zachladnout.
Do mixéru k játrům přidáme 100 ml smetany ke šlehání.
A také brusinky s Cinzanem.
Kráce promixujeme, paštika bude vypadat takto:
Mixér zapneme na nižší otáčky (pokud to jde) a otvorem ve víku pomalu přilejeme zchladlé máslo.
Do hladka umixovanou paštiku ochutnáme a případně ještě trochu přisolíme a opepříme. Promícháme.
Paštiku rozdělíme do připravených skleniček, pokud je při tom chceme co nejméně zašpinit, pomůžeme si cukrářským sáčkem.
Naplněné skleničky s paštikou uzavřeme a dáme je do lednice na hodinu vychladit.
Lžíci brusinek naložíme do dvou lžic Cinzana, aby změkly.Do misky dáme dvě lžíce vody a posypeme je lžičkou mleté želatiny.
Do kastrůlku nalijeme 150 ml Cinzana.
Přidáme k němu lžíci hnědého cukru, špetku soli, bobkový list a několik kuliček černého pepře a nového koření. Svaříme.
Nabobtnalou želatinu v misce zalijeme horkým Cinzanem (přilijeme ho tam přes síto) a dobře je společně rozmícháme. Želé necháme zchladnout, aby bylo nanejvýš vlažné.
Vychladlé, zatuhnuté paštiky ve skleničkách ozdobíme namočenými brusinkami a případně i tymiánem.
Lžící na ně opatrně nalijeme zchladlé želé.
Pokud chceme paštiku zalévat máslem, nejdříve ho přepustíme – v hrnci rozpustíme máslo a necháme ho pak na mírném plameni probublávat. Sbíráme z něj pěnu a až začne zlátnout a na dně hrnce se srazí bílkoviny, přecedíme ho. Necháme ho trochu zchladnout a pak tímto čistým, zlatavým máslem přelijeme paštiku. Zbytek másla uschováme ve skleničce, výborně se hodí na smažení a vydrží nám v lednici déle než máslo samotné.
Pokud chceme, můžeme nalít na paštiku jen tenkou vrstvu másla a paštiku dozdobit bylinkami, kořením a brusinkami.
Necháme v chladu zatuhnout, minimálně tři hodiny.
Cibulová marmeláda
Cibulová marmeláda je výborná nejen k paštice – dokonale se hodí také například do hamburgerů nebo k sýrům. Také ona se dá připravit den nebo několik dnů dopředu a ušetří tak čas při ostatních přípravách.
Suroviny:
- 3 bílé cibule
- 3 červené cibule
- cca 40 ml červeného balsamico octa
- asi lžička čerstvých nebo mražených tymiánových lístků
- 2 lžíce hnědého cukru
- sůl, pepř
- olivový olej, máslo
Postup:
Máslo s olivovým olejem rozehřejeme v hrnci nebo na pánvi a přidáme cibuli nakrájenou na proužky. Restujeme na středním plameni, až cibule změkne.
Přidáme cukr, ocet, tymián a lehce osolíme a opepříme. Promícháme a necháme odvařit veškerou tekutinu. Správná cibulová marmeláda je sladkokyselá a kořeněná a cibule je v ní úplně měkká.
Campari Americano
Díky Campari je tenhle drink nahořklý a tak se k předkrmům báječně hodí. Spolu s nimi totiž navnadí na další chody… anebo se taky může stát, že půjdete do lednice pro další sklenici s paštikou…
Suroviny:
- 40 ml Campari
- 40 ml Cinzano Rosso
- led
- perlivá voda
- pomeranč
Postup:
Do sklenice vložíme led, Campari a Cinzano Rosso.
Dolijeme perlivou vodou.
Z pomerančů ukrojíme měsíčky, trochu je nad sklenicí zmáčkneme a vložíme je do ní. Vychutnáváme :)
- Já jsem nyní dala do sklenic jen pár kostek ledu, protože teploty nejsou nijak vysoké, ale v létě bych ledu použila co nejvíce.
- Pokud připravujete drinky s pomerančem před hosty, můžete jim připravit miniaturní ohňostroj: Z pomeranče vykrojte kus kůry a zmáčkněte ho nad plamenem (zapalovače, svíčky). Ze slupky vystříknou oleje, které pomeranč chrání a vzplanou. Je to jen na okamžik a tak se to špatně fotí, ale tyhle jiskřičky můžete vidět na fotce níže. Většinou jsou ještě větší a pokud to někdo nezná, je vždycky v úžasu. Pomerančovou slupku to také nádherně rozvoní, takže ji můžete přidávat do koktejlů ještě voňavější.
Jak to dát všechno dohromady?
Budeme nejlépe ještě potřebovat:
- čerstvé pečivo nebo toastový chléb a olivový olej na křupavé toasty
- čerstvou zeleninu (salát, jarní cibulku, rajčata…)
- olivy
- nakládané okurky
Pokud budeme připravovat křupavé toasty, toastový chléb rozválíme válečkem na tenko.
Okrájíme z něj kůrky a přepůlíme ho na trojúhelníky.
Dáme je na plech, pokapeme olivovým olejem a při 200°C v troubě upečeme do zlatava a křupava.
Na stůl nachystáme paštiky, cibulovou marmeládu, olivy, nakládané okurky a toasty nebo čerstvé pečivo.
Přidáme k nim také čerstvou zeleninu a drinky.
A můžeme začít ochutnávat.
Takto naservírovaný předkrm rozproudí zábavu, donutí lidi jídlo společně sdílet a společně užívat. A to je začátek dobře stráveného večera :)
Paštika s želé z Cinzana je výborná na toastu sama o sobě.
A k té zalité máslem je nejlepší si přidat trochu cibulové marmelády…
A když nás zláká slunečné počasí, je úžasný pocit vyjít s drinkem na terasu a trošku toho sluníčka nabrat.
I když byla venku zima, tenhle obrázek ve mně prostě evokuje léto :)
Už se těším, až bude konečně takové teplo, že si tyto koktejly a předkrmy budeme moci užívat v klidu na terase a k tomu si pak nejlépe ještě něco ugrilujeme. A to všechno zase nejlépe v dobré společnosti :)