Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

by Meg
9 komentářů

Když se mi minule celkem povedly citronové macarons, říkala jsem si, že teď už to prostě musí vycházet. A že je budu muset zkusit znovu. Utvrdily mě v tom i příchozí reakce o tom, že se povedly nejenom mně a já se radovala, že mám konečně funkční recept, který můžu opravdu předávat dál.

A tak jsem se rozhodla, že je zkusím zase, tentokrát ale z arašídů, aby je mohl jíst i můj Aleš, který je na mandle (obzvlášť tepelně zpracované) alergický. Namlela jsem je v mixéru a prosila přes jemné síto, aby v nich nebyly moc velké kousky. Slepila jsem je tentokrát rybízovým želé, které mám nachystané i na slepení lineckého cukroví. Přiznávám, že to bylo hlavně proto, že jsem neměla čas dělat krém, ale opravdu to bylo dohromady dobré. A nakonec jsem je ozdobila před podáváním sněhovými vločkami z fondánu, aby odrážely adventní období.

Postup jsem fotila jen občas, takže pokud chcete více fotek, mrkněte se na ty macarons citronové. Jediné, v čem se liší, jsou mandle nahrazené za arašídy a barva. Postup i množství je naprosto stejné :)

Suroviny:

na macarons:

  • 112 g jemně mletých arašídů (pokud je budete mlít sami, bude jich potřeba více)
  • 204 g moučkového cukru
  • 102 g bílků
  • 51 g cukru krupice
  • (červené gelové potravinové barvivo)

na dokončení:

  • rybízový džem nebo želé
  • fondán nebo marcipán

Postup:

Arašídy rozmixujeme / rozsekáme ve výkonném mixéru na co nejjemnější kousky, až skoro na prášek. Prosijeme je skrze jemnější sítko a případné zbytky ještě jednou do jemna promixujeme. Velké kousky vyhodíme (můžete je použít do kaší, müsli směsí a podobných) a mleté arašídy odvážíme, aby jich bylo opravdu 112 gramů. Smícháme je s moučkovým cukrem.

Namleté arašídy

Bílky vyšleháme do pěny a potom k nim postupně přisypáváme krupicový cukr. Sníh vyšleháme do tuha, ale snažíme se ho nepřešlehat. (Vypadal by pak “suše” anebo by dokonce začal hrudkovatět). V tuto chvíli můžeme přidat potravinářské barvivo – já přidala vánoční červené, ze kterého nakonec vyšla spíš růžovo-červená barva, ale nechtěla jsem ho přidávat moc.

Vyšlehaný sníh s barvivem

A znovu sníh prošleháme, aby se barva sjednotila. Ke sněhu přidáme polovinu arašídové směsi a zamícháme, aby se vše propojilo. Nemusíme se bát a klidně vše smícháme bez skurpulí – je potřeba z bílků dostat vzduch (cca 15 zamíchání stěrkou).

Smíchání hmoty

Přidáme opět polovinu arašídové směsi a dobře zamícháme (asi 10-15 zamíchání). Dbáme na to, aby po stěnách a na dně nádoby nezůstaly nepromícháné části. Napotřetí přisypeme zbytek arašídové směsi a znovu 10-15 tahy zamícháme. Hlavní je mít dobře promíchanou, jednolitou hmotu.

Těsto musí mít tzv. konzistenci lávy – padat ze stěrky v široké stuze a v míse se rozlévat, aby po 30 vteřinách byl povrch vcelku hladký. Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou. Plechy si vyložíme pečícím papírem, pod který můžeme dát šablonu s předtištěnými vzory makronek.

Macarons na plechu před pečením

Tu poté vyndáme a s plechem silně bouchneme o stůl / linku tak, aby se uvolniny vzduchové bublinky a praskly. Makronky necháme zaschnout na plechu asi 30-60 minut. Ideální je, pokud se po této době můžeme makronek zlehka dotknout a hmota se nám nepřilepí na prst.

Macarons pečeme při 135°C 12-16 minut. Teplotu a délku pečení musíme vyzkoušet ve vlastní troubě – mně třeba trouba peče při okrajích víc a makronky tam pak praskají. Upečení otestujeme tím, že je zkusíme jemně odloupnut od pečícího papíru, pokud se rozpůlí a nechá část hmoty na papíře, ještě potřebují pár minut.

Upečené macarons vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, teprve poté zlehka odloupáváme z papíru a můžeme je naplnit.

Upečené skořápky

Tentokrát jsem macarons naplnila rybízovým želé a nechala je v lednici odležet. Protože jsme je jedli před Mikulášem, vykrojila jsem sněhové vločky z fondánu.

Slepené macarons a fondán

Pomocí štětečku s vodou jsem vločky na makronky přilepila a mohly se podávat.

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Takto ozdobené macarons můžete bez obav podávat návštěvě mezi vánočním cukrovím.

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Věřte mi, budou jim chutnat a budou z nich nadšení :)

Vánoční arašídové macarons s rybízovým želé

Mohlo by se vám líbit

9 komentářů

Pepina 16. 12. 2015 - 10.24

Tak jsem si vyrobila arašídové máslo :D

Jak jste prosím vás došla k tak jemným, ale stále sypkým namletým arašídům? Mně to přešlo z ještě docela velkých kousků rovnou na pastu…

Reply
Meg 02. 02. 2016 - 19.57

No, tak to bude asi mixérem, možná by pomohlo drtit to po pulzech?

Reply
Nella 02. 01. 2016 - 20.03

A kde je těch 204g moučkouvého? :-O

Reply
Šárka 21. 04. 2016 - 13.01

Já bych po porovnání s receptem na mandlové makronky řekla že se ztratil moučkový cukr v popisu přidání arašídů do mixéru spolu s moučkovým cukrem? Což by možná vysvětlilo i to že se z arašídů stala pasta a ne prášek..

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.26

Já jsem popleta! Patří tam, samozřejmě, omlouvám se a opravuji! Ale nevysvětluje to tu pastu, já je běžně mixuju samotné, nesmí se to nechat běžet dlouho, spíš po pulzech, aby se z toho nestalo rovnou máslo.

Reply
Kristyna 11. 12. 2016 - 19.38

Chci se zeptat, odkud je to vykrajovátko vločky prosím? :) Děkujii

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.52

Myslím, že jsem si ho kdysi objednávala někde na internetu :) Mívají je např. v cukrářských potřebách (http://www.vsenadorty.cz/pecenijehra/eshop/0/3/5/167-Snehove-vlocky-2) mnebo třeba i ve větších vietnamských večerkách :)

Reply
Iva 25. 06. 2017 - 14.45

Meg, tento recept je báječný. Vyzkoušela jsem jich více, ale povedou se vždy jen podle toho vašeho :) Dnes jsem je zkusila zase, po “šňůře proher” s jinými recepty z lískových ořechů, a vypadají božsky a přesně tak jak mají :) Díky moc

Reply
Meg 23. 08. 2017 - 22.54

Ani nevíte, jakou jste mi udělala radost! Jsem fakt ráda, že se tak daří :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc