Taky máte tak rádi valašské frgály? Tenoučké těsto, upečené s pořádnou dávkou náplně, bohatě sypané drobenkou a na závěr polité voňavým máslem s rumem… Moje nejoblíbenější verze je většinou stejně ta s hruškovými povidly, ale nepohrdnu ani tvarohem a povidly švestkovými. Maková náplň taky není špatná, ale tu si většinou nechávám na koláče chodské, svatební, posvícenské a do buchet.
Hrušková povidla se tradičně do frgálů vaří ze sušených hrušek – musím se přiznat, že tuto tradici lehce zanedbávám a vařím si domácí povidla z hrušek čerstvých. Dávám jim ale dostatek času, aby krásně zhoustla a měla téměř stejnou konzistenci.
Recept na těsto je složený ze všech receptů, které jsem v průběhu času vyzkoušela. Výsledkem je těsto krásně hebké, které je dostatečně měkké, aby šlo dobře do tenka rozválet.
Můj neojblíbenější recept na valašské frgály
Course: Koláče, ReceptyCuisine: česká, valašskáDifficulty: střední4
frgály1
hour1
hour30
minutes1
hourSuroviny
- Na těsto
250 ml plnotučného mléka
20 g krupicového cukru
15-20 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
60 g změklého másla
60 g změklého sádla
50 g moučkového cukru
citronová kůra dle chuti (čerstvá nebo sušená)
větší špetka soli
- Na potření těsta
žloutek, případně celé vajíčko
lžíce vody nebo mléka
- Na naplnění
povidla – švestková, hrušková nebo jablečná
tvarohová náplň (měkký tvaroh, žloutky, cukr, vanilka, citronová kůra, rozinky v rumu)
- Na drobenku
200 g hladké mouky
120 g změklého másla
120 g moučkového cukru
dle chuti třeba i perník ke strouhání (na tvarohovou náplň)
- Na polití koláčů po upečení
100 g másla
1-2 lžíce moučkového cukru
mletá vanilka nebo vanilkový extrakt
50-100 ml rumu
Postup
- Vlažné mléko dejte do mísy, přidejte k němu 20 g krupicového cukru, 15 – 20 g čerstvého droždí a 100 g hladké mouky, rozmíchejte dohladka.
- Tento kvásek nechte vzejít, bude mu trvat cca 15-20 minut, aby napěnil a zvětšil svůj objem.
- Ke kvásku přidejte zbylou mouku, změklé sádlo a máslo, moučkový cukr, žloutky, citronovou kůru (čerstvou nebo sušenou) a sůl. Vymíchejte měkké, hladké těsto, které nechte přibližně hodinu kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. (Pokud bude potřeba, přidejte trochu hladké mouky, ale přidávejte opravdu jen po troškách.)
- Mezitím si nachystejte pečící papír – já z něj stříhám 4 kola o průměru 28-30 cm, podle talířů nebo táců.
- Vykynuté těsto rozdělte na čtyři díly.
- Z každého uválejte bochánek a dejte ho na pečící papír. Přikryjte a nechte ještě přibližně půl hodiny nakynout.
- Mezitím si přichystejte náplně a drobenku. Tvarohovou náplň míchám například z měkkého tvarohu, žloutků nebo celého vejce, cukru, vanilky a citronové kůry, nakonec přidávám rozinky namočené v rumu.
- Suroviny na drobenku dejte do mísy a rukama je promíchejte tak, aby vznikla drobivá směs.
- Každý kousek těsta pak rozválejte na velikost připraveného kruhu z pečícího papíru.
- Prsty můžete kolem dokola naznačit kraj. Žloutek nebo vajíčko rozšlehejte se lžící vody nebo mléka a kraje těsta jím potřete.
- Na koláč rozetřete zvolenou náplň (většinou budete potřebovat tak 250-400 g náplně na jeden koláč) a posypte drobenkou.
- Tvarohovou náplň můžete ještě kromě drobenky posypat nastrouhaným perníkem.
- Troubu rozehřejte na 180-200°C. Frgály pečte přibližně 10-15 minut, dozlatova.
Mezitím si rozehřejte cca 100 g másla, přidejte do něj lžíci až dvě moučkového cukru a trochu vanilky. Nakonec přilijte 50-100 ml rumu. - Každý koláč nechte 10-15 minut zchladnout, pak ho důkladně pokapejte máslovou směsí a nechte vychladnout.
- Dobrou chuť!
2 comments
Naprosto báječný recept! Dnes peču již po čtvrté dle Vašeho receptu a všichni se mě vždy ptají.. kde jsem ten frgál koupila😁 Jste skvělá! Už nikdy jiný recept nepoužiju.
Děkuju! To mě moc těší :)