Velikonoce se nám blíží a já vám díky obchodu Cukrářům.cz můžu přinést nový velikonoční recept. Jsou jím dortové pralinky – vlastně by se dalo říct, že jsou to dobroty na způsob cake pops – jen bez špejle. Vybrala jsem si totiž krásné velikonoční formičky ve tvaru vajíček a zajíčků, do kterých můžete nalít čokoládu, nebo ve kterých klidně můžete i péct.
Pokud vám ještě chybí nějaké zásoby na velikonoční pečení, určitě se na Cukrářům.cz mrkněte na velikonoční sortiment. Navíc by vám mohl přijít vhod kód megvelikonoce, se kterým získáte 15% slevu na celý sortiment, nejen ten velikonoční. Platí do neděle 3. 4. 2022.
Pro tenhle recept jsem upekla dva korpusy, jeden mrkvový a jeden citronový. Oba jsou pečené v 18cm dortové formě. Forma na zajíčky má větší objem než ta na vajíčka. Zajíčkovou formu tak s dortem naplníte tak akorát, z vajíček vám případně ještě korpus zbyde na druhé naplnění, nebo z něj můžete udělat ještě navíc kuličky.
Jinak si hodinu až dvě před pečením vyndejte máslo a vajíčka z lednice. Máslo půjde dobře vyšlehat a po přidání vajíčka se vám celá směs nezdrcne.
Velikonoční dortové pralinky
Course: Cukroví, Velikonoce24
ks1
hour30
minutes30
minutes2
hoursSuroviny
- Citrónový korpus
50 g másla
30 g krupicového cukru
1 velké vejce
50 g hladké mouky
3 g kypřícího prášku do pečiva
kůra z půlky velkého citronu
špetka soli
- Mrkvový korpus
50 g másla
30 g krupicového cukru
1 velké vejce
50 g hladké mouky
50 g jemně nastrouhané mrkve
3 g kypřícího prášku do pečiva
špetka vanilky, skořice a muškátového oříšku
špetka soli
- K citrónovému korpusu
lžíce másla
lžíce pikantní zavařeniny (rybízová, malinová, …)
- K mrkvovému korpusu
150 g čerstvého sýra typu Lučina
1 lžíce moučkového cukru
špetka vanilky
- Na dokončení
500 g bílé čokolády
20 g kakaového másla nebo kokosového oleje
20 g hořké čokolády
volitelně barvy do čokolády
Postup
- Citrónový korpus
- Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C horkovzduch). Změklé máslo utřete s krupicovým cukrem (já používám ruční šlehač).
- Přidejte vajíčko a prošlehejte s máslovou směsí.
- K této nadýchané pěně zamíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kůru z půlky velkého citronu (strouhejte jen tu žlutou část, aby nebyla moc hořká).
- Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, boky můžete lehce vytřít máslem nebo stříknout olejem ve spreji. Těsto do ní rozetřete.
- Pečte přibližně 15 minut, až bude korpus zlatavý. Když do něj zapíchnete špejli, měla by vyjít suchá, bez žádného mazlavého těsta.
- Korpus po pár minutách vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
- Mrkvový korpus
- Stejně jako v předchozím receptu máslo utřete s cukrem a přidejte vejce. Umixujte spolu (ručním šlehačem) do nadýchané pěny.
- Přidejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, vanilku a muškátový oříšek. Důkladně zamíchejte.
- Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, boky můžete lehce vytřít máslem nebo stříknout olejem ve spreji. Těsto do ní rozetřete.
- Pečte přibližně 15 minut, až bude korpus zlatavý. Když do něj zapíchnete špejli, měla by vyjít suchá, bez žádného mazlavého těsta. Korpus po pár minutách vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
- Mrkvoví zajíčci
- Vyšlehejte spolu sýr s cukrem a vanilkou. (Pokud rádi sladíte méně, cukr uberte. Pralinky jsou celkem sladké i díky bílé čokoládě.)
- Mrkvový korpus rukama rozdrobte do mísy, přidejte k němu krém a rukama dohromady lehce promíchejte.
- Touto směsí naplňte formu na zajíčky a do každého zlehka zapíchněte párátko. Dejte je na pár hodin do mrazáku (já měla přes noc).
- Po několika hodinách nebo druhý den si rozpusťte asi 250 g bílé čokolády spolu s kakaovým máslem (nebo kokosovým olejem).
- Můžete ji obarvit barvou na čokoládu a pak ji dejte do menší misky, aby jí byla vyšší vrstva.
- Zajíčky vyloupněte z formy a namočte do čokolády.
- Nechte je nad miskou chvíli okapat, a pak je zapíchněte např. do kousku polystyrenu.
- Nakonec si rozpusťte trošku hořké čokolády a zajíčky dozdobte.
- Citrónová vajíčka
- Tuhle formu můžete také plnit dortovou směsí stejně jako zajíčky, a pak teprve namáčet do čokolády. Já jsem jen chtěla vyzkoušet, zda půjde čokoládou i vylít, podobně jako u klasických čokoládových pralinek. Pokud to také chcete zkusit, tak postup je následující:
Rozpusťte přibližně 200 g bílé čokolády a vylijte s ní formu. - Pak ji nad mísou od čokolády obraťte vzhůru nohama a nechte ji okapat od přebytečné čokolády. Nakonec setřete čokoládu z vrchu formy a nechte ji zachladit. (Vrstva čokolády u vršku formy byla sice tenčí, ale vyklopit šly pak všechny a ani jedna nepraskla. Pokud by vám to vadilo, může se ještě štětcem v těchto místech nanést druhá vrstva čokolády.)
- Korpus rozdrobte, přidejte k němu máslo a džem. Dobře by místo džemu fungoval např. i lemon curd. Promíchejte. (Pokud rádi sladíte méně, džemu uberte. Pralinky jsou celkem sladké i díky bílé čokoládě.)
- Kousky hmoty natlačte do formy, ale neplňte ji až po okraj, aby bylo dost místa na uzavření čokoládou. Na půl hodiny dejte do lednice.
- Nakonec zalijte vajíčka čokoládou, uhlaďte a nechte zatuhnout v lednici.
- Já jsem je z formy vymáčkla po několika hodinách.
- Vajíčka můžete ozdobit obarvenou čokoládou. Já jsem použila zbytek oranžové čokolády ze zajíčků, který jsem obarvila na červeno.
- Odebrala jsem si polovinu červené čokolády a zbytek jsem ještě dobarvila modrou barvou.
- Obě barvy čokolády jsem dala do cukrářských sáčků, kterým jsem ustřihla malinkatý konec, abych mohla zdobit tenkou linkou.
- A za přísného dohledu jsem je ozdobila.
Mohlo by se vám hodit:
- Forma na vajíčka: https://cukrarum.cz/z13605-silikonova-forma-vajicka
- Forma na zajíčky: https://cukrarum.cz/z13604-silikonova-forma-zajicci
- Bílá čokoláda Callebaut: https://cukrarum.cz/z13184-bila-cokolada-callebaut-28-1-kg