Velikonoční dortové pralinky

by Meg

Velikonoce se nám blíží a já vám díky obchodu Cukrářům.cz můžu přinést nový velikonoční recept. Jsou jím dortové pralinky – vlastně by se dalo říct, že jsou to dobroty na způsob cake pops – jen bez špejle. Vybrala jsem si totiž krásné velikonoční formičky ve tvaru vajíček a zajíčků, do kterých můžete nalít čokoládu, nebo ve kterých klidně můžete i péct.

Pokud vám ještě chybí nějaké zásoby na velikonoční pečení, určitě se na Cukrářům.cz mrkněte na velikonoční sortiment. Navíc by vám mohl přijít vhod kód megvelikonoce, se kterým získáte 15% slevu na celý sortiment, nejen ten velikonoční. Platí do neděle 3. 4. 2022.

Pomůcky z Cukrářům.cz

Pro tenhle recept jsem upekla dva korpusy, jeden mrkvový a jeden citronový. Oba jsou pečené v 18cm dortové formě. Forma na zajíčky má větší objem než ta na vajíčka. Zajíčkovou formu tak s dortem naplníte tak akorát, z vajíček vám případně ještě korpus zbyde na druhé naplnění, nebo z něj můžete udělat ještě navíc kuličky.

Jinak si hodinu až dvě před pečením vyndejte máslo a vajíčka z lednice. Máslo půjde dobře vyšlehat a po přidání vajíčka se vám celá směs nezdrcne.

Velikonoční dortové pralinky

Course: Cukroví, Velikonoce
Počet kusů

24

ks
Příprava

1

hour 

30

minutes
Pečení

30

minutes
Celkový čas

2

hours 

Suroviny

  • Citrónový korpus
  • 50 g másla

  • 30 g krupicového cukru

  • 1 velké vejce

  • 50 g hladké mouky

  • 3 g kypřícího prášku do pečiva

  • kůra z půlky velkého citronu

  • špetka soli

  • Mrkvový korpus
  • 50 g másla

  • 30 g krupicového cukru

  • 1 velké vejce

  • 50 g hladké mouky

  • 50 g jemně nastrouhané mrkve

  • 3 g kypřícího prášku do pečiva

  • špetka vanilky, skořice a muškátového oříšku

  • špetka soli

  • K citrónovému korpusu
  • lžíce másla

  • lžíce pikantní zavařeniny (rybízová, malinová, …)

  • K mrkvovému korpusu
  • 150 g čerstvého sýra typu Lučina

  • 1 lžíce moučkového cukru

  • špetka vanilky

  • Na dokončení
  • 500 g bílé čokolády

  • 20 g kakaového másla nebo kokosového oleje

  • 20 g hořké čokolády

  • volitelně barvy do čokolády

Postup

  • Citrónový korpus
  • Troubu předehřejte na 170 °C (160 °C horkovzduch). Změklé máslo utřete s krupicovým cukrem (já používám ruční šlehač).Cukr s máslem
  • Přidejte vajíčko a prošlehejte s máslovou směsí.Přidání vejce
  • K této nadýchané pěně zamíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a kůru z půlky velkého citronu (strouhejte jen tu žlutou část, aby nebyla moc hořká).Přidání sypkých surovin
  • Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, boky můžete lehce vytřít máslem nebo stříknout olejem ve spreji. Těsto do ní rozetřete.Citrónový korpus ve formě
  • Pečte přibližně 15 minut, až bude korpus zlatavý. Když do něj zapíchnete špejli, měla by vyjít suchá, bez žádného mazlavého těsta.Upečený citrónový korpus
  • Korpus po pár minutách vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.Upečené korpusy na mřížce
  • Mrkvový korpus
  • Stejně jako v předchozím receptu máslo utřete s cukrem a přidejte vejce. Umixujte spolu (ručním šlehačem) do nadýchané pěny.Utřené máslo s cukrem a vejce
  • Přidejte nastrouhanou mrkev, mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, vanilku a muškátový oříšek. Důkladně zamíchejte.Přidání zbytku surovin
  • Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečícím papírem, boky můžete lehce vytřít máslem nebo stříknout olejem ve spreji. Těsto do ní rozetřete.Mrkvový korpus ve formě
  • Pečte přibližně 15 minut, až bude korpus zlatavý. Když do něj zapíchnete špejli, měla by vyjít suchá, bez žádného mazlavého těsta. Korpus po pár minutách vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.Upečený korpus ve formě
  • Mrkvoví zajíčci
  • Vyšlehejte spolu sýr s cukrem a vanilkou. (Pokud rádi sladíte méně, cukr uberte. Pralinky jsou celkem sladké i díky bílé čokoládě.)Krémový sýr na krém
  • Mrkvový korpus rukama rozdrobte do mísy, přidejte k němu krém a rukama dohromady lehce promíchejte.Mrkvový korpus s krémem
  • Touto směsí naplňte formu na zajíčky a do každého zlehka zapíchněte párátko. Dejte je na pár hodin do mrazáku (já měla přes noc).Naplněná forma na zajíčky
  • Po několika hodinách nebo druhý den si rozpusťte asi 250 g bílé čokolády spolu s kakaovým máslem (nebo kokosovým olejem).Rozpuštěná bílá čokoláda s kakaovým máslem
  • Můžete ji obarvit barvou na čokoládu a pak ji dejte do menší misky, aby jí byla vyšší vrstva.Obarvení čokolády na oranžovo
  • Zajíčky vyloupněte z formy a namočte do čokolády.Namáčení zajíčků do čokolády
  • Nechte je nad miskou chvíli okapat, a pak je zapíchněte např. do kousku polystyrenu.Zajíčci v čokoládě
  • Nakonec si rozpusťte trošku hořké čokolády a zajíčky dozdobte.
    Ozdobení zajíčků hořkou čokoládou
  • Citrónová vajíčka
  • Tuhle formu můžete také plnit dortovou směsí stejně jako zajíčky, a pak teprve namáčet do čokolády. Já jsem jen chtěla vyzkoušet, zda půjde čokoládou i vylít, podobně jako u klasických čokoládových pralinek. Pokud to také chcete zkusit, tak postup je následující:
    Rozpusťte přibližně 200 g bílé čokolády a vylijte s ní formu.
    Forma naplněná bílou čokoládou
  • Pak ji nad mísou od čokolády obraťte vzhůru nohama a nechte ji okapat od přebytečné čokolády. Nakonec setřete čokoládu z vrchu formy a nechte ji zachladit. (Vrstva čokolády u vršku formy byla sice tenčí, ale vyklopit šly pak všechny a ani jedna nepraskla. Pokud by vám to vadilo, může se ještě štětcem v těchto místech nanést druhá vrstva čokolády.)Forma vylitá bílou čokoládou
  • Korpus rozdrobte, přidejte k němu máslo a džem. Dobře by místo džemu fungoval např. i lemon curd. Promíchejte. (Pokud rádi sladíte méně, džemu uberte. Pralinky jsou celkem sladké i díky bílé čokoládě.)Citrónový korpus s máslem a malinovým džemem
  • Kousky hmoty natlačte do formy, ale neplňte ji až po okraj, aby bylo dost místa na uzavření čokoládou. Na půl hodiny dejte do lednice.Plnění vajíčkových pralinek
  • Nakonec zalijte vajíčka čokoládou, uhlaďte a nechte zatuhnout v lednici.Zatření čokoládou
  • Já jsem je z formy vymáčkla po několika hodinách.Vyklopené pralinky
  • Vajíčka můžete ozdobit obarvenou čokoládou. Já jsem použila zbytek oranžové čokolády ze zajíčků, který jsem obarvila na červeno.Obarvení čokolády načerveno
  • Odebrala jsem si polovinu červené čokolády a zbytek jsem ještě dobarvila modrou barvou.Obarvení čokolády na modro
  • Obě barvy čokolády jsem dala do cukrářských sáčků, kterým jsem ustřihla malinkatý konec, abych mohla zdobit tenkou linkou.Obarvená čokoláda
  • A za přísného dohledu jsem je ozdobila.Ozdobená vajíčka

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc