Macarons. Už zase. Ale tentokrát po italsku

by Meg

Tak mi to nedalo. Italský způsob přípravy macarons s horkým cukrovým sirupem prý plodí lepší výsledky, takže jsem to samozřejmě musela vyzkoušet. Nevýhodou oproti francouzským macarons je nutnost teploměru – cukrový sirup se totiž musí svařit na teplotu 118°C. A zašpiníte o maličko víc nádobí.

Vycházela jsem z receptu http://dessertfirstgirl.com/2010/10/making-macarons.html.

Suroviny:

  • 200 g mandlové moučky
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g cukru krystalu
  • 50 g vody
  • 150 g bílků – rozdělených na 2 x 75 g

Postup:

Mandlovou moučku spolu s moučkovým cukrem promixujeme.

Vodu s krystalovým cukrem dáme svařit. 75 g bílků mezitím začneme pomalu šlehat. Když se veškerý cukr ve vodě rozpustí, zvýšíme otáčky a bílky vyšleháme dotuha.

První vyšlehání bílků

Jakmile cukrový rozvar dosáhne 118°C, otáčky snížíme a pomaličku ho lijeme ke sněhu. Pak je zase zvýšíme a vyšleháme sníh opravdu dotuha, aby zchladnul a byl lesklý.

Vyšlehaný sníh

 Mandlovou směs smícháme se zbylými bílky.

Mandlová směs

Vyšlehaný sníh přendáme do mísy s mandlovou směsí a smícháme – opatrně, ale důkladně, až dosáhne lávovité konzistence (ano, opravdu to nejtěžší při tvorbě macarons). Hádejte co – už zase jsem to přemíchala. Nicméně jsem naplnila hmotu do sáčku a nastříkala na plech budoucí macarons.

Budoucí macarons

Měly se nechat asi 20 minut zaschnout, díky praní a úklidu to bylo reálně víc (taky vlastně skoro pět plechů, takže poslední si počkal pěkně) a pak šly do trouby. Péct se měly na 160°C 15 minut.

První plech: 160°C, horkovzduch.

Plech první

Docela pěkný, neee? No… podle jiných receptů se dají macarons péct i na 175-180°C – 11 minut.

Druhý plech, horkovzduch, cca 175°C.

Plech druhý

Skořápky celkem pěkné, ale na krajích, kde bývá větší teplota už popraskané. Zbývaly ještě další plechy s macarons, takže jsem zkoušela dál.

175°C, klasický dolní a horní ohřev.

Plech třetí

Za chvíli už by se daly považovat za spálené (po 10 min) a popraskané až hanba. Takže jsem ubrala s teplotou.

150°C, dolní a horní ohřev.

Plech čtvrtý

Tak ani tohle nastavení trouby se macarons moc nelíbilo – i když už je vidět, že snížení teploty u cca půlky pomohlo.

Poslední plech s macarons nastříkanými jen tak od ruky (na většinu jsem použila vytisknutou šablonu, bude v odkazu v některém z předchozích příspěvků o macarons) šel zase do trouby s horkovzduchem.

Plech pátý

Takže závěr? Ano, macarons jsou citlivé na teplotu v troubě a styl pečení. A ano, je to ještě horší, pokud je přemícháte. Pokud člověk vychytá správnou konzistenci a hlavně teplotu své trouby, myslím, že má vyhráno. Tomuhle receptu fandím.

Čím je naplnit? Tentokrát jsem použila osvědčenou ganache z hořké čokolády – http://www.joyofbaking.com/ganache.html. Nechala jsem ji zchladnout a lehce ztuhnout a namazala na macarons. Druhá polovina zase byla plněná borůvkovou marmeládou.

Italské macarons plněné čokoládovou ganache a borůvkovou marmeládou

Pokaždé, když mě rodina vidí s mandlovou moučkou v ruce, začíná šílet. Myslím, že si dám radši chvíli pauzu ;) A budu se věnovat svému novému dítku – díky PecemPecen.cz mám už i já kvásek, takže příští týden konečně chleba!

P.S.: První příspěvek s novým vzhledem. Přivítám postřehy, ale dopředu upozorňuji, že ještě není hotovo. Úpravy budou pokračovat, berte to ještě tak týden s rezervou ;)

You may also like

23 comments

Marcel 11. 01. 2013 - 21.26

Úžasný nový look stránek. Macarons se mi pečou nejlépe na horní a dolní ohřev. Horkovzduch připaluje z jedné strany, takže jsou skořápky od severozápadu popraskané. Každá trouba peče jinak :o))). Cukrový sirup musím vyzkoušet. Zdraví M.

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 20.46

Děkuju :) Je vidět, že každý musí podle své trouby :)

Reply
Adriana 11. 01. 2013 - 21.28

Meg, vdaka za tento velmi poucny prispevok. Super, ze si odfotila macarons v roznych podobach :)… ja som este stale nenabrala odvahu vyskusat ich…. a velka pochvala za dizajn stranky….mas to velmi pekne, mne sa u teba paci..

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 20.46

Dekuji moc, Adka :) Macarons jsou proste nevyzpytatelne (pokud se clovek nenecha poucit jako ja, a stale je premichava) :)

Reply
Dominika 12. 01. 2013 - 16.30

Krásne macarons :)

PS: Nič si z toho nerob, u mňa je rovnaká reakcia, keď vkladám v obchode do košíka mleté mandle :D Pohľadu “len-nie-zase-makronky” sa nevyhnem ;) Ale čo už, keď sú také nákazlivé :)

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 20.50

Díky! Jsou jsou, a když pak strejda prohlásí, že jsou lepší jak čokoláda, tak mi to všechno vynahradí :))

Reply
Katka Hrncekvar 12. 01. 2013 - 18.56

S novým rokom nový dizajn – skvelé. Len tak ďalej, nech sa ti tvoja stránka naďalej krásne vylepšuje a nech sa tebe i tvojim čitateľom u teba páči.
Marocans ti vyšli krásne (tie naplnené sú skvostné). Ja sa do nich myslím nikdy púšťať nebudem, rovnako ako do Pavlovej, vaječné bielky ako hlavná zložka cesta nie sú mojou šálkou kávy ;-) Aj keď to sa musí uznať, dezerty z bielkov vyzerajú krásne.

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 21.00

Díky ti Katka :) Pavlova mě ještě čeká, prostě neodolám tomu si ji vyzkoušet, i když na chuti je to pak strašně sladké. Macarons teď radši nějakou dobu ne, nebo mi ještě vynadají :)

Reply
Marianna 13. 01. 2013 - 10.32

Ahoj Meg! krasne si si to tu vynovila! hmm, macarons su tiez u mna kamenom urazu, robila som ich len raz a dopadlo to viac nez hrozne ;DDD takze naberam odvahu na dalsi pokus. Tie naplnene vyzeraju skvele!!!

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 21.05

Díky, taky jsem si s nimi zažila své – bohužel mají spoustu faktorů, od kterých závisí úspěch. Ať se případně podaří!

Reply
Vanda 13. 01. 2013 - 15.01

Ááá koukám nový rok v novém. Krásné. A ty macarons. Kristepane to je tak úžasné fotka, že jsem si narazila nos o obrazovku, jak na ni brejlím. Krása krás!

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 21.06

Díky Vando! :)

Reply
Madla 13. 01. 2013 - 19.46

Teda koukám na ten nový vzhled jako tele na nový vrata! Ale krásný vrata, líbí se mi moc, úplně bych je chtěla oblíznout a sežrat (jako ne ty vrata, ale ty nádherný macarons). Ještě jsem na ně nesebrala odvahu, ale snad se někdy pochlapím :-)

Reply
Meg 13. 01. 2013 - 21.07

Madlo, díky moc! :)) Určitě se ti povedou, až se do nich pustíš, jako všechno :)

Reply
Radka 14. 01. 2013 - 12.05

Ahoj, dělala jsem makronky poprvé podle tvých rad a instrukcí a povedly se úplně bezchybně, až na jednu věc: “těsto” jsem obarvila na růžovo, troubě mi ale barva vybledla a změnila se na takovou béžovo oranžovou. Používám gelové barvy Wilton. Už den nad tím dumám, a nechápu, co se mohlo stát… :(

Reply
Meg 14. 01. 2013 - 13.28

Ahoj, takhle zrychla me napada jen, ze barviva mohlo byt malo, anebo byly v troube moc dlouho – nebo kombinace obojiho. Jak a dlouho se pekly?

Reply
Radka 15. 01. 2013 - 15.11

Růžové mi to připadalo dost, ale je to možné. Kolik dáváš barviva, jestli se můžu zeptat? První plech byl v troubě 15 minut a druhý 13 nebo 14, na 160°C, což není tak dlouho.

Reply
Meg 27. 01. 2013 - 17.35

Tak to barvivo davam vzdy od oka – a koukam, ze tady jsem si barvu smesi asi nevyfotila… Ale z minulych macarons: http://vareni.ritta.cz/wp-content/uploads/IMG_9544_orez-500×250.jpg a vysledne macarons vypadaly takhle: http://vareni.ritta.cz/wp-content/uploads/IMG_9585_orez.jpg. Ja dokonce nektere pekla i jen deset minut – musi si clovek otestovat vlastni troubu.

Reply
Ladislav 29. 01. 2013 - 18.29

Musím uznať, veľmi pekný výsledok. Ono to potrebuje cvik. Ja sa s tým už tiež hrám asi dva roky. Macarons sú veľmi pôvabné cukrovinky. Ja som si všimol, že u mňa bolo dosť dôležité dôkladné rozmixovanie mandľovej múky s cukrom, a po nastriekaní makroniek počkanie kým na povrchu trocha zaschnú, čo sa dá overiť jemným dotykom prsta.

Reply
Kudrlinka 09. 04. 2013 - 12.26

Paráda! Hned bych po jedné sáhla! :) Jakmile budu mít příležitost, tak vyzkouším…

Reply
Meg 15. 04. 2013 - 21.05

Super, díky :)

Reply
Tina 15. 10. 2013 - 8.57

Krasne a chtela jsem se zeptat, je rozdil tedy v chuti makronek po italsku nebo tech francouzskych? Jake vam osobne vice chutnaly? :) Napriklad v masterchef delali ty s tim cukrovym rozvarem.

Reply
Meg 19. 10. 2013 - 12.26

Mně osobně chutnaly asi oboje… nepekla jsem jich ještě tolik, abych ten rozdíl zaznamenala a víc jsem se vztekala, když mě trouba nechtěla poslouchat :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc