The Daring Bakers’ January 2013 Challenge – Gevulde Speculaas

by Meg
22 komentářů

Po delší době jsem se zase pustila do plnění výzvy Odvážných pekařů a skončilo to úspěchem. Trochu mi ještě připomněla Vánoce – a to omamnou vůní směsice koření, kterou si každou mohl namíchat podle vlastních preferencí. Určitě jste už někdy slyšeli slovo speculaas – minimálně ve spojitosti s tenkými skořicovými sušenkami. Tak tentokrát se jednalo o Gevulde Speculaas – plněnou variantu.

Gevulde speculaas jsou plněné mandlovou vrstvou, chcete-li marcipánem, a vrch je zdobený mandlemi. Maličkato tak mohou připomínat české perníčky a jejich speciální variantu – Miletínské modlitbičky. (U nich je ale základem perníkové těsto, na něm náplň z ořechů, poté plátek z bílků, cukru a skořice, vše doplněno cukrovou polevou a mandlí. Kdysi v nich prý býval právě marcipán.)

Tuto výzvu pro nás připravila Francijn z Koken in de Brouwerij a díky ní si můžeme vyzkoušet tento tradiční holandský moučník úplně od základu. Součástí přípravy bylo i namíchání si vlastní směsi koření, z toho čtyři druhy byly povinné a zbytek podle chuti každého z nás.

Speculaas koření

povinné:

  • skořice – 40-60% celkového množství koření
  • mletý hřebíček: 1-2 díly
  • muškátový květ: 1/2 – 1 díl
  • zázvor: 1/2 – 1 díl

volitelné:

  • bílý pepř: 1/2 – 1 díl
  • kardamom: 1/2 – 1 díl
  • koriandr: 1/2 – 1 díl
  • anýz: 1/2 – 1 díl
  • muškátový oříšek: 1 – 2 díly

Všechny druhy koření kromě skořice smícháme. Já použila povinný hřebíček, muškátový květ i zázvor (nastrouhala jsem čerstvý, sušený jsem doma neměla) a z volitelných jsem dala pepř, koriandr a muškátový oříšek. Tuto směs jsem zvážila a přidala jsem stejné množství skořice.

Koření Speculaas

Pak jsem šla připravovat těsto.

Speculaas

  •  250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g hnědého cukru (dala jsem část tmavého Muscovada)
  • špetka soli
  • 2 lžíce koření Speculaas
  • 175 g másla

Všechny suroviny jsem dala do mísy robotu – dobré je použít změklé máslo rozkrájené na kostky.

Suroviny na speculaas

Nechala jsem vypracovat hladké těsto.

TěstoTo jsem potom zabalila do potravinové fólie a nechala odpočinout v chladu (dvě hodiny v lednici nebo tak 20 minut v mrazáku).

A přišel čas připravit náplň.

Mandlová náplň

  • 125 g loupaných mandlí
  • 125 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička citronové kůry

Mandle jsem umlela na mlýnku na ořechy, pak je promíchala s cukrem a ještě promixovala v cutteru (sekací nástavec na ponorný mixér). Pak jsem dala směs do robotu, přidala vejce a citronovou kůru.

Příprava náplně

Robot všechno zpracoval do měkké pasty.

Mandlová náplň

Gevulde Speculaas

Připravila jsem si formu 21 x 21 cm a vyndala těsto z chladu. Formu jsem vymazala máslem, těsto rozdělila na dva díly a rozválela je na velikost formy.

Těsto ve formě

První část těsta jsem pomazala vejcem a naplácala na ní mandlovou hmotu. Ta se také potřela vejcem.

Náplň ve forměA na ni druhá část těsta. Znovu potřít vejcem a ozdobit půlenými mandlemi.

Speculaas před pečenímPeklo se při 180°C asi 40 minut, až bylo těsto krásně zlatavé.

Upečené SpeculaasPak jsem nechala moučník ve formě úplně vychladnout (to je asi tak jediné, k čemu je to počasí venku dobré). Měla jsem strach, jestli mi půjde vyklopit, protože jsem to nechtěla krájet ve formě, ale naštěstí stačilo jen opatrně oddělit boky od formy a vše se vyklopilo v jednom kuse. A mohla jsem krájet.

Gevulde SpeculaasA taky si udělat kávu a konečně ochutnat.

Gevulde Speculaas

Speculaas připomínají svou kořeněnou chutí perníčky, vylepšené mandlovou náplní, a pokud vám výše vyjmenované druhy voní a chutnají, tak rozhodně neváhejte a pusťte se do nich! :)

22 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

Madla 27. 01. 2013 - 19.53

Ty vypadají luxusně! Kdy se můžu stavit na kafe a na pár kousků? :-D Přivezu kváskovej celožitnej chleba … :-)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.22

Jůůůůů, kdykoliv, stačí říct, že pojedeš kolem Pardubic nebo okolí :D

Reply
Katka Hrncekvar 27. 01. 2013 - 20.18

Krásne! Vyšli ti úplne geniálne. Táto výzva sa mi páči, nepríde mi ani časovo, ani inak náročná. Skúsim, len určite budem miešať korenie inak.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.23

Díky – přesně tak, nebyla nijak náročná a přesto to stálo za to. Rozhodně doporučuju, navíc to koření poskytuje ohromnou variabilitu :)

Reply
Shelley C 27. 01. 2013 - 20.52

Beautiful gevulde speculaas – I love the simple almond decoration – perfect accent to that delicious looking pastry.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.25

Thank you!

Reply
Jana 28. 01. 2013 - 7.31

Povedlo se ti na jedničku :) Je fakt že díky mandlím nahoře a koření je to krapet vánoční, takže určitě zařadím na new vánoční recept který musím zkusit:)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.25

Jo, maličkato vánoční – anebo prostě perníkové, takže kdo rád kořeněný perník, tak mu srdce zaplesá :)

Reply
Barbara 28. 01. 2013 - 8.50

Pěkná práce! Taky to podle mě chutnalo dost jako perník.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.28

Ale moooooc dobrej ;)

Reply
Francijn 28. 01. 2013 - 16.16

I like your shiney brown speculaas! Well done!

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.28

Thank you, Francijn! Your challenge has been amazing :)

Reply
Le missing ingredient 28. 01. 2013 - 23.46

Osobne bych asi vynechala zazvor a pridala neco jako kardamon, ale jinak mi to zni dobre :)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.29

Jo jo, je super, ze si kazdy da koreni dle sveho :) Bylo to skvele!

Reply
toffo 30. 01. 2013 - 18.54

Moc krásný desing, to se ti opravdu povedlo. I fotky mi připadají jiné, nefotíš novým?

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.38

Děkuju :) Ne ne, fotím stále stejným :)

Reply
westruše 01. 02. 2013 - 16.18

tak jsem se dala do nich. chuťově vynikající, jen mě krapet ztvrdly. možná to udělal ten třtinový cukr.jako by zkaramelizoval a nebo jsem to nechla dýl v troubě, neb mám úplně hnědé mandličky.ale po omočení v kávě- laskomina.westruše

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.42

Ono by to mohlo být i troubou – každá vážně peče jinak a mně právě ty mandle pořád hnědnout nechtěly a říkala jsem si celkem dlouho, že je to ještě světlé. Jsem ráda, že nakonec chutnají :)

Reply
Katka Hrncekvar 05. 02. 2013 - 19.38

Otestované. Tento dezert je strašne sladká šupa! Moc to nie je dezert pre mňa. Príliš sladký, hodne hutné cesto a strašne veľa chutí v koreninách. Dosť ťažký dezert. Aj som premýšľala pred otestovaním, či sa vás s Luckou neopýtam, či netreba ubrať cukru … ale riskla som to s pôvodným množstvom – mala som sa počúvať :-) Ale vyzeral krásne.

Reply
Meg 18. 02. 2013 - 17.44

Vidis, ja jsem si ani neuvedomila, ze jsem to mela zduraznit :/ Pro me se dal – korenene mam rada, a k neoslazene kave v malem mnozstvi super. Jenze ubirani cukru plati vetsinou pro nas pro vsechny zahranicni recepty, dam si na tom zalezet. Omlouvam se!

Reply
Lenka 20. 02. 2014 - 17.05

Tak po tomto koláčku se jen zaprášilo!!! :)

Reply
Meg 27. 02. 2014 - 8.03

To mě těší! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc