The Daring Bakers’ January 2013 Challenge – Gevulde Speculaas

by Meg
22 komentářů

Po delší době jsem se zase pustila do plnění výzvy Odvážných pekařů a skončilo to úspěchem. Trochu mi ještě připomněla Vánoce – a to omamnou vůní směsice koření, kterou si každou mohl namíchat podle vlastních preferencí. Určitě jste už někdy slyšeli slovo speculaas – minimálně ve spojitosti s tenkými skořicovými sušenkami. Tak tentokrát se jednalo o Gevulde Speculaas – plněnou variantu.

Gevulde speculaas jsou plněné mandlovou vrstvou, chcete-li marcipánem, a vrch je zdobený mandlemi. Maličkato tak mohou připomínat české perníčky a jejich speciální variantu – Miletínské modlitbičky. (U nich je ale základem perníkové těsto, na něm náplň z ořechů, poté plátek z bílků, cukru a skořice, vše doplněno cukrovou polevou a mandlí. Kdysi v nich prý býval právě marcipán.)

Tuto výzvu pro nás připravila Francijn z Koken in de Brouwerij a díky ní si můžeme vyzkoušet tento tradiční holandský moučník úplně od základu. Součástí přípravy bylo i namíchání si vlastní směsi koření, z toho čtyři druhy byly povinné a zbytek podle chuti každého z nás.

Speculaas koření

povinné:

  • skořice – 40-60% celkového množství koření
  • mletý hřebíček: 1-2 díly
  • muškátový květ: 1/2 – 1 díl
  • zázvor: 1/2 – 1 díl

volitelné:

  • bílý pepř: 1/2 – 1 díl
  • kardamom: 1/2 – 1 díl
  • koriandr: 1/2 – 1 díl
  • anýz: 1/2 – 1 díl
  • muškátový oříšek: 1 – 2 díly

Všechny druhy koření kromě skořice smícháme. Já použila povinný hřebíček, muškátový květ i zázvor (nastrouhala jsem čerstvý, sušený jsem doma neměla) a z volitelných jsem dala pepř, koriandr a muškátový oříšek. Tuto směs jsem zvážila a přidala jsem stejné množství skořice.

Koření Speculaas

Pak jsem šla připravovat těsto.

Speculaas

  •  250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g hnědého cukru (dala jsem část tmavého Muscovada)
  • špetka soli
  • 2 lžíce koření Speculaas
  • 175 g másla

Všechny suroviny jsem dala do mísy robotu – dobré je použít změklé máslo rozkrájené na kostky.

Suroviny na speculaas

Nechala jsem vypracovat hladké těsto.

TěstoTo jsem potom zabalila do potravinové fólie a nechala odpočinout v chladu (dvě hodiny v lednici nebo tak 20 minut v mrazáku).

A přišel čas připravit náplň.

Mandlová náplň

  • 125 g loupaných mandlí
  • 125 g krystalového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1 lžička citronové kůry

Mandle jsem umlela na mlýnku na ořechy, pak je promíchala s cukrem a ještě promixovala v cutteru (sekací nástavec na ponorný mixér). Pak jsem dala směs do robotu, přidala vejce a citronovou kůru.

Příprava náplně

Robot všechno zpracoval do měkké pasty.

Mandlová náplň

Gevulde Speculaas

Připravila jsem si formu 21 x 21 cm a vyndala těsto z chladu. Formu jsem vymazala máslem, těsto rozdělila na dva díly a rozválela je na velikost formy.

Těsto ve formě

První část těsta jsem pomazala vejcem a naplácala na ní mandlovou hmotu. Ta se také potřela vejcem.

Náplň ve forměA na ni druhá část těsta. Znovu potřít vejcem a ozdobit půlenými mandlemi.

Speculaas před pečenímPeklo se při 180°C asi 40 minut, až bylo těsto krásně zlatavé.

Upečené SpeculaasPak jsem nechala moučník ve formě úplně vychladnout (to je asi tak jediné, k čemu je to počasí venku dobré). Měla jsem strach, jestli mi půjde vyklopit, protože jsem to nechtěla krájet ve formě, ale naštěstí stačilo jen opatrně oddělit boky od formy a vše se vyklopilo v jednom kuse. A mohla jsem krájet.

Gevulde SpeculaasA taky si udělat kávu a konečně ochutnat.

Gevulde Speculaas

Speculaas připomínají svou kořeněnou chutí perníčky, vylepšené mandlovou náplní, a pokud vám výše vyjmenované druhy voní a chutnají, tak rozhodně neváhejte a pusťte se do nich! :)

22 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

22 komentářů

Madla 27. 01. 2013 - 19.53

Ty vypadají luxusně! Kdy se můžu stavit na kafe a na pár kousků? :-D Přivezu kváskovej celožitnej chleba … :-)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.22

Jůůůůů, kdykoliv, stačí říct, že pojedeš kolem Pardubic nebo okolí :D

Reply
Katka Hrncekvar 27. 01. 2013 - 20.18

Krásne! Vyšli ti úplne geniálne. Táto výzva sa mi páči, nepríde mi ani časovo, ani inak náročná. Skúsim, len určite budem miešať korenie inak.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.23

Díky – přesně tak, nebyla nijak náročná a přesto to stálo za to. Rozhodně doporučuju, navíc to koření poskytuje ohromnou variabilitu :)

Reply
Shelley C 27. 01. 2013 - 20.52

Beautiful gevulde speculaas – I love the simple almond decoration – perfect accent to that delicious looking pastry.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.25

Thank you!

Reply
Jana 28. 01. 2013 - 7.31

Povedlo se ti na jedničku :) Je fakt že díky mandlím nahoře a koření je to krapet vánoční, takže určitě zařadím na new vánoční recept který musím zkusit:)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.25

Jo, maličkato vánoční – anebo prostě perníkové, takže kdo rád kořeněný perník, tak mu srdce zaplesá :)

Reply
Barbara 28. 01. 2013 - 8.50

Pěkná práce! Taky to podle mě chutnalo dost jako perník.

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.28

Ale moooooc dobrej ;)

Reply
Francijn 28. 01. 2013 - 16.16

I like your shiney brown speculaas! Well done!

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.28

Thank you, Francijn! Your challenge has been amazing :)

Reply
Le missing ingredient 28. 01. 2013 - 23.46

Osobne bych asi vynechala zazvor a pridala neco jako kardamon, ale jinak mi to zni dobre :)

Reply
Meg 29. 01. 2013 - 9.29

Jo jo, je super, ze si kazdy da koreni dle sveho :) Bylo to skvele!

Reply
toffo 30. 01. 2013 - 18.54

Moc krásný desing, to se ti opravdu povedlo. I fotky mi připadají jiné, nefotíš novým?

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.38

Děkuju :) Ne ne, fotím stále stejným :)

Reply
westruše 01. 02. 2013 - 16.18

tak jsem se dala do nich. chuťově vynikající, jen mě krapet ztvrdly. možná to udělal ten třtinový cukr.jako by zkaramelizoval a nebo jsem to nechla dýl v troubě, neb mám úplně hnědé mandličky.ale po omočení v kávě- laskomina.westruše

Reply
Meg 05. 02. 2013 - 14.42

Ono by to mohlo být i troubou – každá vážně peče jinak a mně právě ty mandle pořád hnědnout nechtěly a říkala jsem si celkem dlouho, že je to ještě světlé. Jsem ráda, že nakonec chutnají :)

Reply
Katka Hrncekvar 05. 02. 2013 - 19.38

Otestované. Tento dezert je strašne sladká šupa! Moc to nie je dezert pre mňa. Príliš sladký, hodne hutné cesto a strašne veľa chutí v koreninách. Dosť ťažký dezert. Aj som premýšľala pred otestovaním, či sa vás s Luckou neopýtam, či netreba ubrať cukru … ale riskla som to s pôvodným množstvom – mala som sa počúvať :-) Ale vyzeral krásne.

Reply
Meg 18. 02. 2013 - 17.44

Vidis, ja jsem si ani neuvedomila, ze jsem to mela zduraznit :/ Pro me se dal – korenene mam rada, a k neoslazene kave v malem mnozstvi super. Jenze ubirani cukru plati vetsinou pro nas pro vsechny zahranicni recepty, dam si na tom zalezet. Omlouvam se!

Reply
Lenka 20. 02. 2014 - 17.05

Tak po tomto koláčku se jen zaprášilo!!! :)

Reply
Meg 27. 02. 2014 - 8.03

To mě těší! :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít