Na jídelních lístcích v restauracích se občas vyskytne možnost dát si k jídlu (převážně steakům) ajvar – balkánskou čalamádu z pečených lilků a paprik. Většinou se samozřejmě jedná o kupovaný produkt, který je k naleznutí i v supermarketech. Rozhodla jsem se, že ho musím vyzkoušet doma sama. Vedle lilků a paprik jsem do něj ale přidala i domácí rajčata, takže vlastně vzniklo něco mezi ajvarem a ljutenicou. A co k němu? Pustila jsem se do ćevapi (ćevapčići) – jemně ochuceného masa (ano, bez papriky a majoránky!) a skvělá, letní, balkánská večeře byla na světě.
Ajvar/Ljutenica
Pro čistou verzi ajvaru použijte jen lilky a papriky, pro ljutenicu zase rajčata a papriky. Někdy se i do ní mají dávat lilky, takže bych řekla, že složení se liší místopisně. Označení nechám na vás. Tak či tak, tahle zeleninová směs bude skvělá k masu i na topinku. Pro původní recept na ajvar mrkněte na Apetit.cz. Nebudu vám nijak lhát, tohle není práce na půl hodinky, ale myslím si, že jednou, dvakrát do roka se doma dá udělat v pohodě.
Suroviny:
- lilky
- červené papriky
- rajčata
- cibule, česnek
- chilli
- sůl, pepř
- slunečnicový olej
Postup:
Zapnula jsem troubu a nechala tak na 200°C. Zeleninu jsem omyla a osušila.
Lilky a papriky jsem dala na plech a do pekáčku (vyložila jsem papírem jen kvůli lenosti při mytí) a pekla, až jim slupka zčernala a změkla.
Po vytažení z trouby hned putovaly do igelitového sáčku, aby se zapařily a slupka se dala snadněji stáhnout.
Rajčata jsem naříznula z jedné strany do kříže a dala taky upéct.
Změkly a slupka se z nich začala už trochu odlupovat a to jim stačilo.
Lilky jsem zbavila slupky a papriky slupky i semínek. Umlela na masovém strojku.
Na olivovém oleji jsem pomalu osmahla malou cibulku a jemně posekaný stroužek česneku, osmahla, až vše začalo měknout a přidala pomletou zeleninu. Rajčata jsem do směsi propasírovala přes sítko, abych se co nejsnáz zbavila přebytků slupek a semínek.
Zeleninu jsem lehce osolila, opepřila a přidala sušené chilli. Přilila jsem asi 1 dcl slunečnicového oleje a míchala a pomalu vařila asi hodinu, hodinu a půl, až byla směs kompaktní a zbavila se přebytečné vody. Pak jsem ji ochutnala a doladila trochou soli, pepře a cukru. Čalamádu jsme použili k jídlu a zbytek mi vyšel na 4 skleničky.
V nich je potřeba směs lehce zalít olejem, dobře uzavřít a pak pro jistotu sterilovat.
Čevapčiči
Pro recept na válečky z mletého masa jsem sáhla SEM. Pokud budete mít libové maso a ještě si ho připravíte na grilu, tak se bude opravdu jednat o lehké letní jídlo.
Suroviny:
- 1 kg mletého masa (ideálně směs hovězího a jehněčího, jinak vepřového)
- 1 malá cibule, na jemno nakrájená
- 3 stroužky česneku, na jemno
- 2 lžíce posekané petržele
- čtvrt hrnku horké vody
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl a pepř podle chuti
k podávání:
- ajvar/ljutenica
- zakysaná smetana
- červená cibulka (u mě zaskočila jarní ze záhonu)
- pita chléb (nebo libanonský)
Postup:
Maso smícháme s cibulkou, česnekem, petrželkou, solí a pepřem. Sodu v hrnku zalijeme horkou vodou a přilijeme k masu. Propracujeme a dáme do lednice alespoň na dvě hodinky.
Potom tvarujeme válečky, které v ideálním případě ugrilujeme. U mě bylo vidět, že maso v sobě mělo více tuku, ale dalo se to přejít, pomohly papírové utěrky ;)
Servírovali jsme ho buď přímo v chlebu (viz původní recept) anebo samostatně na talíři se zakysanou smetanou, ajvarem a chlebem.
Ochucení masa bylo skvělé, není potřeba do něj přidávat zbytečně moc koření a rozhodně nám k němu ani nechyběla hořčice :)
A v těhle vedrech už je pak jen čas na nějaký dobrý koktejl. Hlavně prosím nezapomeňte na třešničky a obecně ozdoby i tam, kam normálně nepatří… setká se to s ohromným úspěchem :D
13 comments
Luxus!! Miluju ajvar a lutenicu a kebabčata a vůbec balkánskou kuchyni. Všechny palce nahoru! Na dovče v Bulharsku jsem se po tom mohl utlouct :-)
Dekujuuuu :) Doma se po tom taky mohli utlouct :)
Toto je opravdu odvážný recept! Ajvar mi v Chorvatsku vždycky chutnal, ale tohle vypadá jako šílená piplačka.. nevím jestli se mi do toho bude chtít, tak jako tak se to krásně četlo. A alespoň to čevapi bych mohla zkusit.
Jojo, kousek odpoledne to docela zabere :)
Jéé mě se sbíhají sliny, vypadá to dokonale, to bude taaak dobré :)))
:))) Bylo :D
Ten ajvar vypadá úžasně! Takhle vypadá léto ve skleničce :) Mně se asi bude chtít se do toho pouštět, rajčata, papriky i lilky mají sezónu ;)
(Mimochodem, těmi koktejly plnými deštníčků a koktejlových třešní jste mi připomněla Terryho Pratchetta a jeho Smrtě se zálibou v postrobarevných koktejlech :) Pokud tedy znáte Zeměplochu…)
Mne se tedy taky chtelo, konecne jsem aspon letos neco zavarila :) Zemeplochu znam (cetla jsem skoro vse) a sice jsem si to v okamzik psani neuvedomila, ale Smrtovi se tedy potom podobaji vsichni clenove rodiny (“A jak to, ze on tam ma ozdobu a ja ne?!”). Diky ;)
:D Smrť je moje nejoblíbenější zeměplošská postava. Jen si zaboha nemůžu vzpomenout, kde mě tak uchvátila scéna, jak do sebe klopí jeden pestrobarevný koktejl za druhým a pořád se mu nedaří se opít…
Teda, celkem makačka na přípravu, ale skvostný výsledek. Já tyhle všechny mletý bochánky masový strašně miluju. A ajvar taky! A ty fotky! Jsi hvězda kuchyně!
Cervenam se ;) Diky!
Nádherné, barevné, přímo volající po praživém slunci a svěžím mořském vánku. Ty umíš člověka opravdu navnadit! Mňam! Jsi fakt skvělá!
Díííky :))