Když jsem před nějakou dobou obdržela e-mail, zda bych nechtěla vyzkoušet novou službu, týkající se vína, neváhala jsem. Dvě Deci mě oslovily svým nadšením a já věděla, že tomu nelze odolat. Víno mám moc ráda, a i když spíš preferuji bílé, tak z červeného zase moc ráda vařím (a potom ho samozřejmě upíjím při jídle). Volba z došlého balíčku pak padla na Bordeaux, protože mě do očí uhodilo, že se hodí ke kachně – a na kachní prsa já měla chuť už hodně dlouho.
Domů přišel úhledně zabalený balíček, vystlaný slámou a bublikatou fólií, s doprovodnými materiály. Na jednom listu byl z každé strany popis vína, aby ho lidé mohli degustovat a správně rozpoznávat. Ke každému vínu je navíc video degustace, takže si můžete víno ochutnat virtuálně spolu s Jean Michel Delucem.
V krabici byl také velmi příjemný vzkaz – držela jsem se ho :)
A tohle jsem objevila po rozbalení papíru.
Korek do sbírky ;)
Kachní prsa s vínem a granátovým jablkem se smetanovými bramborami
K tomuto receptu jsem dospěla postupnými nákupy – kachní prsa byla jasná, jen jsem ještě přesně nevěděla, co je bude doprovázet. Pak jsem ale prošla kolem regálu s ovocem a všimla si granátových jablíček za 13 korun… Bylo jasno :) Neuvádím množství u surovin, protože jsem vařila tak trochu od oka – no uvidíte sami.
Suroviny:
smetanové brambory:
- brambory
- Hermelín, Camembert nebo Brie – dle vaší chuti
- smetana
- sůl
kachní prsa:
- kachní prso/a
- sůl, pepř, rozmarýn
- červené víno hodící se ke kachně – např. La Roche Beaucourt 2010 – Château Pierrail
- granátové jablko
- třtinový cukr
- případně trocha vývaru
salát:
- směs listových salátů
- lžíce olivového oleje
- 1/2 – 1 lžíce sirupu z agáve/medu
- limetková šťáva
- sůl
Postup:
Brambory nakrájíme na tenké plátky a dáme vařit do osolené vody.
Necháme je vařit asi pět minut, až změknou. Vodu slijeme a necháme je mírně zchladnout.
Pokud je potřeba, kachní prso zbavíme kosti a očistíme, osušíme. Osolíme a opepříme.
Připravíme si zapékací misky na brambory nebo jednu větší. Na dno dávám pečící papír, aby šly lépe z formy. Vše pak vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 200°C.
Na dno dáme vrstvu brambor, na ni pak sýr. Zopakujeme.
Závěrečnou vrstvu brambor polijeme smetanou – já na tyhle zapékací formičky dala tři lžíce. A dáme péct do trouby.
Připravíme si granátové jablko – vyloupeme ho.
Pánev rozpálíme na mírnějším plameni a kachní prso do ní vložíme kůží dolů. Jak pustí tuk, přidáme i větvičku rozmarýnu.
Opékáme, dokud nebude kůže vypečená a zlatá (5-8 minut), pak obrátíme. Smažíme další 3-5 minut, případně ho můžeme na chvíli dopéct v troubě – záleží, jak moc máte rádi kachnu propečenou.
Mezitím, co se připravuje kachna na pánvi a brambory v troubě, můžeme připravit zálivku na salát – smícháme lžíci olivového oleje, lžíci (podle chuti) sirupu z agáve/medu, trochu vody, soli a limetkové šťávy. Touto směsí pak přelijeme salát, dobře promícháme a přihodíme pár granátových semínek.
Brambory se mezitím upečou dozlata.
Upečená kachní prsa přendáme na talíř a z pánve slijeme většinu tuku. Přilijeme víno a necháme odvařit přípečky. Vyndáme rozmarýn.
Jakmile je alkohol z vína odpařený, přidáme semínka z granátového jablka, trošku třtinového cukru a pokud máme, tak trochu vývaru (já přidala zamražený kousek). Ochutnáme a případně dosolíme dle potřeby.
Kachní prsa po odpočinutí rozkrájíme na tenké plátky a přidáme na talíř k bramborám a salátu.
Přelijeme silnou šťávou z pánve.
A můžeme si vychutnat se sklenkou výborného vína.
Jemné kachní maso, smetanové brambory a nasládlá omáčka s vinným podtónem a chutí granátového jablíčka.
Dvě Deci je podle mě velmi zajímavý způsob, jak ochutnávat nová vína a případně skvělá možnost, jak udělat někomu radost k Vánocům. Už se těším, jak bude chutnat druhá láhev. Nějaké tipy, jak využít dobrý Merlot? :)
19 comments
Wow to vyzera krasne.
Díky, i chutilo! :)
To je fakt nádhera! za takové jídlo by se nemusela stydět nejluxusnější restaurace. Báječné jídlo, elegantně naservírované, luxusní obrazová dokumentace. Já se můžu jít zahrabat…
Děkuju… :) Ale nené, nikam se nehrab! :D
nááádherné, sliny mě tečou na klávesnici.
Tak šup do kuchyně! :D
Meg, ty fotky!! Parada! Me jeste ceka vypit druhou flasku a taky napisu :) Dostala jsem je totiz v dobe kdy sem mela na tri tydny antibiotika, tak jem musela vyckavat :D
Juj, tak to nezávidím :) Tu druhou si zatím ještě schovávám :)
Perfektní! Tu omáčku musím zkusit…sice chvíli po obědě, ale díky těm fotkám mám zase chutě :D
:D Tak snad bude chutnat :)
Kachní prsa bych si nechala líbit, už je to zas nějaká doba, co jsem je měla… :D
Ale měla jsem celkem problém je sehnat :)
Meg slinky mi tecu dolu bradou….toto absolutne dokonale…..aj recept aj fotky…..dufam, ze coskoro vyskusam
Díky, doufám, že bude chutnat :)
Není nic dokonalejšího, než doplnit skvělé jídlo skvělým vínem. Miluju těžší červená vína. Místo sbírky tématických korků mám ty vyhlášené francouzské apelace položené v šesti dlaždicích na podlaze v kuchyni ;-).
Nemáš foto? Zajímalo by mě, jak to vypadá :)
Dneska jsem vařila na oběd, místo normálního červeného jsem dala trochu portského (bylo zrovna doma po ruce) a moc mi chutnalo!
Super, jsem ráda, že se zadařilo! :)
[…] Blog Meg v kuchyni […]