Jehněčí kýta na červeném víně

by Meg
8 komentářů

Při myšlenkách na to, co si počít s jehněčí kýtou na sobotní oběd, mi padl do oka zářijový Apetit. V něm bylo popisované jehněčí plecko a jedním z receptů byla právě úprava na víně. Měla jsem k dispozici vykoštěnou kýtu a recept jsem vzala jako lehkou inspiraci – přizvala jsem na pomoc více bylinek i zeleniny a tu jsem navíc do hotové omáčky propasírovala.

Přiznám se, že se mi ani moc nechtělo připravovat bramborovou kaši, a tak se ke slovu dostala polenta. Naštěstí se doma vyskytla její instantní verze a příprava kaše byla dílem okamžiku.

Suroviny:

  • jehněčí kýta (s kostí nebo bez ní)
  • 400-500 ml červeného vína
  • kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru)
  • 2 menší cibule
  • svazek bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
  • kousek másla
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • hovězí vývar, sůl, pepř
  • instantní polenta
  • voda, mléko (půl na půl podle návodu)
  • sůl, máslo
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 jarní cibulky
  • máslo, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso jsem osolila a opepřila a protože bylo bez kosti, svázala jsem ho do lepšího tvaru. V hrnci jsem rozpálila olivový olej a maso na něm opekla. Dala jsem ho stranou a ve výpeku jsem osmahla kostičky kořenové zeleniny, až začaly zlátnout. Přidala jsem cibuli, bylinky a máslo a po chvíli rajský protlak. Ještě chvíli jsem směs míchala a pak podlila vínem. Nechala jsem ho skoro všechno vyvařit, vrátila do hrnce maso, zalila vývarem, přiklopila a nechala asi 2 hodiny dusit doměkka.

Pak jsem maso vyndala z omáčky a tu jsem propasírovala, dochutila solí a pepřem a vložila do ní zpět ohřát maso. Mrkev, petržel a cibulku jsem oloupala a nakrájela na plátky. Mrkev, petržel a tvrdší část cibulky jsem dala povařit do osolené vody (3-5 minut), nechala okapat a osmahla na másle, osolené a opepřené spolu s cibulovou natí.

Polentu jsem připravila podle návodu, akorát jsem místo vody dala napůl vodu s mlékem. Do hotové kaše jsem zamíchala kousek másla pro zjemnění.

A pak už se jen maso nakrájelo na plátky a servírovalo s kaší a opečenou zeleninou.

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

Lucia 01. 09. 2011 - 22.08

Jeeej, to je super! Vyzera to paradne! Mna tiez inspiroval apetit k jahnaciemu ale robila som to azijske chrumkave a mozem odporucit, tiez to je vyborny recept!

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 19.22

Taky jsem po něm pokukovala, takže si na něj určitě budu pamatovat :)

Reply
Kudrlinka 02. 09. 2011 - 7.49

Tak tohle vypadá skvěle! Hlavně ta zelenina jak k tomu krásně hraje! Chuť těžko teď hodnotit (to až po vyzkoušení), ale to servírování… Jedla bych i očima! A to je u jídla také půl úspěchu :)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.19

To je taky pravda :) Ale zelenina a víno podle mě bude vždycky s masem chutnat bezvadně :)

Reply
Catalina 03. 09. 2011 - 22.56

Vypadá to skvěle! Jehněčí jsem zatím nejedla, ale pokud to chutná aspoň z poloviny tak dobře, jak to vypadá naservírované na tvých fotkách, byla bych v sedmém nebi :) Polenta jako příloha je skvělá volba, tu mám moc ráda :)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.21

U nás zvítězila polenta hlavně proto, že se mi nechtělo dělat s bramborovou kaší :D A jehněčí jsem dělala vlastně prvně, tak jsem ráda, že se to takhle povedlo :)

Reply
vilemina 06. 09. 2011 - 13.01

Tahle klasická úprava se zeleninou a vínem se hodí na každé maso a nikdy nezklame, když se vydrží ho udusit dost dlouho…s jehněčím musela být rovněž výborná!
A úprava se mi taky líbí, musím si to zapamatovat – většinou na to totiž zapomenu:)
Jako poměrně snadnou a rychlou přílohu doporučuji zkusit krupicový svítek,
http://vilemina.blog.cz/1008/jak-nachytat-kure-na-svestkach
s kterým jsem dosud měla zatím jen úspěch!

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.35

Přesně tak, víno miluju, takže mě nikdy ani nemůže zklamat :) Díky za tip na svítek, asi to brzy jako přílohu taky k něčemu zkusím :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc