Jehněčí kýta na červeném víně

by Meg
8 komentářů

Při myšlenkách na to, co si počít s jehněčí kýtou na sobotní oběd, mi padl do oka zářijový Apetit. V něm bylo popisované jehněčí plecko a jedním z receptů byla právě úprava na víně. Měla jsem k dispozici vykoštěnou kýtu a recept jsem vzala jako lehkou inspiraci – přizvala jsem na pomoc více bylinek i zeleniny a tu jsem navíc do hotové omáčky propasírovala.

Přiznám se, že se mi ani moc nechtělo připravovat bramborovou kaši, a tak se ke slovu dostala polenta. Naštěstí se doma vyskytla její instantní verze a příprava kaše byla dílem okamžiku.

Suroviny:

  • jehněčí kýta (s kostí nebo bez ní)
  • 400-500 ml červeného vína
  • kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru)
  • 2 menší cibule
  • svazek bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
  • kousek másla
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • hovězí vývar, sůl, pepř
  • instantní polenta
  • voda, mléko (půl na půl podle návodu)
  • sůl, máslo
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 3 jarní cibulky
  • máslo, sůl, pepř

Postup:

Omyté a osušené maso jsem osolila a opepřila a protože bylo bez kosti, svázala jsem ho do lepšího tvaru. V hrnci jsem rozpálila olivový olej a maso na něm opekla. Dala jsem ho stranou a ve výpeku jsem osmahla kostičky kořenové zeleniny, až začaly zlátnout. Přidala jsem cibuli, bylinky a máslo a po chvíli rajský protlak. Ještě chvíli jsem směs míchala a pak podlila vínem. Nechala jsem ho skoro všechno vyvařit, vrátila do hrnce maso, zalila vývarem, přiklopila a nechala asi 2 hodiny dusit doměkka.

Pak jsem maso vyndala z omáčky a tu jsem propasírovala, dochutila solí a pepřem a vložila do ní zpět ohřát maso. Mrkev, petržel a cibulku jsem oloupala a nakrájela na plátky. Mrkev, petržel a tvrdší část cibulky jsem dala povařit do osolené vody (3-5 minut), nechala okapat a osmahla na másle, osolené a opepřené spolu s cibulovou natí.

Polentu jsem připravila podle návodu, akorát jsem místo vody dala napůl vodu s mlékem. Do hotové kaše jsem zamíchala kousek másla pro zjemnění.

A pak už se jen maso nakrájelo na plátky a servírovalo s kaší a opečenou zeleninou.

Mohlo by se vám líbit

8 komentářů

Lucia 01. 09. 2011 - 22.08

Jeeej, to je super! Vyzera to paradne! Mna tiez inspiroval apetit k jahnaciemu ale robila som to azijske chrumkave a mozem odporucit, tiez to je vyborny recept!

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 19.22

Taky jsem po něm pokukovala, takže si na něj určitě budu pamatovat :)

Reply
Kudrlinka 02. 09. 2011 - 7.49

Tak tohle vypadá skvěle! Hlavně ta zelenina jak k tomu krásně hraje! Chuť těžko teď hodnotit (to až po vyzkoušení), ale to servírování… Jedla bych i očima! A to je u jídla také půl úspěchu :)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.19

To je taky pravda :) Ale zelenina a víno podle mě bude vždycky s masem chutnat bezvadně :)

Reply
Catalina 03. 09. 2011 - 22.56

Vypadá to skvěle! Jehněčí jsem zatím nejedla, ale pokud to chutná aspoň z poloviny tak dobře, jak to vypadá naservírované na tvých fotkách, byla bych v sedmém nebi :) Polenta jako příloha je skvělá volba, tu mám moc ráda :)

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.21

U nás zvítězila polenta hlavně proto, že se mi nechtělo dělat s bramborovou kaší :D A jehněčí jsem dělala vlastně prvně, tak jsem ráda, že se to takhle povedlo :)

Reply
vilemina 06. 09. 2011 - 13.01

Tahle klasická úprava se zeleninou a vínem se hodí na každé maso a nikdy nezklame, když se vydrží ho udusit dost dlouho…s jehněčím musela být rovněž výborná!
A úprava se mi taky líbí, musím si to zapamatovat – většinou na to totiž zapomenu:)
Jako poměrně snadnou a rychlou přílohu doporučuji zkusit krupicový svítek,
http://vilemina.blog.cz/1008/jak-nachytat-kure-na-svestkach
s kterým jsem dosud měla zatím jen úspěch!

Reply
Meg 24. 09. 2011 - 20.35

Přesně tak, víno miluju, takže mě nikdy ani nemůže zklamat :) Díky za tip na svítek, asi to brzy jako přílohu taky k něčemu zkusím :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít