Při myšlenkách na to, co si počít s jehněčí kýtou na sobotní oběd, mi padl do oka zářijový Apetit. V něm bylo popisované jehněčí plecko a jedním z receptů byla právě úprava na víně. Měla jsem k dispozici vykoštěnou kýtu a recept jsem vzala jako lehkou inspiraci – přizvala jsem na pomoc více bylinek i zeleniny a tu jsem navíc do hotové omáčky propasírovala.
Přiznám se, že se mi ani moc nechtělo připravovat bramborovou kaši, a tak se ke slovu dostala polenta. Naštěstí se doma vyskytla její instantní verze a příprava kaše byla dílem okamžiku.
Suroviny:
- jehněčí kýta (s kostí nebo bez ní)
- 400-500 ml červeného vína
- kořenová zelenina (3 mrkve, 2 petržele, kousek celeru)
- 2 menší cibule
- svazek bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj)
- kousek másla
- 3 lžíce rajského protlaku
- hovězí vývar, sůl, pepř
- instantní polenta
- voda, mléko (půl na půl podle návodu)
- sůl, máslo
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 3 jarní cibulky
- máslo, sůl, pepř
Postup:
Omyté a osušené maso jsem osolila a opepřila a protože bylo bez kosti, svázala jsem ho do lepšího tvaru. V hrnci jsem rozpálila olivový olej a maso na něm opekla. Dala jsem ho stranou a ve výpeku jsem osmahla kostičky kořenové zeleniny, až začaly zlátnout. Přidala jsem cibuli, bylinky a máslo a po chvíli rajský protlak. Ještě chvíli jsem směs míchala a pak podlila vínem. Nechala jsem ho skoro všechno vyvařit, vrátila do hrnce maso, zalila vývarem, přiklopila a nechala asi 2 hodiny dusit doměkka.
Pak jsem maso vyndala z omáčky a tu jsem propasírovala, dochutila solí a pepřem a vložila do ní zpět ohřát maso. Mrkev, petržel a cibulku jsem oloupala a nakrájela na plátky. Mrkev, petržel a tvrdší část cibulky jsem dala povařit do osolené vody (3-5 minut), nechala okapat a osmahla na másle, osolené a opepřené spolu s cibulovou natí.
Polentu jsem připravila podle návodu, akorát jsem místo vody dala napůl vodu s mlékem. Do hotové kaše jsem zamíchala kousek másla pro zjemnění.
A pak už se jen maso nakrájelo na plátky a servírovalo s kaší a opečenou zeleninou.
8 comments
Jeeej, to je super! Vyzera to paradne! Mna tiez inspiroval apetit k jahnaciemu ale robila som to azijske chrumkave a mozem odporucit, tiez to je vyborny recept!
Taky jsem po něm pokukovala, takže si na něj určitě budu pamatovat :)
Tak tohle vypadá skvěle! Hlavně ta zelenina jak k tomu krásně hraje! Chuť těžko teď hodnotit (to až po vyzkoušení), ale to servírování… Jedla bych i očima! A to je u jídla také půl úspěchu :)
To je taky pravda :) Ale zelenina a víno podle mě bude vždycky s masem chutnat bezvadně :)
Vypadá to skvěle! Jehněčí jsem zatím nejedla, ale pokud to chutná aspoň z poloviny tak dobře, jak to vypadá naservírované na tvých fotkách, byla bych v sedmém nebi :) Polenta jako příloha je skvělá volba, tu mám moc ráda :)
U nás zvítězila polenta hlavně proto, že se mi nechtělo dělat s bramborovou kaší :D A jehněčí jsem dělala vlastně prvně, tak jsem ráda, že se to takhle povedlo :)
Tahle klasická úprava se zeleninou a vínem se hodí na každé maso a nikdy nezklame, když se vydrží ho udusit dost dlouho…s jehněčím musela být rovněž výborná!
A úprava se mi taky líbí, musím si to zapamatovat – většinou na to totiž zapomenu:)
Jako poměrně snadnou a rychlou přílohu doporučuji zkusit krupicový svítek,
http://vilemina.blog.cz/1008/jak-nachytat-kure-na-svestkach
s kterým jsem dosud měla zatím jen úspěch!
Přesně tak, víno miluju, takže mě nikdy ani nemůže zklamat :) Díky za tip na svítek, asi to brzy jako přílohu taky k něčemu zkusím :)