Podzimní omeleta s krémovými houbami

by Meg

Pokud patříte k milovníkům hub, vaše srdce musí v poslední době nesmírně jásat. Však i můj Instagram a Facebook je plný ohromných košů hub všech možných druhů. Já sama jsem ostuda, ještě jsem letos na houbách nebyla, ale už jsem několikrát houby dostala. Čerstvé i zavařované. S těmi zavařovanými to mám jasné – z nich bude kulajda anebo hovězí roštěná na houbách. No a z těch čerstvých jsem si udělala například skvělou omeletu.

Podzimní omeleta s krémovými houbami

Course: Bezmasá, Hlavní jídla, HoubováCuisine: česká
Porce

1

Příprava

10

minutes
Vaření

30

minutes
Celkový čas

1

hour 

10

minutes

Suroviny

  • Houbová směs
  • 200 – 300 g houby (hříbky, suchohříbky, babky)

  • 1 cibule

  • 1 snítka tymiánu

  • 1 snítka rozmarýnu

  • 1 lžíce másla

  • 1 dcl bílého vína

  • 1 dcl vody

  • 3-5 lžic smetany

  • sůl a pepř

  • Omeleta
  • 3 vejce

  • 1 lžička másla

  • sůl a pepř

  • Na ozdobu
  • čerstvé bylinky – tymián, hladkolistá petržel

Postup

  • Houbová směs
  • Máslo dáme rozpustit na středním plameni do kastrůlku a vsypeme k němu cibuli nakrájenou na menší kostičky.
  • Jakmile cibulka změkne a začne sklovatět, přisypeme k ní očištěné a pokrájené houby.
  • Houby krátce opečeme a podlijeme je vínem. Lehce je osolíme, opepříme, přidáme k nim tymián a rozmarýn a víno necháme za občasného míchání odpařit. Jakmile se tak stane, podlijeme houby vodou, přiklopíme je pokličkou a dusíme alespoň 15 minut, aby změkly.
  • Jakmile jsou houby měkké, vyndáme tvrdé větvičky bylinek a necháme odpařit přebytečnou vodu.
  • Do hub zamícháme smetanu, necháme ji krátce provařit a odstavíme je z tepla. Ochutnáme a doladíme dle chuti solí a pepřem.
  • Omeleta
  • Do misky si rozklepneme vejce, lehce je osolíme a opepříme, promícháme metličkou.
  • Pánev si vymažeme kouskem másla a rozpálíme ji na mírném plameni. Nalijeme na ni vajíčka. Postupně je pomaličkou stěrkou suneme od krajů ke středu. Zajistíme tak, aby se ještě syrová vaječná směs dostala na dno pánve a přitom nebudeme tu první vrstvu smažit moc dlouho.
  • Jakmile se vajíčka dostatečně zatáhnou, že omeleta půjde srolovat, odstavíme pánev z tepla.
  • Naneseme na ni cca tři čtvrtiny houbové směsi.
  • Omeletu přehneme přes houby a přemístíme na talíř.
  • Na vršek omelety dáme zbylou směs a ozdobíme čerstvými bylinkami.

Poznámky

  • Někdy se šíří myšlenka, že houby by se neměly konzumovat s alkoholem. Většina lidí ale sbírá hříbky, suchohříbky a babky a u nich společná konzumace s alkoholem (v rozumné míře) ničemu nevadí. Problémové jsou například houby, které moc lidí nesbírá, jako je hnojník inkoustový. Ten obsahuje koprin a s následným použitím alkoholu může kvůli jeho zpracování  v těle dojít k otravě acetaldehydem.
    Pokud tedy použijete hříbky, suchohříbky, babky, křemenáče, kozáky a klouzky… tak jejich příprava s vínem a následná konzumace se sklenicí vína či piva nečiní žádné potíže :)

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc