Kolem nás to vypadá, že chřestová sezóna se chýlí ke konci a její místo přebírá jahodová. Od chvíle, kdy jsem chřest a jahody viděla vedle sebe v lednici, jsem věděla, že musím udělat salát. Je extrémně jednoduchý, ale úžasně chutná i vypadá.
Suroviny:
- mix salátů (já měla baby leaves – špenát, mangold, rukola)
- fenykl
- chřest
- jahody
- olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř
Postup:
Chřest očistíme a povaříme 2-4 minuty (podle síly) ve vodě s trochou cukru a soli. Slijeme a necháme vychladnout.
Do mísy připravíme salátové lístky, nakrájíme na tenké pásky fenykl, na kousky chřest a jahody (můžeme si jich pár nechat na ozdobu).
Zálivku na salát vytvoříme ze lžíce olivového oleje, lžičky vinného octa, lžičky medu, trochy soli a pepře. Já s ním nešetřila, protože mi přijde, že s jahodami báječně ladí. Ale zkoušejte to opatrně :)
Salát pak dáme na talíř a můžeme ozdobit kousky jahod a chřestu, které jsme si předtím odložili. A třeba taky natí z fenyklu.
Nevím, jak toto jídlo působí na vás, ale mně dokonale ladí se sluníčkem, které se zase konečně pořádně dostává ke slovu. Takže si tak sednout ven a vychutnat si takový salát…
4 comments
Parádní! V tom salátu je všechno, co mám moc ráda :-) Chřest jsme měli naposledy předevčírem – na másle, jako přílohu ke steaku :-)
Já ho mám ráda snad na všechny způsoby :)
Úžasné! Jen škoda, že já letos na žádný chřest nenarazila :-( Ale dělala jsem v týdnu jahody se špentávoými listy a domácím balkánem, zastříknuto balsamikem a bylo to taky moc osvěžující. Ale tvoje vypadá fakt dokonale!
Jej, to je škoda, přišlo mi, že je všude… Včera jsem byla v Tescu a Globusu, stále mají český chřest :) Díky!