S červencovou výzvou Odvážných pekařů jsem si splnila dávný sen – upéct si domácí punčový dort. Naším zadáním tentokrát bylo upéct dort, který v sobě skrývá překvapení a to pro mě punčový dort tak nějak vždy znamenal. Žluto-červená náplň, evokující punč s rumovou příchutí, v sobě tak nějak pro dítě nesla znamení zakázaného ovoce. O obsahu alkoholu v kupovaném dortu si moc iluzí nedělám, a tak jsem ráda, že jsem si ho konečně upekla sama.
Vzpomněla jsem si, že jsem na recept narazila v kuchařce Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Uviděla jsem korpus ze 12 vajec a tak jsem se rozhodla udělat ten, který mám nejčastěji vyzkoušený – podle Pavlíny Berzsiové. Pak jsem se podívala na suroviny na punčový rozvar. 750 g cukru, které by měly přijít jen do náplně. Já vím, že punčák byl vždycky hodně sladký, ale tohle bylo i na mě trochu moc, dala jsem polovinu… Nakonec dort zdobili čokoládovou polevou – a já chtěla růžovou :D Takže jsem nakonec recept z této kuchařky moc nevyužila, no.
Takže jsem na internetu hledala obrázky punčových dortů a nakonec jsem se inspirovala polevou TADY.
For the July Daring Baker’s Challenge, Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to bake a cake. But not just any cake; she asked us to add in a special surprise for our eyes as well as our taste buds!
Suroviny:
korpus – suroviny jsou na jednu 26cm formu, nutno upéct dva:
- 6 vajec (x2)
- 180 g krupicového cukru (x2)
- 200 g hladké mouky (x2)
- 50 g rozehřátého másla (x2)
- vanilkový extrakt
“punčový” rozvar:
- 600 ml vody
- 375 g cukru
- 150 ml rumu
- žluté a červené barvivo (gelové)
k dokončení:
- marmeláda
- 3 hrnky moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce rumu
- horká voda
- růžové barvivo
Postup:
Troubu předehřejeme na 170°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud se bojíme, že by se korpus ve formě i tak chytil, na dno můžeme dát kolečko z pečícího papíru.
Žloutky promícháme v misce s vanilkovým extraktem.
Z bílků ušleháme pevný sníh, během šlehání postupně přisypáváme cukr. Nakonec do něj zamícháme žloutky.
Ke žloutkům postupně přidáme mouku a zchladlé máslo.
Těstem naplníme dortovou formu a pečeme 35 – 45 minut podle trouby, až je špejle zabodnutá do korpusu nelepivá. Takto upečeme i druhý korpus a necháme je vychladnout – nejlépe v pak v lednici do druhého dne.
Svaříme cukr s vodou na rozvar.
Po odstavení z tepla přidáme rum a rozdělíme sirup na dvě části.
Jednu obarvíme na červeno a druhou na žluto.
Jeden z korpusů prořízneme na dvě části a z těch pak pomocí vykrajovátek či talířů nebo jiných dortových forem vyřízneme soustředné kruhy. Já jsem z každého vyřízla 4 části.
Ty jsem pak rozkrájela, aby se s nimi lépe manipulovalo, a polévala je rozvarem.
Obě části korpusu necháme rozvarem nasáknout.
Mezitím rozehřejeme marmeládu.
Potřeme jí druhý rozříznutý korpus na obou řezných stranách.
Do dortové formy vložíme spodní část korpusu s marmeládou a naskládáme na něj barevné kousky korpusu. Na ně druhé patro s opačnými barvami.
Dort přiklopíme posledním korpusem, marmeládou dovnitř a vložíme do lednice. Na dort položíme prkénko, které zatížíme – třeba hrncem s vodou. Necháme dort do druhého dne uležet.
Dort si připravíme na tác a vložíme pod něj pár kousků (pečícího) papíru, abychom pak podložku snadněji uklidili.
V misce utřeme hrnek a půl moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, ždibec růžového barviva a horkou vodu po lžících, abychom dosáhli požadované hustoty.
A polijeme vršek dortu.
Hrnek a půl cukru, kakao, rum a případnou vodu utřeme v hustou kakaovou polevu.
Část polevy dáme do sáčku s ustřiženou špičkou a do růžové polevy nakreslíme spirálu.
Vezmeme párátko a tahy ze středu / od středu na střídačku vytvoříme vzor.
Zbylou kakaovou polevou potřeme boky dortu (ano, vím, kdybych ho ořízla, vypadal by líp, ale neměla jsem čas…) a vytáhneme z pod něj papír. Chtěla jsem mít čistý tác – a akorát mi tatínek vynadal, kde jsou zbytky polevy, které tam normálně ulpívají… :D
Polevu necháme chvíli zaschnout a pak už si můžeme užívat obdivné povzdechy ostatních, když se do dortu prvně zakrojí.
Konečně jsem si splnila dávný sen, díky za skvělou výzvu! :)
24 comments
Panecku to je torta! Skvela praca a torticka vyzera absolutne uzasne. Nech sa na mna vsetky pekarky-cukrarky nenahnevaju ale potahovane torticky su pre mna iba na pozeranie a obdivovanie….skladam klobuk pred ich sikovnostou…..ale toto, toto je pre mna naozajska torta…..klobuk dolu …..super
Já si občas ráda hraju s marcipánem a podobnými… Ale tohle mě vážně bavilo :) Díky!
Ten nejroztomilejší zákusek co jsem kdy viděla! (realisticky)
To je dobře, doufám? :D
Tak smekám jak hluboko to jen jde :) Nádhera a jsi šikovná. Ale předem říkám recept neukládám, protože jak se znám na tohle nemám nervy :))))) Tě obdivuji že jsi do toho šla tolik práce a pečlivosti :)
Tolik to zas nebylo, zvlášť když si to člověk rozloží :)
Dobry den, vypada uzasne a uz se na nej chystam. Chtela bych se pouze zeptat, na kolik priblizne stupnu pect a zda horkovzduch ci horni spodni ohrev.
Moc a moc dekuju za odpověď
Dobrý den, v receptu je na 170 , většinou teď peču na horkovzduch, ale záleží, jak se vám korpusy pečou lépe ve vaší troubě.
Beautiful surprise cake, love the decoration!
Thank you :)
Beautiful cake! I love how the colors sort of blended, it almost looks airbrushed.
Thanks! :)
Looks absolutely gorgeous! It reminds me on childhood, haven’t seen one in ages, I am so glad you made it
Thank you, I’m really glad too :)
Obdivuji vaši zručnost a trpělivost. Mně by u toho asi ujely nervy :D
Díky, ale tohle bylo v pohodě, fakt! :D
Krásný punčák. Na mém “to bake” seznamu stále visí. Ale až se k němu odhodlám, budu vědět, kam pro postup a recept :)
Díky :) Už přemýšlím, že bych ho zopakovala :)
Mňaaaam, to bych si hned dala!! vypadá to luxusně!
http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/
Díky :)
Děkuji za Vaše stránky. Jsou úžasné! Pustila jsem se do punčového dortu. Vše šlo parádně, jen s polevou jsem zápasila. Můžete mi, prosím, detailněji popsat, kolik vody a jaké konzistence by měly polevy být? Jak dlouho je třete? Jen mícháte nebo šleháte? Děkuji za rady.
Díky moc :) Bohužel s tou polevou moc takto neporadím, vodu dávám podle potřeby a snažím se šlehat (na míchání nemám trpělivost), až se cukr rozpouští…
Dobrý den,
Vaše recepty jsou úžasné! :) Tenhle dort jdu pro veliký úspěch dělat podruhé. Děkuji!
Dobrý den, děkuji mockrát :) Já ho už také budu muset udělat, strašně dlouho jsme ho neměli :)