The Daring Bakers’ July 2014 Challenge: Surprise! cakes

by Meg

S červencovou výzvou Odvážných pekařů jsem si splnila dávný sen – upéct si domácí punčový dort. Naším zadáním tentokrát bylo upéct dort, který v sobě skrývá překvapení a to pro mě punčový dort tak nějak vždy znamenal. Žluto-červená náplň, evokující punč s rumovou příchutí, v sobě tak nějak pro dítě nesla znamení zakázaného ovoce. O obsahu alkoholu v kupovaném dortu si moc iluzí nedělám, a tak jsem ráda, že jsem si ho konečně upekla sama.

Vzpomněla jsem si, že jsem na recept narazila v kuchařce Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Uviděla jsem korpus ze 12 vajec a tak jsem se rozhodla udělat ten, který mám nejčastěji vyzkoušený – podle Pavlíny Berzsiové. Pak jsem se podívala na suroviny na punčový rozvar. 750 g cukru, které by měly přijít jen do náplně. Já vím, že punčák byl vždycky hodně sladký, ale tohle bylo i na mě trochu moc, dala jsem polovinu… Nakonec dort zdobili čokoládovou polevou – a já chtěla růžovou :D Takže jsem nakonec recept z této kuchařky moc nevyužila, no.

Takže jsem na internetu hledala obrázky punčových dortů a nakonec jsem se inspirovala polevou TADY.

For the July Daring Baker’s Challenge, Ruth from The Crafts of Mommyhood challenged us to bake a cake. But not just any cake; she asked us to add in a special surprise for our eyes as well as our taste buds!

Suroviny:

korpus – suroviny jsou na jednu 26cm formu, nutno upéct dva:

  • 6 vajec (x2)
  • 180 g krupicového cukru (x2)
  • 200 g hladké mouky (x2)
  • 50 g rozehřátého másla (x2)
  • vanilkový extrakt

“punčový” rozvar:

  • 600 ml vody
  • 375 g cukru
  • 150 ml rumu
  • žluté a červené barvivo (gelové)

k dokončení:

  • marmeláda
  • 3 hrnky moučkového cukru
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžíce rumu
  • horká voda
  • růžové barvivo

Postup:

Troubu předehřejeme na 170°C. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Pokud se bojíme, že by se korpus ve formě i tak chytil, na dno můžeme dát kolečko z pečícího papíru.

Papírem vyložená pečící forma

Žloutky promícháme v misce s vanilkovým extraktem.

Žloutky s vanilkou

Z bílků ušleháme pevný sníh, během šlehání postupně přisypáváme cukr. Nakonec do něj zamícháme žloutky.

Sníh se žloutky

Ke žloutkům postupně přidáme mouku a zchladlé máslo.

Příprava těsta na korpus

Těstem naplníme dortovou formu a pečeme 35 – 45 minut podle trouby, až je špejle zabodnutá do korpusu nelepivá. Takto upečeme i druhý korpus a necháme je vychladnout – nejlépe v pak v lednici do druhého dne.

Pečení korpusu

Svaříme cukr s vodou na rozvar.

Voda s cukrem

Po odstavení z tepla přidáme rum a rozdělíme sirup na dvě části.

Cukrový sirup s rumem

Jednu obarvíme na červeno a druhou na žluto.

Barvení sirupů

Jeden z korpusů prořízneme na dvě části a z těch pak pomocí vykrajovátek či talířů nebo jiných dortových forem vyřízneme soustředné kruhy. Já jsem z každého vyřízla 4 části.

Rozkrájení korpusu

Ty jsem pak rozkrájela, aby se s nimi lépe manipulovalo, a polévala je rozvarem.

Obarvení na žluto

Obě části korpusu necháme rozvarem nasáknout.

Obarvení na červeno

Mezitím rozehřejeme marmeládu.Rozehřátá marmeláda

Potřeme jí druhý rozříznutý korpus na obou řezných stranách.

Korpus natřený marmeládou

Do dortové formy vložíme spodní část korpusu s marmeládou a naskládáme na něj barevné kousky korpusu. Na ně druhé patro s opačnými barvami.

Skládání korpusů

Dort přiklopíme posledním korpusem, marmeládou dovnitř a vložíme do lednice. Na dort položíme prkénko, které zatížíme – třeba hrncem s vodou. Necháme dort do druhého dne uležet.

Zatížený dort

Dort si připravíme na tác a vložíme pod něj pár kousků (pečícího) papíru, abychom pak podložku snadněji uklidili.

Dort na pečícím papíru

V misce utřeme hrnek a půl moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, ždibec růžového barviva a horkou vodu po lžících, abychom dosáhli požadované hustoty.

Cukrová poleva

A polijeme vršek dortu.

Růžová poleva na dortu

Hrnek a půl cukru, kakao, rum a případnou vodu utřeme v hustou kakaovou polevu.

Příprava kakaové polevy

Část polevy dáme do sáčku s ustřiženou špičkou a do růžové polevy nakreslíme spirálu.

Spirála z polevy

Vezmeme párátko a tahy ze středu / od středu na střídačku vytvoříme vzor.

Pavučina na dortu

Zbylou kakaovou polevou potřeme boky dortu (ano, vím, kdybych ho ořízla, vypadal by líp, ale neměla jsem čas…) a vytáhneme z pod něj papír. Chtěla jsem mít čistý tác – a akorát mi tatínek vynadal, kde jsou zbytky polevy, které tam normálně ulpívají… :D

Dort potřený polevou

Polevu necháme chvíli zaschnout a pak už si můžeme užívat obdivné povzdechy ostatních, když se do dortu prvně zakrojí.

Rozkrojený dort

Konečně jsem si splnila dávný sen, díky za skvělou výzvu! :)

Punčový dort

You may also like

24 comments

Adriana 27. 07. 2014 - 9.58

Panecku to je torta! Skvela praca a torticka vyzera absolutne uzasne. Nech sa na mna vsetky pekarky-cukrarky nenahnevaju ale potahovane torticky su pre mna iba na pozeranie a obdivovanie….skladam klobuk pred ich sikovnostou…..ale toto, toto je pre mna naozajska torta…..klobuk dolu …..super

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.26

Já si občas ráda hraju s marcipánem a podobnými… Ale tohle mě vážně bavilo :) Díky!

Reply
Dasulina 27. 07. 2014 - 11.55

Ten nejroztomilejší zákusek co jsem kdy viděla! (realisticky)

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.26

To je dobře, doufám? :D

Reply
Jana 27. 07. 2014 - 12.40

Tak smekám jak hluboko to jen jde :) Nádhera a jsi šikovná. Ale předem říkám recept neukládám, protože jak se znám na tohle nemám nervy :))))) Tě obdivuji že jsi do toho šla tolik práce a pečlivosti :)

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.27

Tolik to zas nebylo, zvlášť když si to člověk rozloží :)

Reply
Veronika 07. 02. 2024 - 8.18

Dobry den, vypada uzasne a uz se na nej chystam. Chtela bych se pouze zeptat, na kolik priblizne stupnu pect a zda horkovzduch ci horni spodni ohrev.

Moc a moc dekuju za odpověď

Reply
Meg 16. 10. 2024 - 9.07

Dobrý den, v receptu je na 170 , většinou teď peču na horkovzduch, ale záleží, jak se vám korpusy pečou lépe ve vaší troubě.

Reply
What's for dessert? 27. 07. 2014 - 19.04

Beautiful surprise cake, love the decoration!

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.27

Thank you :)

Reply
Agos 27. 07. 2014 - 23.30

Beautiful cake! I love how the colors sort of blended, it almost looks airbrushed.

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.27

Thanks! :)

Reply
Jelena 28. 07. 2014 - 8.28

Looks absolutely gorgeous! It reminds me on childhood, haven’t seen one in ages, I am so glad you made it

Reply
Meg 05. 08. 2014 - 5.28

Thank you, I’m really glad too :)

Reply
Hana le Boulanger 08. 08. 2014 - 13.42

Obdivuji vaši zručnost a trpělivost. Mně by u toho asi ujely nervy :D

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.29

Díky, ale tohle bylo v pohodě, fakt! :D

Reply
LeniK 11. 08. 2014 - 13.52

Krásný punčák. Na mém “to bake” seznamu stále visí. Ale až se k němu odhodlám, budu vědět, kam pro postup a recept :)

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.30

Díky :) Už přemýšlím, že bych ho zopakovala :)

Reply
Ter Ka 13. 08. 2014 - 11.58

Mňaaaam, to bych si hned dala!! vypadá to luxusně!

http://gethealthyandfitwithus.blogspot.cz/

Reply
Meg 10. 09. 2014 - 9.30

Díky :)

Reply
Lenka 06. 05. 2015 - 21.22

Děkuji za Vaše stránky. Jsou úžasné! Pustila jsem se do punčového dortu. Vše šlo parádně, jen s polevou jsem zápasila. Můžete mi, prosím, detailněji popsat, kolik vody a jaké konzistence by měly polevy být? Jak dlouho je třete? Jen mícháte nebo šleháte? Děkuji za rady.

Reply
Meg 18. 05. 2015 - 18.44

Díky moc :) Bohužel s tou polevou moc takto neporadím, vodu dávám podle potřeby a snažím se šlehat (na míchání nemám trpělivost), až se cukr rozpouští…

Reply
Anna 28. 10. 2016 - 10.43

Dobrý den,
Vaše recepty jsou úžasné! :) Tenhle dort jdu pro veliký úspěch dělat podruhé. Děkuji!

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.47

Dobrý den, děkuji mockrát :) Já ho už také budu muset udělat, strašně dlouho jsme ho neměli :)

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc