Rozhodovala jsem se, jaké jednohubky či nějaké podobné malé pohoštění připravit na rodinnou oslavu. Nakonec moje volba padla na paštičky z listového těsta, které se dají naplnit snad čímkoliv.
Základem je vždy listové těsto, které rozválíme a ze kterého požadovaný tvar vykrojíme nadvakrát, v jednom vykrojíme menší kolečko uprostřed. Plný tvar (zejména kraje) potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou, na to dáme vykrojený tvar a celé to znovu potřeme vejcem, aby měly paštičky pěknou barvu a dáme upéci do trouby. Klidně prudčeji na 200°C, do zlatova.
Upečené mističky nebo paštičky necháme vychladnout a pokud se nám prostředek, kam budeme dávat krém, vyfoukne, splácneme ho třeba lžičkou.
Pro inspiraci ( a hlavně svou děravou paměť ) tu napíšu vyzkoušené varianty:
Varianta 1:
(kulaté s kuřecím masem)
krém:
- pomazánkové máslo
- šunková pěna
- čajovka
- trochu smetany ke šlehání
ozdoba:
- kuřecí maso
- kompotované mandarinky
- hroznové víno
Vše na krém ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hvězdicovým koncem, přidáme kousek kuřecího masa (předem osmaženého a okořeněného grilovacím kořením), mandarinky a hroznového vína.
Varianta 2:
(čtvercové s cibulovou marmeládou či olivami)
krém:
- pomazánkové máslo
- lučina
- tavený sýr
- majonéza
- niva
- trochu smetany ke šlehání
ozdoba:
- trvanlivý salám (třeba Paprikáš)
- sterilovaná zelenina
- cibulová marmeláda (viz recept)
- olivy
Vše na krém kromě nivy ušleháme ručním šlehačem, trochu smetany přidáme, aby krém nebyl tak hustý a zjemnil se. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou nivu. Nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem (niva by hvězdicový konec ucpávala), přidáme kousek salámu, sterilované zeleniny, olivy a nebo trochu cibulové marmelády.
Varianta 3:
(oválné s česnekovou pomazánkou)
krém:
- pomazánkové máslo
- tavený sýr
- majonéza
- eidam
- sůl, pepř, muškátový oříšek, česnek
ozdoba:
- vykrájená listová kolečka
- sterilovaná zelenina
Vše na krém kromě eidamu ušleháme ručním šlehačem, poté přidáme najemno nastrouhaný sýr. Krém nastříkáme na paštičky zdobičkou s hladkým koncem, přiklopíme vykrojenou pokličkou a dozdobíme sterilovanou zeleninou.
Další variantou je například pomazánka z nivy, kuřecí maso s broskví :)
Při přípravě paštiček mi vždy zbude listové těsto – odkrojky znovu nepoužívám, protože by už nenaběhly. Buď ho použiji na rychlé slané koláče anebo na sýrové tyčky:
Těsto rozválím, polovinu posypu strouhaným sýrem, přiklopím těstem, potřu vajíčkem a posypu mákem, solí, kmínem, semínky, … Vše dle chuti.
Pak je v troubě upeču dozlatova.