Podzim už je v plném proudu a dýně jsou snad všude kolem :) Přijde mi, že je vídám snad ještě častěji než loni, a tak mě pořád napadá, co by se s nimi dalo dělat. Kromě dýňové polévky (kterou zbožňuji) a dýňového koláče (ten nemám moc ráda) je tu asi milion dalších věcí, co bych chtěla vyzkoušet. Zrak mi padl na dýni špagetovou a protože jsem už dlouho měla chuť na masové kuličky, udělala jsem je s rajčatovou omáčkou a dýni připravila jen jako přílohu.
Pokud vás jako příloha dýně nenadchla, prostě si uvařte hrnec těstovin a kuličky servírujte k nim, my to také tak uděláme, až dýně dojde (trochu jsem se rozšoupla a kuliček s omáčkou bylo víc než dost).
Suroviny:
na masové kuličky (6-7 porcí):
- 1 kg masa, nejlépe půl na půl hovězí a vepřové
- 1 houska namočená v mléce
- 1 vejce
- 2-3 lžíce strouhanky
- 30 g sýru typu Gran Moravia, Grana Padano, parmazán
- kůra z jednoho citrónu
- hrst petržele
- sůl, pepř
na rajčatovou omáčku (6-7 porcí):
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 velký rajčatový protlak
- 2 plechovky sekaných rajčat
- sůl, pepř
- olivový olej
na dýni (2-4 porce podle velikosti):
- špagetová dýně
- olivový olej
- sůl
k podávání:
- tvrdý sýr (Gran Moravia, Grana Padano, parmazán)
- listová petržel
- případně olivový olej
Postup:
Maso si nameleme na mlýnku (střední hrubost).
Po umletí masa přidáme do mlýnku housku namočenou v mléce, abychom ho vyčistili od masa.
K masu a housce do mísy přidáme nastrouhaný sýr, kůru z citrónu, nasekanou petržel, vejce, sůl a pepř.
Vše pořádně prohněteme a pokud se nám bude směs na tvoření kuliček zdát málo tuhá, přidáme strouhanku. Pokud budeme chtít ochutnat, můžeme udělat menší kuličku a tu uvařit v mikrovlnce, abychom ochutnali, jestli je maso dost slané. Já měla z tohoto množství asi 21 velkých kuliček, takže jsem počítala s třemi až čtyřmi na porci.
Kuličky osmažíme v rozpáleném oleji dozlatova a osušíme na papírových utěrkách.
Na olivovém oleji v hrnci mezitím osmahneme nasekanou cibulku a česnek.
Až začnou sklovatět, přidáme rajčatový protlak a zasmažíme.
Poté do hrnce přidáme plechovky loupaných sekaných rajčat, osolíme a zlehka opepříme.
Jakmile začne omáčka přicházet k varu, přidáme do ní kuličky, přiklopíme a necháme mírně probublávat.
Nastal čas upéct dýni. Rozkrojíme ji a vydlabeme z ní prostřední část se semínky. Osolíme ji a položíme řezem dolů na plech s pečícím papírem, který jsme pokapali olivovým olejem. Pečeme na 200°C asi půl hodiny, až je dýně měkká. Mezitím občas promícháme rajčatovou omáčku s kuličkami.
Upečenou dýni naškrábeme vidličkou na nudličky (= špagety), opatrně, protože je dýně horká.
Rajčatovou omáčku ochutnáme a případně přidáme sůl a pepř (v krajním případě i lžičku cukru, kdyby byla rajčata moc kyselá). Naškrábanou dýni vložíme do talíře (kdo chce, lehce zakápne olivovým olejem) a přidáme k ní masové kuličky a rajčatovou omáčku.
Navrch nastrouháme sýr a přidáme lehce nasekanou petrželku.
3 comments
Tak to je nejvíc! Mňááám! … Můžu se zeptat, nemáte nějaký vychytaný recept na paellu? V M&S jsem si koupila rýži přímo na ní a už chybí jen nějaký ověřený recept, nejlépe od Vás :)
Jé, díky, popravdě na paellu se chystám už dlouho a mám i nějaké tipy ze Španělska, tak se to pokusím nějak zpracovat :)
To by bylo super! Už se moc těším. Díky!