Na podzim jsem se zúčastnila jednoho úžasného večera. Nejenže jsem díky němu poznala nové, zajímavé prostory, ochutnala jsem taky spoustu dobrého jídla a vína. A tak jsem si řekla, že nějaké z receptů musím vyzkoušet i doma. Jenže mě nalákala hlavně kachní prsa a ta se podle receptu připravovala v sous-vide přístroji.
Ten nedávno vyhrála Lucie a zapůjčila mi ho. Takže jsem si hned vzpomněla na tento večer a pustila se do zauzených kachních prsou.
Ještě ale na chvíli zpět k onomu večeru. Konal se v Muzeu gastronomie a pořádaly ho Foodpanda, Dvě Deci a restaurace Mood. Seskupení těchto firem zajistilo velmi příjemný večer s povídáním o historii vaření, jídle a víně. Ve zrychlené formě tedy přikládám pár fotek z tohoto večera a pro recept si zascrollujte o trochu níž :)
Abych shrnula celý večer – prošli jsme si Muzeum gastronomie a vyslechli si něco málo o začátcích vaření vůbec. Ochutnali jsme následující:
- Château de Vauclaire – Cuvée Château Rosé 2012
- Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney, bylinkovým salátem a bazalkovým vinaigrette a k nim Juliénas 2011 – Rémi & Paola Benon
- Vepřový bok s křupavým česnekem a chilli, trhaným masem se sladko kyselým tamarindovým glazé a k němu Classique 2010 – Château d’Anglès
- Katalánský krém s pomerančovou omáčkou a Contessa Armida – Romandiola – slámové víno
Antoine nám celý večer zpestřil povídáním o víně a zasvětil nás do jeho společného ochutnávání s jídlem. Jaroslav Zahálka vybral skvělé pokrmy, které spolu s vínem vytvořily úžasnou kombinaci, kterou jsem měla dlouho v hlavě.
Proto jsem při zapůjčení sous-vide přístroje nezaváhala ani chvíli a pustila se do následujícího.
Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney, bylinkovým salátem a bazalkovým vinaigrette
Dvě Deci na svém blogu naštěstí uveřejnily recept, který poskytl sám šéfkuchař, a já si tak mohla přípravu tohoto jídla vyzkoušet sama. Nicméně v něm chybělo např. konkrétní množství koření, takže výsledný recept je dílém mého momentálního rozpoložení :)
Pro recept na bazalkovou zálivku jsem mrknula sem.
Suroviny:
kachní prsa:
- kachní prsa
- dřevěné piliny nebo štěpiny a černý sypaný čaj
- sůl
- tymián
- máslo
rajčatové chutney:
- máslo
- 1 střední cibule
- 1 – 2 stroužky česneku
- lžíce hořčičných semínek
- kousek zázvoru (nasekaný najemno)
- kousek skořice
- 2 bobkové listy
- 5 hřebíčků
- konzerva dobrých, loupaných (sekaných) rajčat
- lžíce vinného octa
- třtinový cukr (1-3 lžíce)
salát a bazalkový vinaigrette
- lžička dijonské hořčice
- 1 šalotka nebo malá cibulka
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- hrst bazalkových lístků
- půl hrnku olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa (i víc, pokud máte rádi)
- mix salátů a bylinek
Postup:
Nejprve si připravíme rajčatové chutney. Na másle orestujeme cibuli a česnek, cca 5 minut.
Poté přidáme hořčičná semínka a přiklopíme, necháme restovat, než přestanou praskat.
Přidáme ostatní koření spolu se zázvorem a smažíme asi jednu minutu.
Pak přidáme rajčata, ocet a sůl, přiklopíme a necháme vařit 30 minut. Mícháme nejdříve jen občas, poté častěji, aby se chutney nepřipálilo.
Mícháme do té doby, než chutney zhoustne a nevyvaří se z něj skoro všechna voda, pak přidáme cukr (dle chuti a dle rajčat, aby byl výsledek sladkokyselý). Povaříme asi ještě pět minut, aby z chutney byla hustá omáčka, odstraníme celé koření a necháme zchladnout.
Piliny nebo štěpiny si namočíme do vody.
A přidáme k nim černý čaj, alespoň na půl hodiny.
Kůži kachních prsou nasolíme a necháme asi 15 minut odpočívat.
Mezitím můžeme udělat bazalkový vinaigrette – všechny suroviny dáme do mixéru.
A vytvoříme z nich hustou zálivku.
Piliny zcedíme a (v mém případě) dáme do hrnce na alobal.
Nad ně mřížku a na ni kachní prsa. Hrnec uzavřeme a dáme ho na silný plamen. Jakmile se z něj začne trochu dýmit, hrnec odstavíme a necháme 10 minut prsa udit.
Kachní prsa dáme s máslem a tymiánem do sáčku určeného na sous-vide a zavakuujeme.
“Vaříme” sous-vide při 56°C 12 minut a zachladíme. Poté prsa opečeme na rozpálené pánvi dvě minuty, kůží dolů. Pánev odstavíme z plotýnky a prsa můžeme otočit.
Mix salátů zakápneme bazalkovou zálivkou a promícháme.
Kachní prsa nakrájíme na tenké plátky.Na talíři doplníme rajčatovým chutney a salátem.
A lehce zakápneme bazalkovým vinaigrette.
Dáte si? :)
8 comments
Panejo, to je úžasný! Asi nutně potřebuju sous-vidovač :-) Kachní prsa plánuju udit (v hrnci, jak jinak) už strašně dlouho, leč u nás v Uničově je to komodita nesehnatelná. No, třeba budu někdy strašně hodná a někde je seženu. Ta kombinace zní úžasně a vůbec celý večer musel být perfektní. Akorát k těm pračlověkům mi moc nesedí ten pěkně vyskočený kváskový chleba, tipla bych to tam spíš na nějaké placaté nekvašené placky.
No, ono sehnat kachní prsa v Pardubicích taky není zrovna dvakrát jednoduché – zachránil mě Lidl, když měl nějakou akci a v ní kachní prsa, tak jsem si udělala zásoby :)
Jasný, ono to bylo v expozici o kousek dál, jen jsem sloučila fotky dohromady :)
Ano, prosím!!! A přidat, prosím! Slintám do klávesnice a držím se, abych nespolkla monitor… Tohle prostě nutně musím vyzkoušet. Tvůj blog je plnej nebezpečně skvělýho jídla, mám hlad, jen se na to dívám. Děkuju, Meg! :)
Jéé, díky :))
Prsíčka vypadají báječně! Mňam. :))
A byla skvělá! :)
Ahojky, nedá mi to a budu se hloupě ptát. Nešlo by to nějako bez toho přístroje :-(
Ahoj, kachní prsa se dají udělat i minutkově, jako např. tady : https://megvkuchyni.cz/hlavni-jidla/z-kachny-spol/kachni-prsa-s-granatovo-vinnou-omackou-a-smetanovymi-bramborami-a-dve-deci/.