Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

by Meg

Na podzim jsem se zúčastnila jednoho úžasného večera. Nejenže jsem díky němu poznala nové, zajímavé prostory, ochutnala jsem taky spoustu dobrého jídla a vína. A tak jsem si řekla, že nějaké z receptů musím vyzkoušet i doma. Jenže mě nalákala hlavně kachní prsa a ta se podle receptu připravovala v sous-vide přístroji.

Ten nedávno vyhrála Lucie a zapůjčila mi ho. Takže jsem si hned vzpomněla na tento večer a pustila se do zauzených kachních prsou.

Ještě ale na chvíli zpět k onomu večeru. Konal se v Muzeu gastronomie a pořádaly ho Foodpanda, Dvě Deci a restaurace Mood. Seskupení těchto firem zajistilo velmi příjemný večer s povídáním o historii vaření, jídle a víně. Ve zrychlené formě tedy přikládám pár fotek z tohoto večera a pro recept si zascrollujte o trochu níž :)

Muzeum Gastronomie

Prostory Muzea gastronomie

Muzeum Gastronomie

Prostory Muzea gastronomie

Antoine Mahé a Château de Vauclaire 2012

Antoine Mahé, spoluzakladatel Dvě Deci, vypráví o růžových vínech a dává nám ochutnat Château de Vauclaire – Cuvée Château Rosé 2012

Barvy vín

Tato tabule mě velmi zaujala :)

Sbírka příborů v Muzeu gastronomie

Vystavené příbory – při pohledu na jejich sbírku jsem litovala, že aspoň část nemám doma

Jaroslav Zahálka

Šéfkuchař restaurace MOOD Jaroslav Zahálka

Zauzená kachní prsa a Juliénas 2011

Antoine nám nalévá Juliénas 2011, které se podávalo k prvnímu chodu

Antoine Mahé a Classique 2010 - Chateau d'Anglès

Antoine vypráví o následujícím víně

Vepřový bok a Classique 2010 - Chateau d'Anglès

Vepřový bok a Classique 2010

Crema catalana

Dezert – Crema Catalana

Abych shrnula celý večer – prošli jsme si Muzeum gastronomie a vyslechli si něco málo o začátcích vaření vůbec. Ochutnali jsme následující:

Antoine nám celý večer zpestřil povídáním o víně a zasvětil nás do jeho společného ochutnávání s jídlem. Jaroslav Zahálka vybral skvělé pokrmy, které spolu s vínem vytvořily úžasnou kombinaci, kterou jsem měla dlouho v hlavě.

Proto jsem při zapůjčení sous-vide přístroje nezaváhala ani chvíli a pustila se do následujícího.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney, bylinkovým salátem a bazalkovým vinaigrette

Dvě Deci na svém blogu naštěstí uveřejnily recept, který poskytl sám šéfkuchař, a já si tak mohla přípravu tohoto jídla vyzkoušet sama. Nicméně v něm chybělo např. konkrétní množství koření, takže výsledný recept je dílém mého momentálního rozpoložení :)

Pro recept na bazalkovou zálivku jsem mrknula sem.

Suroviny:

kachní prsa:

  • kachní prsa
  • dřevěné piliny nebo štěpiny a černý sypaný čaj
  • sůl
  • tymián
  • máslo

rajčatové chutney:

  • máslo
  • 1 střední cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • lžíce hořčičných semínek
  • kousek zázvoru (nasekaný najemno)
  • kousek skořice
  • 2 bobkové listy
  • 5 hřebíčků
  • konzerva dobrých, loupaných (sekaných) rajčat
  • lžíce vinného octa
  • třtinový cukr (1-3 lžíce)

salát a bazalkový vinaigrette

  • lžička dijonské hořčice
  • 1 šalotka nebo malá cibulka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • hrst bazalkových lístků
  • půl hrnku olivového oleje
  • 3 lžíce vinného octa (i víc, pokud máte rádi)
  • mix salátů a bylinek

Postup:

Nejprve si připravíme rajčatové chutney. Na másle orestujeme cibuli a česnek, cca 5 minut.

Cibulka s máslem

Poté přidáme hořčičná semínka a přiklopíme, necháme restovat, než přestanou praskat.

Hořčičné semínkoPřidáme ostatní koření spolu se zázvorem a smažíme asi jednu minutu.

Koření

Pak přidáme rajčata, ocet a sůl, přiklopíme a necháme vařit 30 minut. Mícháme nejdříve jen občas, poté častěji, aby se chutney nepřipálilo.

Rajčata

Mícháme do té doby, než chutney zhoustne a nevyvaří se z něj skoro všechna voda, pak přidáme cukr (dle chuti a dle rajčat, aby byl výsledek sladkokyselý). Povaříme asi ještě pět minut, aby z chutney byla hustá omáčka, odstraníme celé koření a necháme zchladnout.

Třtinový cukr do chutney

Piliny nebo štěpiny si namočíme do vody.

Namočené piliny

A přidáme k nim černý čaj, alespoň na půl hodiny.

Piliny s černým čajem

Kůži kachních prsou nasolíme a necháme asi 15 minut odpočívat.

Nasolená kachní prsa

Mezitím můžeme udělat bazalkový vinaigrette – všechny suroviny dáme do mixéru.

Suroviny na zálivku

A vytvoříme z nich hustou zálivku.

Bazalková zálivkaPiliny zcedíme a (v mém případě) dáme do hrnce na alobal.

Piliny v hrnci

Nad ně mřížku a na ni kachní prsa. Hrnec uzavřeme a dáme ho na silný plamen. Jakmile se z něj začne trochu dýmit, hrnec odstavíme a necháme 10 minut prsa udit.

Kachní prsa před uzenímPo nich vypadají takto:

Kachní prsa po uzení

Kachní prsa dáme s máslem a tymiánem do sáčku určeného na sous-vide a zavakuujeme.

Vaukování kachních prsou

“Vaříme” sous-vide při 56°C 12 minut a zachladíme. Poté prsa opečeme na rozpálené pánvi dvě minuty, kůží dolů. Pánev odstavíme z plotýnky a prsa můžeme otočit.

Opečená kachní prsaMix salátů zakápneme bazalkovou zálivkou a promícháme.

Salátek z bazalkovou zálivkou

Kachní prsa nakrájíme na tenké plátky.Krájení kachních prsouNa talíři doplníme rajčatovým chutney a salátem.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

A lehce zakápneme bazalkovým vinaigrette.

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

Dáte si? :)

Zauzená kachní prsa s rajčatovým chutney a bazalkovým vinaigrette

You may also like

8 comments

Madla 13. 05. 2014 - 9.29

Panejo, to je úžasný! Asi nutně potřebuju sous-vidovač :-) Kachní prsa plánuju udit (v hrnci, jak jinak) už strašně dlouho, leč u nás v Uničově je to komodita nesehnatelná. No, třeba budu někdy strašně hodná a někde je seženu. Ta kombinace zní úžasně a vůbec celý večer musel být perfektní. Akorát k těm pračlověkům mi moc nesedí ten pěkně vyskočený kváskový chleba, tipla bych to tam spíš na nějaké placaté nekvašené placky.

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.23

No, ono sehnat kachní prsa v Pardubicích taky není zrovna dvakrát jednoduché – zachránil mě Lidl, když měl nějakou akci a v ní kachní prsa, tak jsem si udělala zásoby :)
Jasný, ono to bylo v expozici o kousek dál, jen jsem sloučila fotky dohromady :)

Reply
Runa 13. 05. 2014 - 11.11

Ano, prosím!!! A přidat, prosím! Slintám do klávesnice a držím se, abych nespolkla monitor… Tohle prostě nutně musím vyzkoušet. Tvůj blog je plnej nebezpečně skvělýho jídla, mám hlad, jen se na to dívám. Děkuju, Meg! :)

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.26

Jéé, díky :))

Reply
Kriss 13. 05. 2014 - 20.33

Prsíčka vypadají báječně! Mňam. :))

Reply
Meg 20. 05. 2014 - 8.30

A byla skvělá! :)

Reply
Michaela 04. 07. 2014 - 11.58

Ahojky, nedá mi to a budu se hloupě ptát. Nešlo by to nějako bez toho přístroje :-(

Reply
Meg 10. 07. 2014 - 13.42 Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc