Jestli se aspoň trošku orientujete ve světě fitness a domácího cvičení a tak podobně, určitě už jste slyšeli jméno Zuzka Light. U ní se nemusíte inspirovat jen cvičením, ale dokonce pro své fanoušky nachystala spoustu zajímavých receptů.
Já se naposledy nechala inspirovat receptem na lilek. Pro jeho originální znění prosím čtěte původní recept: http://www.zuzkalight.com/nutrition/eggplant-parmesan-tower-recipe/. Pro své potřeby jsem musela mírně zaměnit některé ingredience.
Suroviny (na jednu porci):
- 3 kolečka lilku
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 2 lžíce hladké mouky (původně: Arrowroot powder)
- 1 vejce
- 2 rajčata
- jarní cibulka (původně: 2 stroužky česneku)
- 3 tenké plátky mozarelly
- asi 3 lžičky parmazánu
- 3 lžíce oleje (původně: z hroznových jadýrek)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička čerstvého tymiánu
- 1 lžička čerstvé bazalky
- 2 lžíce kešu oříšku (původně: piniových)
- sůl a pepř, (sladká paprika)
Postup:
Lilek osolíme a pak ho obalíme v hladké mouce.
Namočíme ho do vajíčka a obalíme mandlovou moukou, smíchanou se špetkou soli.
Nasekáme cibulku a rajčata a osmažíme je do změknutí na lžíci oleje z hroznových jadérek a lžíci olivového oleje.
Na zbylém oleji osmažíme lilek a necháme ho na papírové utěrce, aby se do ní vsákl přebytečný tuk. Troubu předehřejeme na 200-220°C.
Rajčata smícháme s nadrcenými oříšky a přidáme nasekaný tymián a bazalku.
Na plech s papírem na pečení položíme první kolečko lilku, na něj naneseme lžíci rajčatové omáčky, 1 plátek mozarelly a 1 lžičku parmazánu. A přidáme další dvě vrstvy.
Lilkovou věž zapečeme v troubě asi 10-12 minut, až se sýr rozteče. Neberte si ze mě příklad a sýru dejte větší kousky, mně už bohužel docházel. Vrch můžete posypat mletou sladkou paprikou a ozdobit čerstvými bylinkami.
Miluju kombinaci lilku a rajčat a pokaždé velmi ráda vyzkouším něco jiného. Která je ta vaše nej? :)
16 comments
No teda, to vypadá úžasně! No, rajčata jsou u nás už docela v háji, takže ukládám do svého pomyslného pečicího seznamu a příští rok bude stověžaté léto :-)
U nás už taky, tohle bylo maličkato archivní – ale pokud by byla dobrá rajčata z plechovky, tak by to určitě taky šlo :)
Hmmm jako z nejlepší restaurace :)
Díky! :)
Já zbožňuju tepelně upravenou zeleninu :). Úplně mi to připomnělo právě proběhnou dovolenou na Mallorce a mallorské ratatouille, kterému říkají tumbet – mňam. Díky za to :).
Dala jsem si to vyhledat, a hned jsem dostala chuť! :) Taky děkuju :)
Toto je moje oblubene jedlo. Teda nielen moje. Ked ku mne pride na navstevu mama vzdy si objedna baklazan so syrom v paradajkovej omacke. Tvoj tiez vyzera vyborne!
Díky :) Nedivím se, tahle kombinace prostě nemá chybu, ať je v jakékoliv úpravě :)
Já dělám zapečený s rajčaty, lilek je moje láska, rajčata zase jeho :)
Jo tááák :) Proto to tak dobře funguje :)
To je krasa.
Díky :)
Vypadají krásně! Zřejmě rozšířím svůj lilkový arzenál…;)
Díky, do nich! :)
Lahodí to oku i chuťovým buňkám..ta mandlová mouka tomu dodává skvělý sexappeal a jako příloha k masu se to u nás stalo velmi oblíbené. Děkuji za skvělý recept
Já díky, jsem ráda, že se podařilo :)