Čevapčiči s ajvarem

by Meg

Na jídelních lístcích v restauracích se občas vyskytne možnost dát si k jídlu (převážně steakům) ajvar – balkánskou čalamádu z pečených lilků a paprik. Většinou se samozřejmě jedná o kupovaný produkt, který je k naleznutí i v supermarketech. Rozhodla jsem se, že ho musím vyzkoušet doma sama. Vedle lilků a paprik jsem do něj ale přidala i domácí rajčata, takže vlastně vzniklo něco mezi ajvaremljutenicou. A co k němu? Pustila jsem se do ćevapi (ćevapčići) – jemně ochuceného masa (ano, bez papriky a majoránky!) a skvělá, letní, balkánská večeře byla na světě.

Ajvar/Ljutenica

Pro čistou verzi ajvaru použijte jen lilky a papriky, pro ljutenicu zase rajčata a papriky. Někdy se i do ní mají dávat lilky, takže bych řekla, že složení se liší místopisně. Označení nechám na vás. Tak či tak, tahle zeleninová směs bude skvělá k masu i na topinku. Pro původní recept na ajvar mrkněte na Apetit.cz. Nebudu vám nijak lhát, tohle není práce na půl hodinky, ale myslím si, že jednou, dvakrát do roka se doma dá udělat v pohodě.

Suroviny:

  • lilky
  • červené papriky
  • rajčata
  • cibule, česnek
  • chilli
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej

Postup:

Zapnula jsem troubu a nechala tak na 200°C. Zeleninu jsem omyla a osušila.

Lilky a papriky jsem dala na plech a do pekáčku (vyložila jsem papírem jen kvůli lenosti při mytí) a pekla, až jim slupka zčernala a změkla.

Po vytažení z trouby hned putovaly do igelitového sáčku, aby se zapařily a slupka se dala snadněji stáhnout.

Rajčata jsem naříznula z jedné strany do kříže a dala taky upéct.

Změkly a slupka se z nich začala už trochu odlupovat a to jim stačilo.

Lilky jsem zbavila slupky a papriky slupky i semínek. Umlela na masovém strojku.

Na olivovém oleji jsem pomalu osmahla malou cibulku a jemně posekaný stroužek česneku, osmahla, až vše začalo měknout a přidala pomletou zeleninu. Rajčata jsem do směsi propasírovala přes sítko, abych se co nejsnáz zbavila přebytků slupek a semínek.

Zeleninu jsem lehce osolila, opepřila a přidala sušené chilli. Přilila jsem asi 1 dcl slunečnicového oleje a míchala a pomalu vařila asi hodinu, hodinu a půl, až byla směs kompaktní a zbavila se přebytečné vody. Pak jsem ji ochutnala a doladila trochou soli, pepře a cukru. Čalamádu jsme použili k jídlu a zbytek mi vyšel na 4 skleničky.

V nich je potřeba směs lehce zalít olejem, dobře uzavřít a pak pro jistotu sterilovat.

Čevapčiči

Pro recept na válečky z mletého masa jsem sáhla SEM. Pokud budete mít libové maso a ještě si ho připravíte na grilu, tak se bude opravdu jednat o lehké letní jídlo.

Suroviny:

  • 1 kg mletého masa (ideálně směs hovězího a jehněčího, jinak vepřového)
  • 1 malá cibule, na jemno nakrájená
  • 3 stroužky česneku, na jemno
  • 2 lžíce posekané petržele
  • čtvrt hrnku horké vody
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • sůl a pepř podle chuti

k podávání:

  • ajvar/ljutenica
  • zakysaná smetana
  • červená cibulka (u mě zaskočila jarní ze záhonu)
  • pita chléb (nebo libanonský)

Postup:

Maso smícháme s cibulkou, česnekem, petrželkou, solí a pepřem. Sodu v hrnku zalijeme horkou vodou a přilijeme k masu. Propracujeme a dáme do lednice alespoň na dvě hodinky.

Potom tvarujeme válečky, které v ideálním případě ugrilujeme. U mě bylo vidět, že maso v sobě mělo více tuku, ale dalo se to přejít, pomohly papírové utěrky ;)

Servírovali jsme ho buď přímo v chlebu (viz původní recept) anebo samostatně na talíři se zakysanou smetanou, ajvarem a chlebem.

Ochucení masa bylo skvělé, není potřeba do něj přidávat zbytečně moc koření a rozhodně nám k němu ani nechyběla hořčice :)

A v těhle vedrech už je pak jen čas na nějaký dobrý koktejl. Hlavně prosím nezapomeňte na třešničky a obecně ozdoby i tam, kam normálně nepatří… setká se to s ohromným úspěchem :D

You may also like

13 comments

Jenda 22. 08. 2012 - 17.36

Luxus!! Miluju ajvar a lutenicu a kebabčata a vůbec balkánskou kuchyni. Všechny palce nahoru! Na dovče v Bulharsku jsem se po tom mohl utlouct :-)

Reply
Meg 23. 08. 2012 - 7.08

Dekujuuuu :) Doma se po tom taky mohli utlouct :)

Reply
Veronika 22. 08. 2012 - 18.24

Toto je opravdu odvážný recept! Ajvar mi v Chorvatsku vždycky chutnal, ale tohle vypadá jako šílená piplačka.. nevím jestli se mi do toho bude chtít, tak jako tak se to krásně četlo. A alespoň to čevapi bych mohla zkusit.

Reply
Meg 23. 08. 2012 - 7.21

Jojo, kousek odpoledne to docela zabere :)

Reply
Jana 22. 08. 2012 - 18.29

Jéé mě se sbíhají sliny, vypadá to dokonale, to bude taaak dobré :)))

Reply
Meg 23. 08. 2012 - 7.22

:))) Bylo :D

Reply
Lucie 22. 08. 2012 - 22.20

Ten ajvar vypadá úžasně! Takhle vypadá léto ve skleničce :) Mně se asi bude chtít se do toho pouštět, rajčata, papriky i lilky mají sezónu ;)
(Mimochodem, těmi koktejly plnými deštníčků a koktejlových třešní jste mi připomněla Terryho Pratchetta a jeho Smrtě se zálibou v postrobarevných koktejlech :) Pokud tedy znáte Zeměplochu…)

Reply
Meg 23. 08. 2012 - 7.33

Mne se tedy taky chtelo, konecne jsem aspon letos neco zavarila :) Zemeplochu znam (cetla jsem skoro vse) a sice jsem si to v okamzik psani neuvedomila, ale Smrtovi se tedy potom podobaji vsichni clenove rodiny (“A jak to, ze on tam ma ozdobu a ja ne?!”). Diky ;)

Reply
Lucie 23. 08. 2012 - 14.24

:D Smrť je moje nejoblíbenější zeměplošská postava. Jen si zaboha nemůžu vzpomenout, kde mě tak uchvátila scéna, jak do sebe klopí jeden pestrobarevný koktejl za druhým a pořád se mu nedaří se opít…

Reply
Vanda 23. 08. 2012 - 18.36

Teda, celkem makačka na přípravu, ale skvostný výsledek. Já tyhle všechny mletý bochánky masový strašně miluju. A ajvar taky! A ty fotky! Jsi hvězda kuchyně!

Reply
Meg 24. 08. 2012 - 9.56

Cervenam se ;) Diky!

Reply
Madla 24. 08. 2012 - 19.26

Nádherné, barevné, přímo volající po praživém slunci a svěžím mořském vánku. Ty umíš člověka opravdu navnadit! Mňam! Jsi fakt skvělá!

Reply
Meg 27. 08. 2012 - 7.22

Díííky :))

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc