Po dlouhé době Vánoc a zkouškového období jsem si konečně našla čas, abych dopsala další z oblíbených receptů. Pokud se u nás občas stane, že najednou chybí pečivo, upečeme si vlastní houstičky:
Suroviny:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 3 dkg droždí
- 1 vejce
- 6 dkg změklého másla
- 1/4 l mléka
- špetka soli
- mák, kmín, sůl, seznam dle chuti
Postup:
Vypracujeme kvásek a necháme ho vzejít. Smísíme ho s moukou, žloutkem, mlékem a solí. Vypracujeme hladké těsto a ještě necháme nakynout.
Z těsta vytvarujeme houstičky nebo jakékoliv pečivo, potřeme bílkem a posypeme hrubší solí a mákem či kmínem nebo sezamovými semínky.
Ve středně vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Tyto houstičky jsou nejlepší do prvního dne od upečení, rychleji ztvrdnou.