Tefal Multicooker v mé kuchyni

Dušení guláše

Před nějakou dobou mi přistál na otestování na kuchyňské lince Tefal Multicooker 12 v 1. Plastová, bílo-červená nádoba, která v sobě ukrývá keramickou vnitřní nádobu s nepřilnavým povrchem a kterou si s sebou můžete vzít třeba i na chatu. Díky tomu, že není těžký a ani nezabere tolik místa, si právě toto jeho využití umím velmi snadno představit. Ale teď už k tomu, co předvedl v mé kuchyni.

Tefal Multicooker 12 v 1

Jako první věc jsem v něm vyzkoušela guláš. Takže jsem osmažila cibuli v režimu Fry.

Cibulka na guláš

Potom jsem zapnula režim Stew na 2 hodiny. Musím se přiznat, že jsem hrnec stejně párkrát otevřela, abych guláš lehce promíchala a zjistila, jak se mu daří. Ale nebylo to ani potřeba.

Dušení guláše

Po dvou hodinách jsme měli výborný guláš s rozpadajícím se masem.

Guláš z multicookeru

A vnitřní nádoba vypadala po použití takto – stačilo ji jen lehce omýt.

Hrnec po guláši

Poté jsem vyzkoušela režim Risotto. Šafránové, s parmazánem.

Příprava rizota

Bylo krásně krémové a rozhodně ho budu brzy opakovat (taky jsem si na to doplnila zásoby šafránu :) ).

Krémové rizoto se špízy

Po rizotu jsem vyzkoušila připravit i rýži na sushi – taky se povedla, jen jsem to bohužel nevyfotila.

Následovalo vaření zeleniny v páře – do košíku k tomu určenému jsem dala brokolici, tenké plátky řepy a zmrzlou baby karotku a kapustičky.

Zelenina do páry

Po dvaceti minutách byla zelenina hotová tak akorát. (Pokud se vám z fotky zdá, že je už má to nejlepší za sebou, tak je to zčásti večerním focením a taky tím, že jsem to v hrnci musela nechat dalších asi deset minut, než jsem se k němu znovu dostala :D )

Zelenina v páře

A pak jsem v kuchařce dodané k hrnci objevila cheesecake. Tak jsem si řekla, že to musím taky zkusit.

Bohužel zrovna u něj bylo snad nejvíc nesrovnalostí v receptu, co se týče vyjmenovaných surovin a postupu:

Suroviny:

200 g sušenek (vhodné jsou například vločkové sušenky), 75 g másla (o pokojové teplotě), 750 g smetanového sýru, 3 vejce, 220 g cukru, 180 g kysané smetany, 2 polévkové lžíce najemno nastrouhané citronové kůry, 60 ml šťávy z citronu.

Postup:

1 Sušenky rozdrťte a důkladně promíchejte se změklým máslem. Za stálého míchání postupně přidejte 120 g bílého cukru. 2 Směs vložte do multifunkčního hrnce. Rovnoměrně ji rozprostřete po celé šířce až po rysku 4. 3 Smícháním šťávy z citronu, smetanového sýru a 100 g cukru vytvořte náplň. Nalijte náplň na těsto. 4 Na 1 hodinu zapněte režim STEW. 5 Poté nechejte cheesecake vychladit v ledničce alespoň 2 hodiny.

Někam se prostě ztratila vajíčka i smetana. Ale to nevadí, cheesecake jsem stejně udělala tak nějak podle sebe a při vyndání z hrnce vypadal nádherně. Nechala jsem ho trochu zchladnout a pak dala vychladit do lednice. Bohužel po těch dvou hodinách následoval velký problém – jak ho dostat z nádoby ven. Krémová vrstva se od stran v pohodě odtáhla, horší to bylo se sušenkami. Ty prostě zůstaly držet na dně formy a ven se jim nechtělo. Takže jsem musela zapracovat špachtlí a po nějaké chvíli už jsem ho mohla na talířek překlopit a pak znovu na větší talíř.

Cheesecake co nešel z formy

Takže příště bych asi dno formy přeci jen vyložila pečícím papírem, abych mohla koláč snadněji vyklopit. Protože jinak neměl chuťově chybu :)

Cheesecake s jahodami

Zatím jsem s multicookerem spokojená – až na ten cheesecake. Ale tam jsem měla uposlechnout ten vnitřní hlásek, co říkal: dej tam ten pečící papír. Takže můžu být naštvaná akorát tak na sebe :D Jinak mě ještě čeká program na dělání jogurtu, a ovesná kaše – na ty jsem hodně zvědavá. A taky ještě nějaké klasické pečení – jak masa, tak nějaké buchty.

Multicooker má i možnost odloženého startu, takže si do něj nachystáte suroviny, nastavíte kdy se může zapnout a můžete tak mít jídlo hotové, zrovna když přijdete domů. Pokud se zdržíte, po dokončení programu bude udržovat teplotu.

Rozhodně s ním budu ještě v kuchyni pokračovat, protože mi umožní odejít od vaření – narozdíl od klasického vaření v hrnci na sporáku. Rýže i rizoto z něj jsou skoro bezpracné a vaření v páře budu využívat rozhodně častěji. Co vy? Máte s nějakými podobnými spotřebiči zkušenosti?

09 comments on “Tefal Multicooker v mé kuchyni

    • Meg , Direct link to comment

      Porovnávat Thermomix s Multicookerem dost dobře nejde, protože to první je v první řadě mixér, což Multicooker není :)

  • Eva Sedlářová , Direct link to comment

    Ahoj,
    mám tenhle multicooker doma taky, a jsem s ním spokojená. Zrovna se chystám na cheesecake, a opravdu mě zarazila chybička s vejci – prosímtě, nejsem extra velký kuchtík, tak se zeptám – kam přijdou?:-) smetana předpokládám nepřijde do těsta, ale ta vejce?
    Děkuji moc za radu!

  • Miskulka , Direct link to comment

    Me prisel dnes, a hned jsem ho vyzkoušela, fazolovou polévku a hovězí pilaf.. jen z veproveho, nemam ted hovezi.. a muzu rict super

  • Michal , Direct link to comment

    Dobrý den,

    shodou okolností tento víkend máme na návštěvě maminku od mé nastávající ženy a dorazila spolu s tímto novým multicookerem.
    Kupovala ho přímo v prodejně Tefal a právě kvůli smažení. Prodavačka ji jej doporučila, že ho má odzkoušený její kolega a nemůže si ho vynachválit. Jak pro obyčejné vaření, ale i klasické smažení řízků atd.
    Nu, po prostudování manuálu jsem byl dost skeptický, protože návod je dosti okrajový a přijde mi dost nedostačující. Nicméně po proserfování internetu, jsme se rozhodli, že to prubneme metodou pokus/omyl a zapojíme selský rozum. Do vnitřního hrnce jsme nalili 3L fritovacího oleje a vyzkoušeli jsme to na smaženém květáku (na menší kousky). Po prvním zapnutí to moc nevypadalo na úspěch, ale po puštění funkce FRY a rozehřátí po 15minutách, jsme to selsky rozběhli. Olej byl krásně rozehřátý a neprskal, nastavili jsme si delší časovou prodlevu a  květák začali koupat v oleji. Cca po 20-25 minutách je květák rovnoměrně osmažený, těsto je křupavé, uvnitř je dostatečně uvařený a není nasáklý olejem.
    Závěrem….. po skeptickém začátku, mohu smažení čehokoli vřele doporučit.

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít