Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami, bílkovou čepicí a ovocnou omáčkou

Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami, bílkovou čepicí a ovocnou omáčkou

Odmalička jsem neměla ráda sladká hlavní jídla. Ne, že by mi všechny ty palačinky, lívance, sladké nákypy, krupicové kaše, ovocné knedlíky a dukátové buchtičky tak strašně nechutnaly, ale vždycky mi přišlo, že si místo jídla dávám dezert a vždycky jsem po nich měla hlad. Anebo chuť na něco slaného. (Hodněkrát jsem to řešila aspoň cestou do lednice a uzmutím plátku salámu a kousku kyselé okurky :D ).

Sama od sebe je tedy moc nevařím, ale jednou za čas aspoň udělám radost manželovi a do nějakého z těch sladkých jídel se pustím. Tentokrát jsem slíbila rýžový nákyp s meruňkami a švestkami. V tomhle podání je poměrně sladký (jak už to u těhle jídel bývá), takže pokud máte rádi jídla méně sladká, na cukru v tomhle receptu určitě uberte. Já ho dělám takto, protože když už sladké, tak sladké…

Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami a bílkovou čepicí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4-6 osob 40 minut
Doba nečinnosti
40 minut
Porce Doba přípravy
4-6 osob 40 minut
Doba nečinnosti
40 minut
Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami a bílkovou čepicí
Vytisknout
Porce Doba přípravy
4-6 osob 40 minut
Doba nečinnosti
40 minut
Porce Doba přípravy
4-6 osob 40 minut
Doba nečinnosti
40 minut
Suroviny
Rýžový nákyp
Pokyny
  1. Rýži propláchneme (pokud není na obalu napsáno jinak) a zalijeme 500 ml mléka. Rozinky propláchneme vodou a pokud chceme, namočíme je do rumu.
    Rýže zalitá mlékem
  2. Na středním plameni rýži vaříme do měkka, může to trvat cca 15-20 minut. Během vaření velmi často mícháme a dle potřeby přiléváme mléko. Přidáme k ní špetku soli.
    Vaření rýže
  3. Jakmile je rýže uvařená a má konzistenci kaše, odstavíme ji z tepla.
    Uvařená rýže
  4. Troubu rozehřejeme na 180°C. Změklé máslo utřeme s cukrem a po jednom zašleháváme i žloutky. Přidáme vanilkový extrakt.
    Utřené máslo s cukrem a žloutky
  5. Máslovo-žloutkovou směs zamícháme do rýže.
    Rýže s máslovou směsí
  6. Rozinky scedíme a zamícháme je do rýže. (Rum můžeme přidat do ovocné omáčky.)
    Rýže s rozinkami
  7. Ušleháme sníh ze dvou bílků a jemně ho vmícháme do rýže.
    Zamíchání sněhu do rýže
  8. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme máslem a dáme do něj polovinu rýžové směsi.
    První polovina rýže v míse
  9. Rýži poklademe okapaným ovocem (šťávu z něj schováme na omáčku).
    Ovoce v nákypu
  10. Na ovoce natřeme druhou část rýže. Dáme do trouby péct na 180°C na cca 30 minut, až začne rýže na povrchu zlátnout.
    Druhá polovina rýže
  11. Šťávu z ovoce (a případně rum) nalijeme do kastrůlku.
    Šťáva z kompotu
  12. Přidáme případné zbylé ovoce a dáme vařit.
    Ovoce z kompotu
  13. Jakmile se objem směsi zmenší (o třetinu až polovinu), můžeme ji odstavit a nechat k podávání. Také ji můžeme rozmixovat, aby byla hladká.
    Rozmixovaná omáčka
  14. Po cca dvaceti minutách pečení nachystáme sníh k zapečení. Tři bílky začneme šlehat a postupně do nich přidáváme moučkový cukr.
    Šlehání bílků na sníh
  15. Šleháme postupně na vyšší otáčky, až je sníh lesklý a pevný.
    Do tuha ušlehaný sníh
  16. Rýžový nákyp, který je už na povrchu zlatavý, vytáhneme z trouby.
    Zlatavý nákyp
  17. Buď cukrářským sáčkem nebo normálně lžící na povrch nákypu naneseme sníh. (Já použila kapkovitý tvar cukrářské špičky, která se jinak používá třeba na tvorbu krémových růží.)
    Sníh nastříkaný na nákypu
  18. Nákyp se sněhem dáme do trouby ještě asi na 10 minut, než zezlátne (můžeme si pro urychlení vypomoci funkcí grilu).
    Zapečený sníh
  19. Hotový nákyp necháme po vyndání z trouby ještě 15-20 minut odpočinout. Bude se pak daleko lépe krájet a více držet pohromadě. Servírujeme s ovocnou omáčkou.
    Rýžový nákyp se švestkami, meruňkami, bílkovou čepicí a ovocnou omáčkou
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Related Posts

Biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Vánočka

Vánočka

Vánoce si neumím představit bez dědovy vánočky. Peče ji každý rok (a nejen jednu) a každý, kdo ji ochutná, je prostě nadšený. Letos jsem se do ní pustila i já, dřív než na samotné Vánoce, protože nám přijela návštěva a když se ptali, jak funguje robot, napadla mě k ukázce […]



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít