Levandulový sirup

Levandulový sirup

Levandule je v plném rozkvětu a pokud ji máte na zahradě, v jejím okolí to omamně voní a bzučí včeličkami, které vůně láká stejně jako mě. Levanduli miluju snad odjakživa a když mi kamarádka nabídla, jestli nechci nastříhat právě kvetoucí, neváhala jsem. Chtěla jsem si tu krásnou vůni uchovat, jak nasušením, tak do sirupu, protože v létě těmhle barevným a voňavým limonádám prostě neodolám. 

Levandulový sirup
Vytisknout
Doba přípravy
30 minut
Doba přípravy
30 minut
Levandulový sirup
Vytisknout
Doba přípravy
30 minut
Doba přípravy
30 minut
Suroviny
Pokyny
  1. Převaříme jeden a půl litru vody. Levanduli lehce opláchneme, pokud to není potřeba, jen vyklepeme broučky. Vodu necháme 15 - 30 minut zchladnout.
    Květy levandule v míse
  2. Levanduli dáme do velké mísy a zalijeme ji převařenou vodou. Promícháme a necháme 5 - 10 minut odstát.
    Levandule zalitá převařenou vodou
  3. Do mísy přisypeme kyselinu citronovou a zamícháme.
    Přidání kyseliny citronové
  4. Voda se postupně zbarví do fialovo-růžova. Odstín a jeho intenzita záleží na odrůdě a množství levandule. Vodu necháme zchladnout a pak mísu překryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice.
    Zbarvení po změně ph
  5. Pokud chceme, můžeme z kvítků levandule vytvořit ozdobné ledy - kvítky nasypeme do tvořítka na led a zalijeme cca do poloviny vodou. Dáme do mrazáku, aby se v mrznoucí vodě kvítky chytly, a pak dolijeme vodou a necháme zmrznout úplně.
    Příprava levandulových ledů
  6. Druhý den vytáhneme levanduli z lednice.
    Vylouhovaná levandule
  7. Vylouhovanou levanduli přecedíme přes jemný cedník a vymačkáme. Můžeme si také pomoct vymačkáním přes plátno.
    Přecezení levandule
  8. Přecezenou levandulovou vodu odměříme a nachystáme si stejné množství cukru. Mně se povedlo cca 1400 g.
    Levandulová voda
  9. Levandulovou vodu dáme do hrnce a přisypeme do ní cukr. Dáme na mírný plamen pomaličku zahřívat, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
    Přidání cukru
  10. Nachystáme si láhve na sirup, které vyvaříme, nebo alespoň vypláchneme vařící vodou a případně lihem. Sirup do nich nalijeme. Víčka otřeme lihem (nebo vysokoprocentním alkoholem) a láhve jimi uzavřeme. Pro delší uchování sirupu (a pro jistotu) můžeme do láhve navrch přilít cca lžičku až lžíci neutrálního alkoholu, např. vodky. Uchováváme v chladném sklepě nebo v lednici.
    Přelévání sirupu do láhve
  11. Pak už stačí nechat sirup nechat vychladnout a připravit si z něj osvěžující limonádu přilitím perlivé vody.
    Levandulový sirup
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít