Levandulový sirup
Levandulový sirup
Doba přípravy
30minut
Doba přípravy
30minut
Suroviny
Pokyny
  1. Převaříme jeden a půl litru vody. Levanduli lehce opláchneme, pokud to není potřeba, jen vyklepeme broučky. Vodu necháme 15 – 30 minut zchladnout.
  2. Levanduli dáme do velké mísy a zalijeme ji převařenou vodou. Promícháme a necháme 5 – 10 minut odstát.
  3. Do mísy přisypeme kyselinu citronovou a zamícháme.
  4. Voda se postupně zbarví do fialovo-růžova. Odstín a jeho intenzita záleží na odrůdě a množství levandule. Vodu necháme zchladnout a pak mísu překryjeme fólií a dáme do druhého dne do lednice.
  5. Pokud chceme, můžeme z kvítků levandule vytvořit ozdobné ledy – kvítky nasypeme do tvořítka na led a zalijeme cca do poloviny vodou. Dáme do mrazáku, aby se v mrznoucí vodě kvítky chytly, a pak dolijeme vodou a necháme zmrznout úplně.
  6. Druhý den vytáhneme levanduli z lednice.
  7. Vylouhovanou levanduli přecedíme přes jemný cedník a vymačkáme. Můžeme si také pomoct vymačkáním přes plátno.
  8. Přecezenou levandulovou vodu odměříme a nachystáme si stejné množství cukru. Mně se povedlo cca 1400 g.
  9. Levandulovou vodu dáme do hrnce a přisypeme do ní cukr. Dáme na mírný plamen pomaličku zahřívat, aby se cukr rozpustil, ale nevaříme.
  10. Nachystáme si láhve na sirup, které vyvaříme, nebo alespoň vypláchneme vařící vodou a případně lihem. Sirup do nich nalijeme. Víčka otřeme lihem (nebo vysokoprocentním alkoholem) a láhve jimi uzavřeme. Pro delší uchování sirupu (a pro jistotu) můžeme do láhve navrch přilít cca lžičku až lžíci neutrálního alkoholu, např. vodky. Uchováváme v chladném sklepě nebo v lednici.
  11. Pak už stačí nechat sirup nechat vychladnout a připravit si z něj osvěžující limonádu přilitím perlivé vody.