The Daring Bakers’ July 2013 Challenge – Eenie Meenie Miney Moe!

by Meg

Za tímhle trošku nicneříkajícím názvem červencové výzvy Odvážných pekařů se skrývala libovolná výzva z minulosti. Bylo mi jasné, že si vyberu výzvu, kterou jsem ještě nedělala. A tak jsem zapátrala ve starších a objevila jsem pizzu. Tu jsem chtěla zkusit už delší dobu kvůli nové troubě a tak bylo jasno.

In a “celebration” of past Daring Baker and Daring Cook challenges, Lisa challenged all of us to search through the Daring Kitchen archives and pick any one we’d like! The REAL challenge was picking which delicious recipe(s) to try!

Výsledkem bylo šest vynikajících pizz a naprostý favorit na těsto. Už nehledám, tohle je prostě těsto, které se táhne a které můžete točit na rukou. No není divu, recept je od Petera Reinharta. Jen se musí počítat s přípravou den předem.

Suroviny na 6 větších pizz:

  • 610 g (vysokolepkové) chlebové nebo hladké mouky, vychlazené
  • necelé dvě lžičky soli
  • 1 lžíce sušeného droždí
  • 60 g olivového oleje
  • 420 ml studené vody
  • 1 lžíce cukru

Postup:

V míse smícháme mouku, sůl a droždí.

Mouka, sůl a droždíPřidáme olej, cukr a vodu a dobře promícháme, abychom zpracovali lepivou kouli těsta.

Přidáme tekutinyPři zpracování v robotu by se těsto mělo odlepovat od stěn, ale držet na dně mísy.

Zpracování těstaTěsto by mělo být pružné a dobře držet u sebe. Na pomoučněné desce ho rozdělíme na šest dílů.

Rozdělíme na kouskyLehce je posypeme moukou a vytvarujeme do bochánků. Přemístíme je na plech/tác s pečícím papírem a potřeme lehce olejem. Zabalíme do potravinové fólie nebo většího sáčku a dáme do lednice přes noc kynout.

Vytvarujeme bochánkyDvě hodiny před pečením pizz vyndáme těsto z lednice.

Vykynuté bochánkyBochánky s pomocí mouky na vysypané desce vytvarujeme do placek o průměru cca 12 cm. Přikryjeme je fólií a necháme dokynout.

Základ placek

Mezitím nastal čas na omáčku – na olivovém oleji jsem opekla česnek dozlatova a potom ho vyndala.Česnek na omáčkuPřidala jsem sekaná rajčata v plechovce (mám ráda ty malé kousky rajčat na pizze, jinak můžete použít rajčatové pyré). Lehounce jsem osolila a přidala bazalku. Omáčku jsem svařila a stonek poté vyndala.

Vaření omáčkyMezitím placky krásně kynuly a já asi půl hodiny před pečením rozehřála troubu i s plechem na 250°C.

Vykynutá placka

K tvarování pizzy: Ruce a zejména jejich hřbet si pomoučníme a těsto natahujeme pomocí nich, časem si ho můžeme lehkým a rychlým otočením zápěstí vyhazovat nahoru… ale jde to rozhodně i bez toho, těsto se mi natahovalo krásně samo, až jsem měla strach o jeho trhání, ale to se vůbec nekonalo, bylo úžasně elastické.

Nejdřív jsem se snažila pizzy dávat na vysypaný povrch, ale nejlepší je stejně pečící papír, se kterým tu pizzu dáme do trouby (pekla se asi 8-10 min, takže se papír nestačil spálit). Takže jsem například navrstvila omáčku a mozarellu…

Budoucí MargheritaOmáčku, sušenou šunku, žampiony, artyčoky a černé olivy…

Budoucí CapricciosaA pak zakysanou smetanu lehce smíchanou s olivovým olejem. A na ni cibulovou marmeládu. Takhle krásná po upečení.

Pizza s cibulovou marmeládouNa rajčata a mozarellu samozřejmě lístky bazalky. Ta nejúžasnější pizza na světě.

MargheritaTeda vlastně možná po Capricciose. U těhle dvou se pořád nemůžu rozhodnout, která mi chutná víc.

Capricciosa

Báječná jednoduchost nebo delikatesy? Myslím, že prostě zůstanu u obou variant. A rozhodně u tohohle receptu na těsto, protože takhle krásné těsto tvarovatelné do tenka stojí opravdu za to.

You may also like

29 comments

Radek 31. 07. 2013 - 21.11

Vypada to luxusne. Takze kdy zase pojede Ales do Olomouce? :-D

Reply
Meg 01. 08. 2013 - 6.57

Díky… :D No, nevím, kdy pojede :D akorát zrovna pizza, to by chtělo čerstvou :))

Reply
Radek 02. 08. 2013 - 9.11

Tak ze bys osobne? .. a troubu si muzes zabalit do batuzku s sebou ;-)

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.43

Haha, tak to by se mi vezlo krásně :D

Reply
Pavlína 01. 08. 2013 - 7.46

Já bych si dala s artyčokem, to je má nejoblíbenější :-) Hned po ní bych si dala cibulovou :-) Pizzu jsem doma nikdy nevyráběla, ale když říkáš, že tohle těsto je skvělé, tak to možná vyzkouším… :D
P.

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.37

Tohle těsto za to fakt stojí :) A artyčoky jsou prostě super :)

Reply
Kaya 01. 08. 2013 - 8.36

Ta fakt vypadá božsky! Já mám vždycky problém s tím, že mi nevyskočí ten okraj. Asi zkusím tohle těsto :)

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.40

Já vždycky měla problémy, že těsto nešlo tolik do tenka, nebylo moc dobrý… a tak :) Tohle je fakt skvělý :)

Reply
Madla 01. 08. 2013 - 9.41

Ježiš, to je doslova týrání! Nádherné pizzy, hned bych si dala…

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.40

Co nějaká bezlepková verze, šla by?

Reply
Lucie 01. 08. 2013 - 13.30

To je nadhera, dala bych si hned :-)

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.40

Díky :))

Reply
Amazonak 02. 08. 2013 - 5.55

Ahoj zkus někdy toto těsto: http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/pizza-raz-dva.html je také hodně dobré a rychlé. Fakt kvalita, dokonce tak dlouho nekyne a je možné mít těsto za pár minut, můžu jen doporučit už ho děláme několik let co jsme na něj narazili.

To tvoje také brzo zkusím, díky za parádní fotoblog s recepty.

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.42

Ahoj, díky :) Myslím, že kouzlo tohohle těsta je právě v tom dlouhém kynutí, ale možná ho někdy zkusím :)

Reply
Jana 02. 08. 2013 - 8.58

Booože já mám hlad, pizzu naprosto miluju :)))

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.42

:)) Já ji právě strašně dlouho neměla, tak jsem se vyřádila :)

Reply
Lenka 02. 08. 2013 - 14.35

Pizza a lasagne, které chválili skoro všichi byl můj další tip,ale nakonec jsem zase pekla sladké.
Jakou jsi tedy použila mouku? Já mám doma pšeničnou chlebovou Předměřickou, tak nevím, jestli napřed nezkusit sehnat nějakou jinou.

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.44

Myslím, že to byla Babiččina hladká… :) ale klidně bych zkusila i tu co máš :)

Reply
Terezka 02. 08. 2013 - 16.16

Markét, super, já dělám podle Emanuela, ale pro změnu zkusím i tuhle. a artyčoky…mnam

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.44

Vida, to bych taky mohla vyzkoušet :)

Reply
Katka Hrncekvar 04. 08. 2013 - 9.03

Ahoj Market. Rovnako ako Terezka, robím pizzu podľa Itala. Ja sušené droždie nepoužívam vôbec, takže ja som za kvasnice. Dôležité pri ceste je to, aby cez noc odležalo (či so sušeným alebo čerstvým droždím) – potom je elastické. Pár krát som ho robievala pár hodín pred pečením, takže si v chladničke postálo len chvíľu, a nedalo sa skoro vôbec vaľkať a tvarovať. Pizzu som u nás doma robila ako “dôkaz” pre muža, lebo mi tvrdil, že doma sa dobrá pizza spraviť nedá. Dnes myslím, že by si inú ako z domu nedal – s výnimkou Talianska samozrejme :_) Krásne pizze. Ja už dokonca experimentujem aj s rôznymi múkami – nedávam len pšeničnú. U nás doma sa obľube tešia fakt všetky – ale základ je, nedávam nikdy mnoho surovín – rajčinové suggo + 1) prosciutto cotto / mozzarella bazalka; 2) tuniak / mozzarell; 3) špargľa / salami milano / mozzarella. V jednoduchosti je krása a Taliani majú symbiózu chutí pri pár surovinách naozaj premakanú.

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.51

Ahoj :) Já taky moc často nepoužívám sušené droždí, u nás prodávají vážené kvasnice a s nimi kyne těsto jedna báseň. Chtěla jsem jen mít jistotu, že prvně dodržím recept a příště budu experimentovat :) Taky nechávám těsta kynout v lednici, tady u toho mě ale výsledná elasticita překvapila, všem jsem to nadšeně chodila ukazovat :D

Je hezký, že se ti povedlo muže přesvědčit :)) Souhlasím, že v jednoduchosti je krása, když má člověk kvalitní suroviny… Ten chřest mě zaujal, tak mám příští rok co zkoušet :)

Reply
Jassnenka 05. 08. 2013 - 21.49

Jsem pořád víc a víc zamilovaná do Tvých fotek! Jsou skvělé a chutné!

Reply
Meg 07. 08. 2013 - 8.51

Děkuju :))

Reply
maskrtnica 14. 08. 2013 - 15.26

Tohle testo taky delam, je skvele (i druhy, treti den..). A povedly se ti krasne!

Reply
Meg 21. 08. 2013 - 20.57

Děkuju! No myslím, že absolutně nemám proč zkoušet jiné :)

Reply
Špenátovo-sýrové calzone s vejcem a rajčatovou omáčkou | Meg v kuchyni 08. 02. 2016 - 13.09

[…] cca 500-600 g těsta na pizzu (např. poloviční dávka z tohoto receptu) […]

Reply
Jitka 11. 10. 2016 - 6.50

Ahoj Meg,chci udělat podle tebe pizzu,tak az to vyndam z lednice,tak to mam ještě dve hodiny nechat kynout a pak teprv vytvarovat placky

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 8.40

Ahoj, ne. V článku je napsáno: Dvě hodiny před pečením pizz vyndáme těsto z lednice. Bochánky s pomocí mouky na vysypané desce vytvarujeme do placek o průměru cca 12 cm. Přikryjeme je fólií a necháme dokynout.
Takže vyndat z lednice, vytvarovat a nechat dvě hodiny kynout.

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc