Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & Aperol Spritz

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré

Po zkušenostech s uzením v hrnci, které jsem viděla naživo na kurzech vaření, jsem si to prostě musela vyzkoušet doma. Hledala jsem piliny na uzení na internetu a teprve potom mi tak pomalu docvaklo, že jsem o ně rovnou mohla poprosit dědečka. Tahle cesta byla samozřejmě správná, a tak jsem měla hned druhý den na stole sáček s bukovými pilinami.

Co jsem chtěla udit? To, co v hrnci nezabere moc času, takže rybu… Přišla jsem si s myšlenkou ryb v hlavě trochu jako Kocour! :D

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré

Uzení jsem chtěla vyzkoušet co nejdříve. Doma ryba žádná nebyla a tak jsem se vydala shánět do našeho malého města. No, sehnala jsem mraženou makrelu. Řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám, a rozhodla se jít do pokusu.

Suroviny:

  • filety z makrely
  • olivový olej, sůl, pepř, tymián, citronová šťáva
  • 3 jarní cibulky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 plechovka cizrny
  • 1 plechovka rajčat
  • zeleninový vývar (popř. voda, cca 100-200 ml)
  • kousek másla
  • případně olivy, citrónová šťáva na ozdobu

Postup:

Mražená makrelaRybu jsem dala do sáčku a ponořila ji do teplé vody, aby rychleji rozmrzla. Pak jsem teprve zjistila, že vlastně jaksi není vykuchaná. U nás doma se ryby nijak extra nepřipravovaly, a když, tak s nimi nebylo potřeba nic moc dělat a nebo se o ně postaral děda. Chtěla jsem rybu, měla jsem rybu a tak jsem si ji musela připravit.

Rozmrazování makrelyNa YouTube jsem našla tohle video, díky kterému jsem si filety bez kostí připravila. (Slibuju, že příště už ty rybu vykuchám bez zvolání “Fůůůj” a bez pauzy. Fakt!)

Nakonec to dopadlo celkem snesitelně a rybí kousky jsem naložila do olivového oleje, soli, pepře, tymiánu a lehounce jsem je zakápla citronovou šťávou.

Filety z makrely s olivovým olejem a tymiánemNa pánvi jsem lehce opekla jarní cibulku a nasekaný stroužek česneku.

Osmahnutí cibulky a česnekuPřidala jsem cizrnu.

Cibulka a cizrnaA loupaná krájená rajčata. Osolila jsem, opepřila jsem, podlila trochou zeleninového vývaru a nechala probublávat.

Přidání rajčatA nastal čas na připravení uzení. Hrnec jsem vyložila alobalem a dala jsem do něj vrstvu pilin, které jsem lehounce zakápla vodou a citronovou šťávou. Na to dvě snítky tymiánu.

Bukové piliny s tymiánemNad ně už patřil pařáček na knedlíky a na něj makrela. Hrnec jsem navrchu dobře utěsnila alobalem a zatopila pod ním na maximum.

Filety z makrely na pařáčkuAsi dvě nebo tři lžíce rajčatovo-cizrnové směsi jsem dala stranou, ke zbytku jsem přidala kousek másla a rozmixovala co nejvíc dohladka. Protože byla směs hodně hustá, přidala jsem ještě trochu vývaru.

Mixování směsi na pyréZa chvíli už bylo vidět, že z hrnce jde pára. Sporák jsem vypnula, hrnec na něm nechala něco přes 10 minut. (10 minut stačí, aby se ryba zbytečně nevysušovala.)

V hrnci se začíná uditDo rozmixované směsi jsem přidala tu odebranou část, aby měla trochu hrubší strukturu.

Pyré s kousky rajčat a cizrnyA takhle vypadala makrela po sundání alobalu.

V hrnci vyuzená makrelaDo talíře jsem dala rajčatovo-cizrnové pyré, rybku, a přidala citron a trochu oliv na ozdobu.

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré

Dokonalost sama!

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré

Aperol Spritz

A protože mi minulý týden přišel skvělý balíček na otestování, věděla jsem hned, jaké pití se bude k uzené makrele podávat. Aperol Spritz.

Balíček k přípravě nápoje Spritz

Suroviny:

  • 6 cl Prosecca
  • 4 cl Aperolu
  • 2 cl sody
  • pomeranč, led

Postup:

Sklenici naplníme ledem, nalijeme do ní Prosecco, sodu a Aperol, lehce promícháme zakroužením a přidáme pomeranč. Vychutnáváme osvěžující, lehce nahořklý nápoj.

SpritzJá osobně hořké moc nemusím (viz má averze k pivu a grepům). Nicméně Spritz pro mě není hořký natolik, abych ho pít nemohla a má takový sladký podtón, který hořkost zmírní. Proto jsem se vůbec nezdráhala dát si druhou skleničku. Děda a ségra si ho taky zamilovali.

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & SpritzK rybě šel dokonale. Pokud byste chtěli, tady je podrobné video k přípravě:

Doteď jsem byla zvyklá k rybě vytahovat bílé víno, Spritz má ale dobře nakročeno k tomu být jeho adekvátní náhradou.

Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & SpritzPatříte taky k rybomilcům a už jste vyzkoušeli uzení v hrnci? Anebo máte své zkušenosti se Spritzem?

12 comments on “Makrela uzená v hrnci s rajčatovo-cizrnovým pyré & Aperol Spritz

  • Madla , Direct link to comment

    Tak tohle teda musím vyzkoušet! I s tím rajčatovo-cizrnovým pyré. Výsledek vypadá jak od dokonalého kulinárního profíka, ale přitom je to docela snadné. Ach jo, co mi to děláš, teď budu mít ryb doslova plnou hlavu :-)
    A jupí, domácích hoblin máme celý veliký pytel, takže bych mohla v hrnci udit celý rok :-)

  • La cuoca , Direct link to comment

    Geniální variace :) Vše nádherně, barevně a jistě i chuťově, ladí s Aperolem. Přesně tohle bych si s gustem objednala v nějaké prvotřídní restauraci.

  • Madla , Direct link to comment

    Tak jsem žena činu a dneska jsem ( i s nemocným dítekm navíc doma) tuhle dobrotu spáchala. Jen jsem dvojnásobně prodloužila dobu uzení, protože můj loso byl macek, ale byla to fakt úžasná dobrota! A navíc ten obdivný pohled v očích mého drahého, že mu žena udí doma, to se prostě jen tak nezapomene…
    Takže díky moc, asi budu takhle rybovat častěji :-)

    • Meg , Direct link to comment

      Páni, Madlo, obdivuju! :) Taky mám v merku toho lososa, případně ještě douzení bůčku, když se to povede… :) Jsem moc ráda, že to mělo úspěch :)

  • Danča , Direct link to comment

    Ahoj :) recept super, hned se vydám shánět piliny (zatím je tip OBI na Roztylech :D), nemáš ještě nějaký tip na přílohu? :) přítel nesnáší rajčata :(

    • Meg , Direct link to comment

      Ahojda :) Ještě můžeš o piliny i tady soutěžit, kdybys nesehnala :) Jinak s těmi rajčaty, hmmm – ono ta uzená makrela půjde i klasicky s chlebem, nebo bramborovou kaší. Nebo taky uvařit a rozmixovat jiný druh zeleniny, podle toho, jaký máte rádi :)

Máte dotaz, chcete napsat jak Vám chutnalo nebo nechutnalo? Tady můžete zanechat komentář:

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít