Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho Olivera

by Meg
10 komentářů

Když jsem nedávno připravovala velký tác sushi, koupila jsem si na jeho přípravu i uzeného lososa. Ten nakonec stačil v menším množství a tak jsem přemýšlela, co bych si tak z toho zbylého mohla připravit. Zabrousila jsem na stránky s recepty Jamieho Olivera a během chvilky jsem měla jasno: Potatoes cakes with smoked salmon.

Jeden den jsem si připravila brambory a samotné placky z nich, druhý den už je jen osmažila, uvařila vajíčko a sestavila celé jídlo. Jediná úprava oproti původnímu receptu byla záměna druhu cibulky, protože se mi nechtělo jít nakupovat :D (takovéhle problémy doufám vymizí, až si jarní cibulky vypěstuju na terase…).

Suroviny:

(dvě porce)

  • 300 – 350 g oloupaných brambor
  • 2 jarní cibulky na jemné plátky (nebo půlka menší červené)
  • sůl, pepř
  • 1 velká lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • několik plátků uzeného lososa
  • zakysaná smetana
  • pažitka

Postup:

Brambory uvaříme v osolené vodě.

Brambory

Vodu zcedíme a brambory necháme trochu zchladnout. Nastrouháme je nahrubo, přidáme na jemné plátky nakrájenou cibulku, osolíme, opepříme a přidáme mouku a lžíci másla.

Těsto na placky

Vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly. Z každého vytvarujeme kouli a z ní placičku. Zakryjeme a pokud možno necháme do druhého dne odležet v lednici.

Bramborové placky

Durhý den na zbylé lžíci másla usmažíme placičky dozlatova (chce to spíše pomaleji, než píšou v původním receptu, a hodně opatrně, aby se nepotrhaly).

Usmažené bramborové placky

Vajíčka uvaříme, nejlépe na měkko – pro tekuté žloutky vložíme opatrně vajíčka do vroucí vody a vaříme 4 minuty. Poté zchladíme ve studené/ledové vodě.

Uvařená vejce

A opatrně oloupeme. Takhle dopadne vajíčko, když na něj použijeme nepřiměřený tlak…

Nepovedené vejce

Ale takhle dopadne vajíčko, u kterého jsme dostatečně šetrní.

Oloupané vejce

Na bramborové placky dáme uzeného lososa, na něj vajíčko a na něj zakysanou smetanu.

Placky s lososem a vajíčkem

Osolíme, opepříme a posypeme nasekanou pažitkou.

Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho Olivera

Vajíčko ostrým nožem lehce nařízneme…

Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho Olivera

A můžeme podávat.

Bramborové placky s uzeným lososem podle Jamieho OliveraJe to opravdu ohromná lahůdka, takže pokud máte chuť na uzeného lososa, velmi, velmi doporučuji :)

 

10 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

10 komentářů

Deck 25. 02. 2015 - 9.48

Jednoduchý, elegantní, pěkný na pohled ;) Akorát moje ruce spíš zvládnou ztracený vejce než oloupat vajíčko na měkko :D

Reply
Meg 02. 03. 2015 - 16.31

Taky jsem o něm nejdřív přemýšlela, určitě by to šlo :D

Reply
Bohunka 25. 02. 2015 - 10.22

Jů, to vypadá úžasně a klidně bych se od tebe nechala pozvat na oběd. Luxusní a nádherné!!!

Reply
Meg 02. 03. 2015 - 16.31

Díky díky :))

Reply
Marek 26. 02. 2015 - 15.18

Vyzerá to výborne. Navnadila si ma a cez víkend si po dlhej dobe pripravíme domáce zemiakové placky. Už sa na ne teším ! :)

Reply
Meg 02. 03. 2015 - 16.34

Děkuju, určitě chutnaly :)

Reply
Madla 27. 02. 2015 - 10.33

No tak to jeúžasné jídlo! I když pochybuju, že by mi kdykoli zbyl nějaký uzený losos. Když je náhodou v lednici, jsem schopná ho ujídat jen tak. Ale tohle … hmmm, to je prostě pecka. A navíc skoro bezlepková, takže určitě vyzkouším se záměnu za pohankovou mouku. Díky Meg!

Reply
Meg 02. 03. 2015 - 16.35

Já právě taky! Ale pak se zaseknu, že takhle nemůžu :) Super s tou pohankovou moukou, taky ji mám doma :)

Reply
Kájina 19. 04. 2015 - 11.06

Moc děkuji za recept, vynikající kombinace. S manželem jsme si moooc k nedělnímu obědu pochutnali ;-)

Reply
Meg 28. 04. 2015 - 11.01

Jé, to jsem ráda :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít