Domácí citronový sirup

Limonáda z domácího citronového sirupu

V parných vedrech, která se na nás nyní chystají, je nutné dodržovat pitný režim. A protože někomu občas přijde nudné pít pořád jen vodu, tak nabízím jednoduchou přípravu domácího citronového sirupu. Jestli znáte takové ty sirupy do bublinkovačů, tak tenhle sirup je předčí jak chutí, tak cenou.

Inspirovala jsem se tentokrát tady: http://www.apetitonline.cz/recepty/4975-citronovy-sirup.html.

Suroviny:

  • 3 citrony (nejlépe chemicky neošetřené)
  • 1 l vody
  • 2 kg krystalového cukru
  • 40 g kyseliny citronové

Postup:

Citrony dobře omyjeme a nakrájíme na plátky. Pokud zrovna neseženete chemicky neošetřené, doporučuji kůru okrájet a pak je teprv zpracovat dál. Zalijeme je litrem vody a necháme 48 hodin namáčet (v lednici).

Citrony naložené ve vodě

Po dvou dnech smícháme ve velkém hrnci cukr s kyselinou citronovou.

Cukr s kyselinou citronovou

Cukr zalijeme vodou s plátky citronu a dáme vařit, až se cukr rozpustí. Vzniklý sirup přecedíme a nalijeme do připravených lahví (nejlépe vypláchnutých vařící vodou).

Citrony s cukrem ke svaření

Potom už si můžeme sirup ředit obyčejnou nebo bublinkatou vodou.

Limonáda z domácího citronového sirupu

Z vlastní zkušenosti nedoporučuji omezovat množství cukru – nakonec totiž stejně skončíte tak, že do litru vody toho jednoho panáka sirupu ještě přidáte. (Doma totiž sirupy do litru bublinek odměřuji právě tím panákem.)

Limonáda z domácího citronového sirupuPitnému režimu zdar!

07 comments on “Domácí citronový sirup

  • Lucie , Direct link to comment

    Vyzkoušeno a jsem moc spokojená s výsledkem! I s použitím bio citronů jsem se dostala na částku cca 70 Kč za (něco přes) dva litry sirupu, to je fakt skvělá cena. Díky za recept!

  • LeniK , Direct link to comment

    Šup s ním na seznam receptů k brzkému vyzkoušení.Určitě by byl skvělý i do mé oblíbené okurkové limonády. Jen dotaz – jak dlouho takový sirup vydrží (pokud ho samozřejmě rodina nezkonzumuje rychlostí blesku) a skladuje se předpokládám v lednici? Díky. LeniK

    • Meg , Direct link to comment

      No, popravdě to teď neodhadnu, lednice je jistější při načaté láhvi. Je tam ale vysoký obsah cukru, což je konzervant… Vím, že dost často se takové sirupy skladují i do zimy, zkusím vypátrat.

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít