Sekané biftečky z králíka – jedno z nejmilejších jídel mého dětství

by Meg

Když jsem byla malá, děda choval králíky a slepice. A tak jsme celkem často mívali právě toho králíka na oběd. Znám spoustu lidí, kteří jsou na králíky na talíři skoro alergičtí, protože ho znali pouze na česneku nebo na smetaně. Jenže u nás se takto králík připravoval minimálně. Mívali jsme ho spíše s nádivkou, v podobě biftečků a nebo špalíčků.

A právě ty biftečky jsem zbožňovala ze všeho nejvíc. Milovala jsem je tak, jako je moje ségra nesnášela. (Dokonce když jsem jí včera poslala fotku naší večeře a že nám moc chutnala, přišla odpověď: “fuj ble fuj” …). Nenechte se odradit, pokud máte rádi králíka a smetanové omáčky, případně znojemskou, budete nadšeni. Vlastně i pokud nemáte rádi králíka, protože v tomhle receptu ho ani nepoznáte (ozkoušeno). Klidně by ty biftečky mohly být z kuřecího masa.

Přijde mi, že tento recept je celkem jednoduchý, jediný problém je s vykostěním králíka (alespoň u mě to chtělo hodně odvahy a telefonát dědečkovi). Poté už jde všechno jak na másle a výsledkem jsou jemné biftečky v lehce sladkokyselé, smetanové omáčce. Mňam. Ještě, že mám krabičku s jednou porcí ještě dnes na oběd.

UPOZORNĚNÍ: článek obsahuje králičí nahotu. Pokud se vám takové fotografie nelíbí, scrollujte na začátku receptu o něco rychleji.

Suroviny:

na biftečky:

  • 3/4 kg králičího masa (zadní půlka, jde to ale i z kuřecího)
  • 2 malá vejce nebo jedno velké
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

na omáčku:

  • lžíce hořčice
  • 250 ml smetany
  • 50 g hladké mouky
  • ocet, případně cukr
  • sůl, pepř

na ozvláštnění omáčky:

  • 40 g másla
  • 2 malé cibule
  • 2 menší nakládané kyselé okurky
  • hrst zelené petrželky

Postup:

Pokud máme vykoštěné kusy králíka, zajásáme, jinak si budeme muset pomoci sami.

Králík po rozmražení

Rozmražený králík

Z králíka vybereme vnitřnosti a dáme je stranou.

Anatomie králíka

Studium anatomie králíka?

Rozporcujeme ho na jednotlivé části: zadní a přední běhy, hřbet a hrudník a usekneme mu hlavu.

Rozporcovaný králíkZadní nohy spolu se hřbetem vykostíme a kosti spolu s přední částí dáme vařit na vývar nebo upečeme… dle vlastních chutí a možností.

Vykostěná zadní část králíka

Vykostěná zadní půlka králíka

Přední část králíka na vývar

Přední část králíka a kosti na vývar

Zadní králičí maso pomeleme a přidáme k němu vejce, hladkou mouku, sůl a pepř.

Mleté králičí maso

Směs dobře propracujeme a tvarujeme oválné biftečky, které obalíme v hladké mouce.

Biftečky z králíkaTy osmažíme na oleji, z obou stran dozlatova. Pokud se nám do hrnce nevejdou, usmažíme je nadvakrát.

Smažení biftečků

Z hrnce slijeme přebytečný olej, vlijeme do něj asi litr vody a přivedeme k varu. Do vody dáme zpět biftečky a lžíci hořčice. Biftečky dusíme asi 30 minut.

Přidáme hořčiceMezitím si najemno pokrájíme cibuli.

Krájení cibule

Na středním plameni ji osmažíme do sklovata a přidáme stejně najemno nasekanou okurku.

Smažení cibule a okurkyNakonec přidáme petrželku a vše osmažíme, až cibulka i okurky změknou. Dáváme však pozor, aby se směs nespálila.

Přidáme petrželku

Biftečky vyjmeme z omáčky.

Biftečky vyndáme z omáčky

Smícháme smetanu s moukou a důkladně dohladka rozmícháme. Vlijeme do omáčky (můžeme si pomoci sítkem, aby zachytilo případné velké žmolky mouky).

Vlijeme smetanu s moukouOmáčku povaříme asi deset minut, aby se mouka provařila.. Přidáme osmaženou směs cibulky, okurek a petržele a ochutnáme. Přidáme alespoň lžíci octa, sůl a pepř podle chuti. Cibulka i okurky by měly dodat dostatek sladké chuti, ale pokud se nám zdá, že je potřeba, přidáme lžičku až dvě cukru a omáčku doladíme. Poté do ní vrátíme biftečky a povaříme ještě asi 5 minut.

Do omáčky vrátíme biftečky.

Hotové biftečky podáváme s omáčkou a kynutým (houskovým) knedlíkem.

Sekané biftečky z králíka

Dobrou chuť!

Sekané biftečky z králíka

You may also like

3 comments

nada 30. 10. 2015 - 17.02

Meg, popravdě řečeno, ty biftečky můžou být skvělé, ale králíka na sekanou je škoda. Máme z něj nejradši svíčkovou ze stehen– chutná víc než z hovězího. Taky hodělám s nádivkou, to zase z předního, k tomu zelí a domácí knedlík. Takže asi opačné chutě, než máte vy, vidte? No, jak se říká, sto lidí, sto chutí. Taky řízky jsou vynikající. A když z hřetu odřežete to jemné masíčko a naložíte a následně opečete, tak to taky nemá chybu.Oprava– z hřbetu– vypadlo mi tam písmenko. Jinak bych vám chtěla za váš veb poděkovat. Pár věcí jsem už zkoušela vařit a vše bylo vynikající. Tak přeji, at se vám daří.

Reply
Meg 20. 11. 2015 - 23.29

Děkuji Vám moc za milá slova i komentář k masu králíka. Máte pravdu, sto lidí… Já třeba miluju králíka jakkoli a “svíčkovou” z něj také, jen můj budoucí muž má na něj neblahé vzpomínky z dětství. A tak se snažím z králíka připravovat jídla, která jako malý nejedl, aby se s ním postupně zase sžil :-) Krásný den přeji!

Reply
Věra 21. 05. 2019 - 11.55

Biftečky vypadají moc dobře, mám kousek králíka – jdu recept vyzkoušet ! Já mám ráda králíka v paprikové omáčce,různé pečené roládky ze zadních noh , vynikající je vykostěný a nakrájený na nudličky (chuťová úprava – jakákoliv )- hned je měkký a chutná líp než kuřecí maso ! A také vykostěný a zavařený s lžící sádla, osolený , trochu koření adžika – nebo jiné či žádné .

Reply

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc