Tortilly jsou úžasná surovina, se kterou si lze v kuchyni vyhrát až do aleluja. Mám je moc ráda plněné čerstvou zeleninou a sýrem, někdy k nim přidám grilované kuřecí, někdy mleté hovězí, jindy je zase zapeču… Jednou z mých oblíbených příprav je quesadilla – plněná sýrem a směsí masa a zeleniny, která je poté ještě zapečená na pánvi nebo grilu. Sýr se rozteče, spojí všechno dohromady a výsledkem je zvrchu křupavá a zevnitř vláčná, plněná tortilla.
Nejlepší na tom je, že si ji vždycky můžete naplnit tím, co máte zrovna po ruce, nebo na co máte chuť. A já mám většinou v poslední době chuť na něco pálivějšího, takže dneska přináším recept na quesadillas, ve kterých jsou kromě kuřecího masa, cheddaru a zeleniny také jalapeños.
Suroviny:
Na 4-6 porcí.
na maso:
- 2-3 kuřecí prsa (cca 400-500 g)
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 2 lžičky mleté uzené papriky
- půl lžičky sušeného česneku (nebo 1 malý drcený stroužek)
- (nepovinně 1 lžička koření čubrica – saturejka, pískavice, libeček, celer)
- půl lžičky sušeného oregana
- 2 lžíce oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- sůl, pepř
na quesadillas:
- 8 menších tortill
- 250-300 g cheddaru (nastrouhaného)
- 2 cibule
- 3 červené papriky
- malá plechovka sterilované kukuřice
- jalapeños papričky dle chuti
k podávání:
- listy různých salátů, špenátu apod.
- rajčata či jiná čerstvá zelenina
- olivový olej
- 1 kelímek zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- citron / limetka
- sůl, pepř
- chilli omáčka
Postup:
Kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky, okořeníme ho, osolíme a opepříme. Promícháme se lžící oleje a necháme asi půl hodiny marinovat.
Po půlhodině zbylý olej rozehřejeme na pánvi a opečeme na něm kuřecí kousky, poté k nim přidáme na kostičky nakrájené cibule a papriky. Celou směs restujeme, až cibule a papriky změknou.
Mezitím si zamícháme zakysanou smetanu s rozetřeným česnekem, solí a pepřem, podle chuti přidáme citronovou nebo limetkovou šťávu (lžička až lžíce).
Ke směsi kuřecího masa a zeleniny přidáme kukuřici a chilli papričky (podle toho, jak sami snášíme pálivé), promícháme a odstavíme z tepla.
Na polovinu tortilly vždy naneseme trochu sýra, přidáme masovou směs se zeleninou a navrch opět sýr.
Tortilly přehneme, stiskneme a dáme na středně rozehřátou pánev. Po dvou až třech minutách (až spodní strana začne zlátnout) je opatrně otočíme, aby nám nevypadla veškerá náplň. Jakmile budou z obou stran zlatavé, přenseme je na talíř, necháme odpočinout a zopakujeme se zbylými tortillami.
Mezitím si připravíme salát a zeleninu, vše opláchneme a osušíme a promícháme v misce s trochou olivového oleje, citronové šťávy, solí a pepřem.
Odpočinuté tortilly nakrájíme na trojúhelníčky a podáváme s česnekovou zakysanou smetanou, chilli omáčkou a salátem.
Kdo chce, samozřejmě může přidat na pálivosti dalšími papričkami :)