Venku se začíná krásně oteplovat a já zase dostávám chuť na saláty. Když jsem v obchodě narazila na krásně zralé mango a avokádo, začala jsem mít chuť na salát, který bude laděn na thajskou chuť. Do košíku jsem tak ještě přidala koriandr, chilli papričky, limetky a hovězí flank steak a těšila se na večer, až si ho budu moci připravit.
Rybí, ústřicovou a sojovou omáčku mám totiž vždycky doma, a i když ty první dvě jmenované zrovna dvakrát hezky nevoní, maso dovedou ochutit úžasně. A rybí omáčka jako součást zálivek je prostě bezvadná. Pokud je doma běžně nepoužíváte, nebojte se jich, vážně stojí za to.
Suroviny (dvě velké porce):
na maso:
- cca 400 g hovězího flank steaku
- kousek zázvoru
- jeden stroužek česneku
- půl lžíce ústřicové omáčky
- 2 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
- 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
- čerstvě mletý černý pepř
- olej na smažení (sezamový, avokádový, řepkový)
na salát:
- mix salátů (já použila polníček a rukolu)
- 1 zralé avokádo
- 1 zralé mango
- polovina limetky
- čerstvé bylinky – ideálně koriandr, máta, (thajská) bazalka
na zálivku:
- 1 stroužek česneku
- 1 červená chilli paprička
- šťáva z poloviny limetky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce světlé sojové omáčky
- 1 lžíce oleje (sezamový, avokádový nebo řepkový)
- 1 lžička hnědého třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy
- sůl, pepř
Postup:
Česnek i zázvor oloupeme a nasekáme na kostičky.
V misce je smícháme s ústřicovou a sojovou omáčkou, přidáme třtinový cukr, lžíci oleje a čerstvě mletý pepř.
Marinádu dobře promícháme a vložíme do ní maso. Ideální je, aby se marinovalo minimálně půl hodinu.
V průběhu této půlhodinky maso několikrát otočíme, aby se dobře ochutilo.
Mezitím si přichystáme zálivku na salát – česnek a chilli papričku nasekáme a dáme do uzavíratelné skleničky. Přidáme k nim šťávu z poloviny limetky, rybí a sojovou omáčku, olej a cukr. Zlehka osolíme a opepříme.
Skleničku zavřeme a dobře ji protřepeme. Všechny suroviny na zálivku se tak dobře propojí.
Připravíme si i ovoce na salát – mango oloupeme a nakrájíme na hranolky. Avokádo rozkrojíme na půl a vyloupneme lžící ze slupky. Nakrájíme na tenké plátky. Polovinu limetky rozkrájíme na měsíčky a jeden z nich vymáčkneme nad avokádem, aby nehnědlo.
Na pánvi rozpálíme lžíci oleje a maso opečeme. Já jsem tenhle kousek masa opekála z každé strany tři minuty.
A pak jsem ho ještě nechala dojít další 2-3 minuty na vypnuté plotýnce pod poklicí.
Hotové maso necháme odpočinout alespoň pět minut na talíři pod alobalem.
Na talíře rozdělíme salát a zlehka ho promícháme s mangem a avokádem.
Bylinky omyjeme a nasekáme nebo natrháme na menší kousky.
Odpočinuté maso nakrájíme na plátky. Pokud maso během odpočívání pustilo nejakou šťávu, můžeme ji přidat do zálivky.
Maso rozdělíme na talíře, zalijeme zálivkou a posypeme bylinkami. Přidáme i limetku, abychom si jí mohli případně jídlo ještě dochutit. A můžeme si vychutnávat, ideálně venku na sluníčku :)
3 comments
Nie je lepšia kombinácia ako avokádo, koriander a limetka <3
https://nutri-licious.blogspot.sk/
Přesně! :) Už jsem zase dostala na tenhle salát chuť…
Jen malá poznámečka. Rozdíl mezi navrhovanými oleji je propastný. Sezamový to chuťově zásadně ovlivní.
Používám na podobný thajský salát arašídový.