48,3K
Levandule je v plném rozkvětu a pokud ji máte na zahradě, v jejím okolí to omamně voní a bzučí včeličkami, které vůně láká stejně jako mě. Levanduli miluju snad odjakživa a když mi kamarádka nabídla, jestli nechci nastříhat právě kvetoucí, neváhala jsem. Chtěla jsem si tu krásnou vůni uchovat, jak nasušením, tak do sirupu, protože v létě těmhle barevným a voňavým limonádám prostě neodolám.
Suroviny
- 50 - 70 g čerstvá levandule (40-80 květů na stonku, dle velikosti)
- 1,5 l voda
- 25 g kyselina citronová
- 1,3 - 1,5 kg cukr krupice
Pokyny
- Nachystáme si láhve na sirup, které vyvaříme, nebo alespoň vypláchneme vařící vodou a případně lihem. Sirup do nich nalijeme. Víčka otřeme lihem (nebo vysokoprocentním alkoholem) a láhve jimi uzavřeme. Pro delší uchování sirupu (a pro jistotu) můžeme do láhve navrch přilít cca lžičku až lžíci neutrálního alkoholu, např. vodky. Uchováváme v chladném sklepě nebo v lednici.
Sdílet tento recept
PoužívámeWP Ultimate Recipe
previous post
3 comments
Dobry večer, děkuji za recept:) Levanduli mám pouze sušenou, šla by použít?
Dobry den, zapomela jsem nechat namocenou levanduli dostat 5 minut než jsem přidala kyselinu citronovou myslíte, ze musím začít znovu?
Dekuji Kristyna
Odpovídám pozdě, jak to dopadlo? Odstátí bez kyseliny pomáhá později trefit požadovanou barvu :)