Každý rok se snažím nějakým způsobem rozšířit náš sortiment zavařovaných skleniček, abychom je pak mohli na podzim a v zimě vytáhnout a těšit se ze zpracované úrody. Loni jsem dostala od ségry skleničku rybízu, zavařeného jako brusinky. Byl výborný a tak jsem si letos řekla, že je na čase se do nich pustit taky. Abych recept úplně nekopírovala, udělala jsem v něm malé změny, ale pořád platí, že jsou skvělé. Použila jsem do nich hnědý cukr místo bílého, který jim dal lehce karamelový nádech a koření jsem do směsi dávala vyvařit vcelku. Teď už se jen těším na to, až budeme dělat svíčkovou nebo švédské masové kuličky :)
Rybíz je u nás prostě dostupnější než brusinky a i když je v nich samozřejmě rozdíl poznat, bez obav ho můžete v této podobě použít tam, kde byste použili zavařené brusinky.
Suroviny:
- 1 kg červeného rybízu
- 700 g hnědého cukru
- 2 lžíce kyseliny citronové
- 2 svitky skořice
- 2 hvězdičky badyánu
- 5 hřebíčků
- rum
Postup:
Rybíz omyjeme a odstraníme z něj stopky.
Rybíz, cukr, kyselinu citronovou a koření smícháme v hrnci a přivedeme pomalu k varu. Vaříme asi patnáct minut, až směs ztmavne a na stěnách hrnce začne mírně želírovat. Během vaření z ní odebíráme pěnu.
Nakonec ze směsi odstraníme koření a naplníme ji do čistých, vyvařených skleniček. Navrch dáme lžíci rumu. Dobře uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Po vychladnutí obrátíme skleničky zpět a vyzkoušíme, zda víčka dobře drží. Pokud se některá nechytla, je třeba je zkonzumovat přednostně (nebo je ještě můžeme zkusit zavařit).
Z tohoto množství můžeme připravit asi 5-8 malých skleniček (např. od jogurtů).
4 comments
Vypadá to dobře, určitě vyzkouším, akorát ty tam nedavas nic, aby to alespoň trochu zatuhlo?
Nene, nedávám :) Zatuhne to samo, díky přírodnímu pektinu. Rybíz má jeden z nejvyšších obsahů pektinu v ovoci a povařením dostatečně zhoustne. Čas uvedený v receptu by měl stačit na takovou tu brusinkoidní konzistenci :)
Moc, děkuji za odpověď! O víkendu jdu na to, tak se mi to snad povede ?☺
Dobrý den, chtěla jsem postupovat dle Vašeho receptu, jelikož pracuje s kyselinou citronovou a ne octem. Jsem ráda, že jsem se přiměla ho ověřit jinde. Jinak by bylo půl dne sbírání nazmar. Třeba to budu mít moc sladké, ale věřím více variantě 2 zarovnané lžičky kyseliny citronové (na 1 kg rybízu). Ne dvě lžíce.