Za tímhle trošku nicneříkajícím názvem červencové výzvy Odvážných pekařů se skrývala libovolná výzva z minulosti. Bylo mi jasné, že si vyberu výzvu, kterou jsem ještě nedělala. A tak jsem zapátrala ve starších a objevila jsem pizzu. Tu jsem chtěla zkusit už delší dobu kvůli nové troubě a tak bylo jasno.
In a “celebration” of past Daring Baker and Daring Cook challenges, Lisa challenged all of us to search through the Daring Kitchen archives and pick any one we’d like! The REAL challenge was picking which delicious recipe(s) to try!
Výsledkem bylo šest vynikajících pizz a naprostý favorit na těsto. Už nehledám, tohle je prostě těsto, které se táhne a které můžete točit na rukou. No není divu, recept je od Petera Reinharta. Jen se musí počítat s přípravou den předem.
Suroviny na 6 větších pizz:
- 610 g (vysokolepkové) chlebové nebo hladké mouky, vychlazené
- necelé dvě lžičky soli
- 1 lžíce sušeného droždí
- 60 g olivového oleje
- 420 ml studené vody
- 1 lžíce cukru
Postup:
V míse smícháme mouku, sůl a droždí.
Přidáme olej, cukr a vodu a dobře promícháme, abychom zpracovali lepivou kouli těsta.
Při zpracování v robotu by se těsto mělo odlepovat od stěn, ale držet na dně mísy.
Těsto by mělo být pružné a dobře držet u sebe. Na pomoučněné desce ho rozdělíme na šest dílů.
Lehce je posypeme moukou a vytvarujeme do bochánků. Přemístíme je na plech/tác s pečícím papírem a potřeme lehce olejem. Zabalíme do potravinové fólie nebo většího sáčku a dáme do lednice přes noc kynout.
Dvě hodiny před pečením pizz vyndáme těsto z lednice.
Bochánky s pomocí mouky na vysypané desce vytvarujeme do placek o průměru cca 12 cm. Přikryjeme je fólií a necháme dokynout.
Mezitím nastal čas na omáčku – na olivovém oleji jsem opekla česnek dozlatova a potom ho vyndala.Přidala jsem sekaná rajčata v plechovce (mám ráda ty malé kousky rajčat na pizze, jinak můžete použít rajčatové pyré). Lehounce jsem osolila a přidala bazalku. Omáčku jsem svařila a stonek poté vyndala.
Mezitím placky krásně kynuly a já asi půl hodiny před pečením rozehřála troubu i s plechem na 250°C.
K tvarování pizzy: Ruce a zejména jejich hřbet si pomoučníme a těsto natahujeme pomocí nich, časem si ho můžeme lehkým a rychlým otočením zápěstí vyhazovat nahoru… ale jde to rozhodně i bez toho, těsto se mi natahovalo krásně samo, až jsem měla strach o jeho trhání, ale to se vůbec nekonalo, bylo úžasně elastické.
Nejdřív jsem se snažila pizzy dávat na vysypaný povrch, ale nejlepší je stejně pečící papír, se kterým tu pizzu dáme do trouby (pekla se asi 8-10 min, takže se papír nestačil spálit). Takže jsem například navrstvila omáčku a mozarellu…
Omáčku, sušenou šunku, žampiony, artyčoky a černé olivy…
A pak zakysanou smetanu lehce smíchanou s olivovým olejem. A na ni cibulovou marmeládu. Takhle krásná po upečení.
Na rajčata a mozarellu samozřejmě lístky bazalky. Ta nejúžasnější pizza na světě.
Teda vlastně možná po Capricciose. U těhle dvou se pořád nemůžu rozhodnout, která mi chutná víc.
Báječná jednoduchost nebo delikatesy? Myslím, že prostě zůstanu u obou variant. A rozhodně u tohohle receptu na těsto, protože takhle krásné těsto tvarovatelné do tenka stojí opravdu za to.
29 comments
Vypada to luxusne. Takze kdy zase pojede Ales do Olomouce? :-D
Díky… :D No, nevím, kdy pojede :D akorát zrovna pizza, to by chtělo čerstvou :))
Tak ze bys osobne? .. a troubu si muzes zabalit do batuzku s sebou ;-)
Haha, tak to by se mi vezlo krásně :D
Já bych si dala s artyčokem, to je má nejoblíbenější :-) Hned po ní bych si dala cibulovou :-) Pizzu jsem doma nikdy nevyráběla, ale když říkáš, že tohle těsto je skvělé, tak to možná vyzkouším… :D
P.
Tohle těsto za to fakt stojí :) A artyčoky jsou prostě super :)
Ta fakt vypadá božsky! Já mám vždycky problém s tím, že mi nevyskočí ten okraj. Asi zkusím tohle těsto :)
Já vždycky měla problémy, že těsto nešlo tolik do tenka, nebylo moc dobrý… a tak :) Tohle je fakt skvělý :)
Ježiš, to je doslova týrání! Nádherné pizzy, hned bych si dala…
Co nějaká bezlepková verze, šla by?
To je nadhera, dala bych si hned :-)
Díky :))
Ahoj zkus někdy toto těsto: http://www.albert.cz/radce-zakaznika/recepty/pizza-raz-dva.html je také hodně dobré a rychlé. Fakt kvalita, dokonce tak dlouho nekyne a je možné mít těsto za pár minut, můžu jen doporučit už ho děláme několik let co jsme na něj narazili.
To tvoje také brzo zkusím, díky za parádní fotoblog s recepty.
Ahoj, díky :) Myslím, že kouzlo tohohle těsta je právě v tom dlouhém kynutí, ale možná ho někdy zkusím :)
Booože já mám hlad, pizzu naprosto miluju :)))
:)) Já ji právě strašně dlouho neměla, tak jsem se vyřádila :)
Pizza a lasagne, které chválili skoro všichi byl můj další tip,ale nakonec jsem zase pekla sladké.
Jakou jsi tedy použila mouku? Já mám doma pšeničnou chlebovou Předměřickou, tak nevím, jestli napřed nezkusit sehnat nějakou jinou.
Myslím, že to byla Babiččina hladká… :) ale klidně bych zkusila i tu co máš :)
Markét, super, já dělám podle Emanuela, ale pro změnu zkusím i tuhle. a artyčoky…mnam
Vida, to bych taky mohla vyzkoušet :)
Ahoj Market. Rovnako ako Terezka, robím pizzu podľa Itala. Ja sušené droždie nepoužívam vôbec, takže ja som za kvasnice. Dôležité pri ceste je to, aby cez noc odležalo (či so sušeným alebo čerstvým droždím) – potom je elastické. Pár krát som ho robievala pár hodín pred pečením, takže si v chladničke postálo len chvíľu, a nedalo sa skoro vôbec vaľkať a tvarovať. Pizzu som u nás doma robila ako “dôkaz” pre muža, lebo mi tvrdil, že doma sa dobrá pizza spraviť nedá. Dnes myslím, že by si inú ako z domu nedal – s výnimkou Talianska samozrejme :_) Krásne pizze. Ja už dokonca experimentujem aj s rôznymi múkami – nedávam len pšeničnú. U nás doma sa obľube tešia fakt všetky – ale základ je, nedávam nikdy mnoho surovín – rajčinové suggo + 1) prosciutto cotto / mozzarella bazalka; 2) tuniak / mozzarell; 3) špargľa / salami milano / mozzarella. V jednoduchosti je krása a Taliani majú symbiózu chutí pri pár surovinách naozaj premakanú.
Ahoj :) Já taky moc často nepoužívám sušené droždí, u nás prodávají vážené kvasnice a s nimi kyne těsto jedna báseň. Chtěla jsem jen mít jistotu, že prvně dodržím recept a příště budu experimentovat :) Taky nechávám těsta kynout v lednici, tady u toho mě ale výsledná elasticita překvapila, všem jsem to nadšeně chodila ukazovat :D
Je hezký, že se ti povedlo muže přesvědčit :)) Souhlasím, že v jednoduchosti je krása, když má člověk kvalitní suroviny… Ten chřest mě zaujal, tak mám příští rok co zkoušet :)
Jsem pořád víc a víc zamilovaná do Tvých fotek! Jsou skvělé a chutné!
Děkuju :))
Tohle testo taky delam, je skvele (i druhy, treti den..). A povedly se ti krasne!
Děkuju! No myslím, že absolutně nemám proč zkoušet jiné :)
[…] cca 500-600 g těsta na pizzu (např. poloviční dávka z tohoto receptu) […]
Ahoj Meg,chci udělat podle tebe pizzu,tak az to vyndam z lednice,tak to mam ještě dve hodiny nechat kynout a pak teprv vytvarovat placky
Ahoj, ne. V článku je napsáno: Dvě hodiny před pečením pizz vyndáme těsto z lednice. Bochánky s pomocí mouky na vysypané desce vytvarujeme do placek o průměru cca 12 cm. Přikryjeme je fólií a necháme dokynout.
Takže vyndat z lednice, vytvarovat a nechat dvě hodiny kynout.