Znáte taková ta líná rána, kdy se vám vůbec nechce z postele a tak si jen tak ležíte a v hlavě střádáte plány na to, co ten den podniknete? Já už poslední dobou skoro ne, ale když se nám takovýto den naposledy povedl, dostali jsme chuť na loupáky. Poctivé, domácí, sypané makem a zapíjené kakaem.
Pro recept jsem nešla daleko, stačilo sáhnout do Kouzlo kuchyně Čech a Moravy od Romana Vaňka / Prakulu. V této kuchařce je naprosto spolehlivý recept, který jsem dělala jen s velmi malými úpravami. Původně je recept na 24 kousků, takže pro potřeby dvou lidí by bohatě stačila čtvrtina… No, dělala jsem je z půlky a bylo to dobře, byly totiž skvělé.
Suroviny:
(na 12 kousků)
na těsto:
- 225 ml vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 500 g hladké mouky
- 60 g cukru krupice
- 50 g sádla
- 6 g soli
- 1 malé vejce
na posypání:
- 1 vejce
- mák
Postup:
Vlažné mléko nalijeme do mísy a rozdrobíme do něj droždí, zamícháme a necháme pět minut v klidu.
K mléku a droždí přidáme mouku, cukr, sádlo, sůl a malé vejce. Hněteme ve hladké těsto (ideálně po dobu 10 minut v robotu).
Těsto rozdělíme na dvě části, vytvarujeme z nich bochánky a lehce je poprášíme moukou. Překryjeme je potravinovou fólií nebo utěrkou a necháme 45 minut kynout.
Po třičtvrtěhodině bochánky nakynou zhruba takto.
Každý rozválíme na kulatou placku a rozdělíme na 6 trojúhelníků.
Základnu trojúhelníku ještě lehce vytáhneme do stran a rohy založíme dovnitř. Tyto tenké špičky by se zbytečně v troubě spekly.
Trojúhelník zarolujeme, jako na rohlíky.
Špičku ke zbytku těsta přimáčkneme (štípnutím).
Loupák dáme na plech (vyložený pečícím papírem) spojem dolů a ohneme ho do požadovaného tvaru.
Takto pokračujeme se všemi loupáky a pak je naskládané na plechu necháme kynout dalších 45 minut. Poté rozpálíme troubu na 175 °C. Loupáky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme je makem.
Pečeme 15 minut, nebo až budou loupáky krásně hnědé. Necháme je vychladnout na mřížce.
Loupáky můžeme jíst jen tak…
Nebo je můžeme rozkrojit, potřít máslem a marmeládou nebo medem… Vše podle momentální nálady :)
21 comments
Ale to né! Zhruba tak poslední dva týdny nemyslím na nic jiného než na loupáky a makové Martiny, jak hrozně mi tu v Anglii chybí a teď mě ještě přepadne recept! To je jako naschvál! :D No ne, vypadá to skvěle.. Až se vrátím, určitě vyzkouším:)
No, tak upéct i v Anglii by to chtělo :))
Loupáky jsou moje vzpomínka na dětství. A jak píšeš: Kakao k nim. Snídala jsem je několikrát týdně a nikdy se mi nepřejedly. Nádherné loupáčky jsi udělala :-) Asi je budu muset jednou vyzkoušet :-)
Tak tak, u nás musí být vždy s kakaem :)
Dobrý den,
tak jsem to zkusila a super. A často podle vás dělám i ten tiramisu cheesecake, ten všichni milujou.
Ale nemám moc zkušeností s kynutým těstem. Dají se ty loupáčky dá do mrazáku ve fázi před pečením? To by bylo fajn je pak jen vytáhnout a upéct.
Díky moc :) Kynuté těsto popravdě nemrazím… ale co se týče pečiva, zkusila bych to spíš tak, že bych je dala péct, aby naběhly a sotva by začaly zlátnout, vytáhla bych je a zkusila zamrazit. Ale opravdu to nemůžu doporučit, nemám vyzkoušeno.
Pomoc! Dělala jsem je už tak 10 – 15 krát, ale poslední 4 případy mi to těsto vůbec nevyběhlo. Myslela jsem, že je to starým droždím, ale ne. Dělám všechno stejně jako dřív. Jsem v koncích..
A jakou máte v poslední době doma teplotu? Přes zimu se kolikrát to kynuté těsto prostě chová jinak – občas pomůže roztopit si lehce troubu (na horkovzduch na 50 stupňů) a pak ji lehce vyvětrat a mísu s těstem do ní zavřít. Tedy pokud je doma výrazně chladněji :)
Hlavně večer dát suroviny do kuchyně, aby měly stejnou pokojovou teplotu. Žádné vejce, tuk z ledničky, mouku že spíže…v tom je to hlavní tajemství úspěchu kynutého těsta
Přiznám se, že kolikrát klidně použiji i rovnou z lednice :D Někdy se těm postupům přičítají až moc magické účinky. Ale rozhodně to ničemu neuškodí :)
Ahoj Meg, včera jsem loupáčky pekla s dvouletým synem – není nad to mít kynuté těsto všude po kuchyni a prát z dětských ponožek rozšláplé droždí :-D Ale ten slastný výraz v dětské tváři, když mohl “čuchtat” ten svůj bochánek, je k nezaplacení. Však si pak taky dal loupáček s máslem na svačinu :-) Byli dobré, ale pro mě na to, aby se jedly holé, málo sladké (mám je nejraději jen tak). Ovšem s máslem neměly chybu – manžel je na posezení zbouchal rovnou tři – kradl mi je ještě teplé z plechu :-D
Jéé, to musela být zábava :D Já je vlastně nikdy holé nejím, vždycky alespoň s máslem :)
Novy kabat Vasemu blogu slusi! :)
Díky moc!
Jsou fantasticky! Prave si je davam (jeste vlazny) s maslem a mlikem. :D
To jsem moc ráda!
budu zkoušet zítra, vypadají nádherně.
Doufám, že se vyvedly :-)
Ahoj Meg. Myslíš, že bude vadit, když loupáčky upeču večer? Aby byly ještě ráno vláčné? Jak se ráno znám, tak se mi kvůli nim nebude chtít vstávat tak brzy ráno. Nebo nějaký jiný tip, jak si je předpřipravit na ráno?Díky
Jsou výborné, příště zadělám z dvojité dávky :-).
Jen mi přišlo těsto tužší oproti klasickému kynutému těstu, takže měl můj ruční mixér co dělat, ale výsledek byl skvělý …
Jsem moc ráda, že vám chutnaly! :)