Sezóna jahod pomalu nastupuje a já mám tak vhodnou příležitost uveřejnit recept, který jsem nafotila už před nějakou dobou. Na dobré jahody jsem narazila ještě když jsem byla těhotná a malý Alex teprve čekal na svůj příchod na svět. Jak už jste ale mohli postřehnout na Facebooku nebo Instagramu, doma už jsme konečně tři. Ještě se teprve sžíváme, Alex umí být náročné miminko a tak mi trochu trvalo, než jsem si mohla sednout k počítači a dát dokupy tenhle jednoduchý recept na letní osvěžení bez alkoholu.
Jako těhotná jsem s jahodami a citrusy a perlivou vodou neměla problémy, jako kojící naštěstí snad taky žádné nepozoruji, ale citrusy i jahody prý mohou být pro některá miminka alergenem, tak pokud kojíte, zařazujte je radši do jídelníčku postupně a v malých dávkách :) Problémová může být pro kojící ženy i samotná máta, která prý dokáže mírně snižovat tvorbu mateřského mléka. Takže pokud kojíte plně nebo máte mléka málo, dopřávejte si mátu jen v malých dávkách.
Suroviny:
- několik čerstvých jahod (minimálně 5 středních, jednu nechat na ozdobu sklenice)
- polovina limetky
- několik lístků máty (skvělá by byla i její jahodová varianta)
- třtinový moučkový cukr nebo sušená třtinová šťáva dle chuti
- drcený led
- sodovka
Postup:
3 – 4 jahody nakrájíme na drobné kostičky a nasypeme do vyšší sklenice. Přidáme lžičku nebo dvě (dle chuti) třtinového cukru nebo sušené třtinové šťávy, tou jsem tentokrát sladila já.
Limetku si nakrájíme na měsíčky, jeden si necháme na ozdobu a jeden vymačkáme na cukr, abychom mu pomohli se rozpustit. Ve sklenici trochu umačkáme barmanskou paličkou anebo velmi dobře promícháme lžící.
Do sklenice přidáme lístky máty, trochu je s jahodami opět pomačkáme a přidáme zbytek limetky, případně přidáme ještě jednu jahodu nakrájenou na větší kousky.
Sklenici doplníme drceným ledem a dolijeme sodovkou nebo zkrátka perlivou vodou.
Sklenici ozdobíme jahodou, limetkou a mátou a drink podáváme s brčkem a dlouhou lžičkou, abychom mohli ty jahody ze sklenice vyjíst :)
Krásné letní dny vám všem!