Taky patříte mezi milovníky chilli papriček? Možná si každý rok vypěstujete několik rostlin, které na konci léta a začátkem podzimu vyplodí nádherné zelené, žluté či červené plody různé pálivosti a vy přemýšlíte, co s nimi. Nasušit? Naložit? Udělat z nich pálivé omáčky a chutney?
Pro mě je jedna z nejjednodušších cest nakládání. Letos jsem pěstovala jalapeños a kayenské chilli papričky a oboje jsem naložila do sladkokyselého nálevu. V zimě si je tak budeme moct dát do tortill, nachos, nebo třeba hranolek zapečených se sýrem. Anebo taky třeba jen tak, na obložený chleba.
Většinou je zavařuji do malých skleniček, hlavně u těch pálivějších variant, aby nezůstaly dlouho otevřené a nemusely se vyhodit. To ale samozřejmě záleží i na vašich chutích!
Sladkokyselý nálev pro jalapeños i jiné chilli papričky
Course: Nakládaná zelenina, Nakládání, Zavařování, Zelenina10
-15 skleniček40
minutes40
minutes1
hour20
minutesSuroviny
1 litr vody
0,5 l octa
300 g cukru
80 g soli
bobkový list
nové koření
černý pepř
hořčičné semínko
koriandrové semínko
cibule (2-3 ks)
chilli papričky (500 – 1000 g podle druhu a jak moc chcete pěchovat sklenice)
Postup
- Chilli papričky omyjeme, odkrojíme jim stopku a nakrájíme na plátky. Pokud chcete mít jistotu, že si pak nesáhnete rukou do očí a podobně, na práci s papričkami si vezměte rukavice.
- Do dobře vymytých skleniček dejte vždy kousek bobkového listu, plátek cibule, jedno nové koření, 3-5 kuliček pepře a špetku hořčičných a koriandrových semínek.
Já používám malé skleničky, velikost jako od nakládaného pepře, jogurtů a přesnídávek (80 – 200 ml). Do větších sklenic můžete na koření přidat. - Pak do sklenice nasypte nakrájené chilli papričky a zakončete opět plátkem cibule.
- Vodu, ocet, cukr a sůl svařte v hrnci.
- Do sklenic nalijte ještě horký nálev a zavíčkujte je. Já předtím ještě pro jistotu otírám víčka lihem.
- Uzavřené sklenice sterilujte při 90°C cca 10 minut – tak by se měla zachovat alespoň částečná křupavost papriček – ale také hodně záleží na jejich druhu.
- Naložené papričky nechte alespoň týden odležet, než je otevřete. Po otevření sklenici uchovejte v lednici.