Sladkokyselý nálev pro jalapeños i jiné chilli papričky

by Meg

Taky patříte mezi milovníky chilli papriček? Možná si každý rok vypěstujete několik rostlin, které na konci léta a začátkem podzimu vyplodí nádherné zelené, žluté či červené plody různé pálivosti a vy přemýšlíte, co s nimi. Nasušit? Naložit? Udělat z nich pálivé omáčky a chutney?

Pro mě je jedna z nejjednodušších cest nakládání. Letos jsem pěstovala jalapeños a kayenské chilli papričky a oboje jsem naložila do sladkokyselého nálevu. V zimě si je tak budeme moct dát do tortill, nachos, nebo třeba hranolek zapečených se sýrem. Anebo taky třeba jen tak, na obložený chleba.

Většinou je zavařuji do malých skleniček, hlavně u těch pálivějších variant, aby nezůstaly dlouho otevřené a nemusely se vyhodit. To ale samozřejmě záleží i na vašich chutích!

Sladkokyselý nálev pro jalapeños i jiné chilli papričky

Course: Nakládaná zelenina, Nakládání, Zavařování, Zelenina
Množství

10

-15 skleniček
Příprava

40

minutes
Vaření

40

minutes
Celkový čas

1

hour 

20

minutes

Suroviny

  • 1 litr vody

  • 0,5 l octa

  • 300 g cukru

  • 80 g soli

  • bobkový list

  • nové koření

  • černý pepř

  • hořčičné semínko

  • koriandrové semínko

  • cibule (2-3 ks)

  • chilli papričky (500 – 1000 g podle druhu a jak moc chcete pěchovat sklenice)

Postup

  • Chilli papričky omyjeme, odkrojíme jim stopku a nakrájíme na plátky. Pokud chcete mít jistotu, že si pak nesáhnete rukou do očí a podobně, na práci s papričkami si vezměte rukavice.Chilli papričky
  • Do dobře vymytých skleniček dejte vždy kousek bobkového listu, plátek cibule, jedno nové koření, 3-5 kuliček pepře a špetku hořčičných a koriandrových semínek.
    Já používám malé skleničky, velikost jako od nakládaného pepře, jogurtů a přesnídávek (80 – 200 ml). Do větších sklenic můžete na koření přidat.Připravená sklenice
  • Pak do sklenice nasypte nakrájené chilli papričky a zakončete opět plátkem cibule.Chilli papričky ve skle
  • Vodu, ocet, cukr a sůl svařte v hrnci.
    Nálev
  • Do sklenic nalijte ještě horký nálev a zavíčkujte je. Já předtím ještě pro jistotu otírám víčka lihem.Zalévání papriček horkým nálevem
  • Uzavřené sklenice sterilujte při 90°C cca 10 minut – tak by se měla zachovat alespoň částečná křupavost papriček – ale také hodně záleží na jejich druhu.Zavaření papriček
  • Naložené papričky nechte alespoň týden odležet, než je otevřete. Po otevření sklenici uchovejte v lednici.

You may also like

Leave a Comment

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc