Palačinky s karamelizovaným ovocem

by Meg
14 komentářů

Po téměř měsíční odmlce jsem konečně tu :). Začátek nového roku mě nezastihl zrovna v dvakrát příjemném zdravotním stavu, ale už se snad blýská na lepší časy a já se zase budu moct v kuchyni otáčet jako dřív.

Zatím jsem vyhrábla skoro zapomenutý recept z archivu fotek a jsem ráda, že vím, jak jej popsat (u takového špaldového chleba totiž třeba vůbec nevím, jaký byl poměr surovin). Tady je to jednoduché – karamelizované ovoce si na přesný poměr ničeho nehraje a recept na palačinky mám už léta stejný. Ten jsem totiž získala z jednoho francouzského časopisu, který jsme si mohli objednávat na gymnáziu :))

Přináším tedy inspiraci na teplý dezert, jemné palačinky s karamelizovaným ovocem. V době přípravy jsme měli k dispozici čerstvé broskve, jablka a nektarinky, nicméně by se i v tomto období daly připravit zase z jiného ovoce.

Těsto na palačinky:

  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 250 g hladké mouky

Vše smícháme a necháme odležet v lednici 1-2 hodiny. Poté smažíme tenké palačinky.

Karamelizované ovoce:

  • máslo
  • hnědý cukr
  • jablka
  • broskve
  • nektarinky

V silnostěnném hrnci jsem rozehřála máslo a pomalu na něm opekla jablka nakrájená na měsíčky. Po chvilce jsem je posypala hnědým cukrem a nechala ho trochu zkaramelizovat. Přidala jsem nakrájené broskve a nektarinky, a nechala ovoce, aby změklo a krásně propojilo chuť.

Do každé palačinky jsem vložila trochu směsi, přeložila je a na talíři doplnila karamelizovaným ovocem a šťávou z něj. A jednoduchý a velmi chutný moučník byl na světě :)

Je to už vážně dlouho, co byla doba broskví, ale pro zimní období by se dala určitě vyzkoušet jablkovo-skořicová varianta, nebo banánovo-rumová ;) Anebo ananas?

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Papaja 20. 01. 2012 - 14.42

Hmmm, palačinky lehké jako vánek – bez cukru. To se mi líbí :-) Když nemáme sladké ovoce na zahradě, tak si osladíme život karamelizovanýcm – muselo to být moooc dobré :-)

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.52

Bylo a moc, jsem rada, ze jsem na fotky narazila a mohla to sem napsat, diky :)

Reply
Madla 21. 01. 2012 - 14.02

Hned bych si palačinky tenké jako krajka dala. U mě by zvítězila varianta jablkovo-skořicová, nebo bych zkusila kombinaci zázvoru a pomeranče, tu jsem teď párkrát vyzkoušela a moc mi chutnala.

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.53

No vida, zazvor a pomeranc, to by mohlo byt neco, diky :) Tyhle palacinky jsou jemne a kraje maji krasne krupave – az jsem na ne zase dostala chut :D

Reply
Le missing ingredient 21. 01. 2012 - 17.46

Tak tohle vypada naprosto uzasne. Vyborny by treba byly s hruskami!

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.54

Diky :) hmm, s hruskami bych si taky dala :)

Reply
Michaela 22. 01. 2012 - 9.26

mnaaam, ja stale myslim na tie tvoje karamelove veternicky

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.55

Jej, diky :) No, normalne nerada moc receptu opakuju, protoze toho je moc na vyzkouseni, ale ty vetrnicky uz jsem delala hodnekrat :)

Reply
Catalina 22. 01. 2012 - 12.20

Zrovna včera jsme doma plačinky dělali :D Ale zkaramelizované ovoce nás k tomu nenapadlo. Vypadá to božsky! Až příště budou palačinky, už vím, co s přemírou jablek :D

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.57

:D Tak ja te jeste navedu, udelej si k tomu karamelovou zmrzlinu podle Madly a bude to neskutecne :D

Reply
Adriana 25. 01. 2012 - 0.20

Mnam, tak s karamelizovanym ovocim som este palacinky neskusala, ale asi to budem musiet co najskor napravit:). Meg, nakukni prosim ku mne a prevezmi si ocenenie odomna.

Reply
Meg 25. 01. 2012 - 21.24

Jeee, diky moc, ted budu muset premyslet :))

Reply
aneta 26. 01. 2012 - 20.02

to vyzera neuveritelne dobre!!!

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.13

Díky :))

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít