Palačinky s karamelizovaným ovocem

by Meg
14 komentářů

Po téměř měsíční odmlce jsem konečně tu :). Začátek nového roku mě nezastihl zrovna v dvakrát příjemném zdravotním stavu, ale už se snad blýská na lepší časy a já se zase budu moct v kuchyni otáčet jako dřív.

Zatím jsem vyhrábla skoro zapomenutý recept z archivu fotek a jsem ráda, že vím, jak jej popsat (u takového špaldového chleba totiž třeba vůbec nevím, jaký byl poměr surovin). Tady je to jednoduché – karamelizované ovoce si na přesný poměr ničeho nehraje a recept na palačinky mám už léta stejný. Ten jsem totiž získala z jednoho francouzského časopisu, který jsme si mohli objednávat na gymnáziu :))

Přináším tedy inspiraci na teplý dezert, jemné palačinky s karamelizovaným ovocem. V době přípravy jsme měli k dispozici čerstvé broskve, jablka a nektarinky, nicméně by se i v tomto období daly připravit zase z jiného ovoce.

Těsto na palačinky:

  • 4 vejce
  • 1/2 l mléka
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 1 kávová lžička soli
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 250 g hladké mouky

Vše smícháme a necháme odležet v lednici 1-2 hodiny. Poté smažíme tenké palačinky.

Karamelizované ovoce:

  • máslo
  • hnědý cukr
  • jablka
  • broskve
  • nektarinky

V silnostěnném hrnci jsem rozehřála máslo a pomalu na něm opekla jablka nakrájená na měsíčky. Po chvilce jsem je posypala hnědým cukrem a nechala ho trochu zkaramelizovat. Přidala jsem nakrájené broskve a nektarinky, a nechala ovoce, aby změklo a krásně propojilo chuť.

Do každé palačinky jsem vložila trochu směsi, přeložila je a na talíři doplnila karamelizovaným ovocem a šťávou z něj. A jednoduchý a velmi chutný moučník byl na světě :)

Je to už vážně dlouho, co byla doba broskví, ale pro zimní období by se dala určitě vyzkoušet jablkovo-skořicová varianta, nebo banánovo-rumová ;) Anebo ananas?

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Papaja 20. 01. 2012 - 14.42

Hmmm, palačinky lehké jako vánek – bez cukru. To se mi líbí :-) Když nemáme sladké ovoce na zahradě, tak si osladíme život karamelizovanýcm – muselo to být moooc dobré :-)

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.52

Bylo a moc, jsem rada, ze jsem na fotky narazila a mohla to sem napsat, diky :)

Reply
Madla 21. 01. 2012 - 14.02

Hned bych si palačinky tenké jako krajka dala. U mě by zvítězila varianta jablkovo-skořicová, nebo bych zkusila kombinaci zázvoru a pomeranče, tu jsem teď párkrát vyzkoušela a moc mi chutnala.

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.53

No vida, zazvor a pomeranc, to by mohlo byt neco, diky :) Tyhle palacinky jsou jemne a kraje maji krasne krupave – az jsem na ne zase dostala chut :D

Reply
Le missing ingredient 21. 01. 2012 - 17.46

Tak tohle vypada naprosto uzasne. Vyborny by treba byly s hruskami!

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.54

Diky :) hmm, s hruskami bych si taky dala :)

Reply
Michaela 22. 01. 2012 - 9.26

mnaaam, ja stale myslim na tie tvoje karamelove veternicky

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.55

Jej, diky :) No, normalne nerada moc receptu opakuju, protoze toho je moc na vyzkouseni, ale ty vetrnicky uz jsem delala hodnekrat :)

Reply
Catalina 22. 01. 2012 - 12.20

Zrovna včera jsme doma plačinky dělali :D Ale zkaramelizované ovoce nás k tomu nenapadlo. Vypadá to božsky! Až příště budou palačinky, už vím, co s přemírou jablek :D

Reply
Meg 23. 01. 2012 - 18.57

:D Tak ja te jeste navedu, udelej si k tomu karamelovou zmrzlinu podle Madly a bude to neskutecne :D

Reply
Adriana 25. 01. 2012 - 0.20

Mnam, tak s karamelizovanym ovocim som este palacinky neskusala, ale asi to budem musiet co najskor napravit:). Meg, nakukni prosim ku mne a prevezmi si ocenenie odomna.

Reply
Meg 25. 01. 2012 - 21.24

Jeee, diky moc, ted budu muset premyslet :))

Reply
aneta 26. 01. 2012 - 20.02

to vyzera neuveritelne dobre!!!

Reply
Meg 30. 01. 2012 - 20.13

Díky :))

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc