Koláč s třešněmi a bílou čokoládou

by Meg
14 komentářů

Náhodou jsem nedávno natrefila na stánek s úžasnými třešněmi, nedalo mi to, abych si jich hned pár (možná trochu víc) nekoupila. Nechtěla jsem je doslovně zničit do bublaniny, protože byly lehce křupavé, tmavé, velké a sladké a tak jsem spáchala trošku něco jiného a použila je čerstvé.

Suroviny:

  • 125 g hladké mouky (nebo 100g mouky + 25 g cukru)
  • špetka soli
  • 55 g másla
  • 2 lžíce vody
Tohle množství těsta bych použila na formu menší než mám já, já jsem udělala dvojnásobnou dávku a zbylé těsto jsem zkusila dát do mrazáku na pozdější použití. Takže tak na 26cm formu padlo 1,5 dávky těsta.
  • 200 g bílé čokolády
  • zakysaná smetana
  • smetana ke šlehání
  • čerstvé třešně

Postup:

Máslo, sůl a mouku (případně cukr, pokud chceme mít těsto trochu sladké) rozsekáme na drobenku v robotu. Potom přidáme vodu a rukama rychle zpracujeme hladké těsto.

Dáme ho tak na půl hodinky do lednice, aby zatuhlo.

Pak si ho rozválíme na pomoučněném válu a přeneseme do vymazané a vysypané formy. Pokud se bojíme, že by se nám mohlo chytnout k formě, tak můžeme spodní část vyložit papírem na pečení.

Těsto ve formě urovnáme, přitlačíme do stran a zarovnáme kraje.

Dno propícháme vidličkou a můžeme dát ještě ve formě chladit (na to jsem zapomněla a korpus byl stejně v pořádku).

Na těsto dáme pečící papír a zatížíme, např. fazolemi. Ty jsem neměla…

Korpus upečeme asi při 180-200°C (záleží na troubě), asi 20-30 minut, do zlatova.

Necháme chvíli zchladnout a opatrně vyklopíme.

Na krém jsem se inspirovala u Vandy (http://crustycorner.blogspot.cz/2012/06/tresnovy-dort-s-bilou-cokoladou.html). Bílou čokoládu rozehřejeme a za občasného míchání necháme zchladnout. Metličkou ji zašleháme do zakysané smetany a přidáme do tuha ušlehanou šlehačku. Hmotu nalijeme na korpus a poklademe vypeckovanými třešněmi.

Necháme v lednici zatuhnout, ideálně do druhého dne.

Třešně byly v tomhle koláči skvělé, ale abych řekla pravdu, největší úspěch měl stejně krém. Takže příště ho vidím do skleniček s italskými piškoty a pár kousky ovoce :)

14 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

14 komentářů

Jana 15. 07. 2012 - 18.19

Jéé to je krásný koláč, na podzim by to mohlo být dobré i s hroznovým vínem co?:)

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.01

Určitě :) Ono i teď jsem už narazila na to bezpeckové, to by podle mě bylo ideální :)

Reply
Lenka 15. 07. 2012 - 19.38

Ten korpus nebo mistička z těsta nebo jak to nazvat vypadá úplně superprofi! Když předpékám takovéhle těsto, tak to nikdy na focení samotné není.

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.02

Díky :))

Reply
rikinka33 15. 07. 2012 - 20.22

Tak toto musí byť úúúúúúúúúúúžasnééééé, mňaaam. Kde je biela čokoláda, všetko beriem :-)

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.02

To je fakt, bílá čokoláda má u nás taky úspěch :)

Reply
Vanda 16. 07. 2012 - 7.22

Teda to je krása! Hned se mi vybavil ten krém, jak je dobrej. Ovšem ve skleniččce to pak nebude taková krása, jako ten tvůj koláč. Ale to nevadí:-D Moc povedený!

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.03

Díky :) ten krém je prostě bomba :)

Reply
Madla 17. 07. 2012 - 19.48

Páni, to je teda fakt Mistr fešák, ten tvůj koláč! U nás se nikdy třešně nedožijí okamžiku, kdy bych je mohla pojmout podobně koláčově-pompézně, protože ať jich je kolik je, vždycky jsou sežrány hned ve stavu surovém.
Sakryš, hned bych si dala něco dobrého a mám připraveno leda houby s octem :-( Teď se mi o tomhle bílém krasavci bude snad i zdát!

Reply
Meg 18. 07. 2012 - 10.04

Děkuju, u nás se taky užíraly, ale ubránila jsem :D A nedělej se, určitě máš aspoň zmrzlinu v mrazáku! :))

Reply
Baab 18. 07. 2012 - 10.26

Krása!

Reply
Meg 19. 07. 2012 - 19.57

Děkuji :))

Reply
Catalina 03. 08. 2012 - 22.22

Meg, tenhle koláč bych dala hned teď!! Mňam, jen vidím ty třešně v krémovém bazénku a umírám touhou :D Já jsem letos měla na třešně smůlu, všechny (asi kromě tří) byly totiž červavé :/

Reply
Meg 13. 08. 2012 - 9.35

Tady nebyla prave ani jedna, proste neskutecne a dobre :)

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc