Arašídové macarons

by Meg
13 komentářů

Možná jste už před dobou viděli na FB, že po příchodě nové trouby domů jsem se rozhodla vyzkoušet macarons. Přece jsem je už vymakala a povedly se mi krásně a tak. A když už budu u toho, zkusím i jiné než mandlové, když znám dva alergiky. Takže jsem se kromě klasických macarons pustila i do arašídových a kešu.

No nebudu vás napínat, dopadlo to katastrofálně. Ukázalo se, že já na macarons prostě spoléhat nemůžu – anebo na tu troubu? Ty, co se mi vždycky zadařily, najednou byly fuj. Nicméně jedny z těch tří zabodovaly – a to arašídové. Recept jsem našla na blogu A Baked Creation a vyzkoušela z něj poloviční dávku. Uvádím tu původní, celou.

Suroviny:

  • 250 g arašídů/arašídové mouky
  • 350 g moučkového cukru
  • 1 hrnek bílků (z 6-8 vajec podle velikosti, měřila jsem podle hrnkové odměrky, ale cca 220-230 g)
  • špetka soli
  • 150 g krupicového cukru

Postup:

Arašídy dáme do sekacího nástavce na tyčový mixér spolu s moučkovým cukrem (pokud se nám množství nevejde, tak po půlkách) a rozmixujeme do jemné moučky. Dáváme pozor, abychom směs nepřemixovali a nebyla olejnatá.

Rozmixované arašídy s cukremBílky začneme šlehat se špetkou soli a pomalu přisypáváme krupicový cukr. Vyšleháme dotuha a smícháme s arašídovou moučkou. Pomalu směs “překládáme”, aby byla hladká, a padala z vařečky/stěrky v široké stuze, ale nesmí téct moc. Zkrátka jako typické macarons – nepodmíchat ani nepřemíchat.

Smícháme arašídy, cukr a bílkySměs dáme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem a nastříkáme na plech s pečícím papírem do tvaru budoucích macarons. Plechem bouchneme několikrát o linku nebo o zem, aby mohly uniknout vzduchové bublinky. Prstem namočeným ve studené vodě zahladíme případné špičky. Necháme 15 minut zaschnout a troubu rozehřejeme na 150°C.

Nastříkané macaronsPečeme 14-15 minut a ozkoušíme, zda jsou zespoda macarons upečené.

Pečení macaronsPapír pak stáhneme z plechu na linku a necháme macarons vychladnout.

Upečené macaronsPlníme dle chuti, já tentokrát vybrala višňovou marmeládu.

Arašídové macarons s marmeládou

Její kyselost trochu stáhla sladkost skořápek a výsledek byl příjemným překvapením. Když už se nepovedly ty klasické, tak arašídové zabodovaly na plné čáře :)

13 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

13 komentářů

Madla 05. 11. 2013 - 13.07

Teda, to je fakt zajímavé! Já se k macarons ještě nedokopala a to mám pořád starou troubu…

Reply
Meg 05. 11. 2013 - 20.11

No, tak do nich! :D

Reply
Kateřina Štěrbová 05. 11. 2013 - 13.45

Vypadají úžasně. Vyměnit mandle za kešu je dobrý nápad. Můj manžel sice na mandle alergický je, ale makronky mu nevadí :-)

Reply
Nikol 05. 11. 2013 - 19.10

ty jo, já zkoušela makronky jen jednou…a musím říci, že kdybych pekla sušené placičky s mandlovou příchutí, tak bych mohla být spokojena. Během zimy zkusím další pokus.

Reply
Dulinka 06. 11. 2013 - 9.06

Tak ty musím zkusit….výbornej nápad nahradit mandle arašídami…jen si musím ještě vymyslet co jako náplň, mám chuť na nějakou jemnější, takže to vidím spíše na nějakou ricottu =)

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 13.58

To si dej, co tě napadne! :) Já už mám zase chuť zkoušet, achjo :D

Reply
Esmé 06. 11. 2013 - 22.31

No, povedly se krásně :-) Mně konečně dnes přišly z e-shopu práškové podzimní potravinářské barvičky, zamýšlené právě na makronky, takže to vidím tak, že mé poprvé proběhne o víkendu…

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.27

Jéé, tak to jsem moc zvědavá :)

Reply
dOO 14. 11. 2013 - 19.16

makronky se chystám dělat, tak doufám, že se povedou :) ty tvoje vypadají úžasně :)
u mě na blogu GIVEAWAY -> http://doris-pm.blogspot.cz/

Reply
Meg 15. 11. 2013 - 15.39

Držím palce! :)

Reply
Rena 20. 11. 2013 - 16.24

Vypadají nádherně! Chtěla jsem se zeptat – jak odzkouším, zda jsou zespodu již hotové? Předem děkuji za odpověď.

Reply
Meg 25. 11. 2013 - 10.31

Opatrně je zkouším odloupnout od papíru, pokud se to podaří a spodek je rovná hladká upečená vrstva, tak jsou :)

Reply
Monika 18. 01. 2020 - 14.44

Meg prosím Vás u těch makronek máte teplotu trouby vždy na horkovzduch?Děkuji

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít