Biskupský chlebíček

by Meg
59 komentářů

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Suroviny:

  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 20 dkg vajec (já použila 5)
  • 1/3 kypřícího prášku
  • rozinky, kandované ovoce…
  • čokoláda na potažení
  • tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )

Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.

Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.

Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala.  Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.

Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.

Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.

Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!

59 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

59 komentářů

HaF 31. 10. 2010 - 13.19

Krása, hned mi to připomenulo vánoce!Ale je pravda, že tento chlebíček se dá upéci kdykoli!

Reply
Meg 31. 10. 2010 - 17.10

Díky, taky už mě to tak trochu naladilo na vánoční notu :) Už začínám plánovat, jaké druhy to budou letos… Ale to až se začnou péct perníčky na ozdobu, tak budou Vánoce za dveřmi :)

Reply
Lili 31. 10. 2010 - 17.24

já se na to nemůžu dívat :D ani netušíte jakou neskutečnou chuť vždycky dostanu :D

Reply
JB 13. 04. 2011 - 17.50

Recept naší babičky na biskupský chlebíček.

Reply
Iveta 03. 05. 2012 - 22.42

Vejce bývá nejčastěji: 1 vejce = 55 gramů ;)

Reply
Meg 04. 05. 2012 - 16.27

Diky :) no tak mohly by to byt i ty ctyri, ale pet rozhodne skodu neudelalo :))

Reply
Xenie 23. 09. 2012 - 12.03

Dobry den Meg, chtela jsem se zeptat. Uz delsi dobu se vyhybat receptum babovek, piskotu apod., kde v popisu se snih z bilku zamichava do testa. NIKDY se mi to toltiz nepovedlo. Mohla byste mi to prosim polopaticky vysvetlit? Opravdu jak pro blbce prosim :) Uz jsem zoufala z toho, ze nikdy nejsem schopna nabidnout rodine babovku z kvalitne pripraveneho testa :(

Reply
Meg 25. 09. 2012 - 9.32

Dobry den :) V pripade takovych test vetsinou vezmu cca 1/3 snehu a do testa ji zamicham (klidne i prudceji), ono tim trochu zeridne a zlehci se. Zbyvajici snih tam uz pak jde zamichat opatrneji :)

Reply
Michaela 11. 12. 2017 - 0.09

našla jsem video: https://www.youtube.com/watch?v=xbFbJ9NXID0
dávat to tam po trochách je super věc :)

Reply
Alena 17. 11. 2012 - 15.06

Dobrý den kolik vážil ten biskupák prosím ?

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.15

Bohuzel to co upecu, nevazim, takze netusim :))

Reply
Marcela 18. 12. 2018 - 14.32

Po upečení, polití polevou a dodání dekorace (ořechy a barevné sypání) je konečná váha 1 kg – dnes upečeno a zváženo.

Reply
Iwikkieik 22. 11. 2012 - 20.01

Chlebíček je naprosto vynikající a jiný už nikdy dělat nebudu :) moc děkuji za recept!!

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.14

Ja diky za ozkouseni :) jsem moc rada, ze chutnal!

Reply
Karolína 23. 12. 2012 - 12.20

Děkuji za tip. Vypadá nádherný, jdu ho upéct jako vánoční překvapení pro mého muže :-)

Reply
Meg 30. 12. 2012 - 21.15

Páni, super! :) Povedl se? :)

Reply
Klára 17. 03. 2013 - 20.22

Děkuji za recept, dodělala jsem ho před chvilkou a půlka chlebíčku už není :) je opravdu výborný. Jiný recept už nechci! :)

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.49

Jsem moc rada :) U nas ma vzdycky taky uspech :)

Reply
romana 13. 12. 2013 - 11.53

Biskupsky chlebik som sa rozhodla upiect prvykrat. Ked nieco chcem upiect, hladam podla fotiek a tento tvoj bol najkrajsi!

Takze som ho upiekla. A tymto chcem podakovat za uplne super recept. Chlebik som zjedla skoro cely sama:), no pochvalili ho aj ini. Do konca roka budem piect urcite este raz…

Este raz dik, si sikulka

Reply
Meg 15. 12. 2013 - 20.35

Jééé, děkuju moc :) Tohle mě těší, jsem ráda, že se podařil :)

Reply
Barča 04. 03. 2014 - 21.06

Ahojda, mockrát děkuju za recept, chlebíček se povedl, a je vynikající. Předpokládám že bude hnedka pryč. Těsto jsem obohatila o nakrájené želé bombóny. Chrutná vážně skvěle, můžu jen doporučit!! :)

Reply
Meg 14. 03. 2014 - 19.39

Super, jsem moc ráda, že panuje nadšení :)

Reply
Petra 26. 03. 2014 - 20.53

Zdravím,
prosím o radu skolika vajíček mam udělat tento recept do formy na beranka ze silikonu?
Poradí te?dětem chutná právě beránek biskupský a mě se nikdy nepovede.
Děkuji

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.29

Též zdravím, ale opravdu nevím, netuším, jak velkou máte formu :) Ráda bych poradila, ale budete to muset vyzkoušet – zkuste udělat dávku podle receptu a pokud by bylo těsta moc, udělejte z něj třeba ještě pár muffinů :)

Reply
Vendula 28. 03. 2014 - 8.28

Je fakt moc dobry. Jen po 45 minutach byl uvnitr hodne tekuty, takze jsem pekla skoro o pul hodiny dele.
Ale uspech byl mimoradny :-)

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.30

Těší mě, že se nakonec povedl :)

Reply
Jitka 06. 04. 2014 - 15.52

Dnes jsem zkusila receptik, udėlala jsem 2 menší do formy hřbetu a všem moc chutnal, už je jen kousek.děkuji je výborný

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.40

To je pro mě skvělá zpráva :)

Reply
Michaela 14. 04. 2014 - 14.10

Dnes jsem chlebíček zkoušela a musím říct že je opravdu vynikající..

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.45

Skvělé, díky :)

Reply
lubica 19. 07. 2014 - 13.04

dakujem za recept,ja som ho spravila na plech ako piškotu z jeden a pol dávky,je vynikajuci,moji traja chlapi sa oblizovali až za ušami.ešte raz dakujem,budem ho odporučať všetkým kamoškám

Reply
Meg 23. 07. 2014 - 9.45

Jsem ráda, že chutnalo, díky!

Reply
Hanka 22. 09. 2014 - 11.31

Dobrý den Meg :-)
Chci dnes chlebíček vyzkoušet. Jako malá jsem ho měla moc ráda a už jsem ho nejedla ani nepamatuji. Váš recept mě nalákal vyzkoušet ho. :-) Děkuji!

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.28

Dobrý den, doufám, že se Vám vydařil! :)

Reply
Janča 22. 10. 2014 - 11.53

Těsto chutnalo skvěle,už se peče,věřím že bude vynikající,ale vůbec nevybíhá a bude nizounký,tak to jediné mě mrzí,když je to z tolika věcí…ale i tak se na něj těším.

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.40

Je škoda, že nechtěl vyběhnout… chutnal?

Reply
Betty 05. 12. 2014 - 13.18

Já ho dnes upekla a VYNIKAJÍCÍ!!! Jiný snad už péci nebudu!!!
Vaše stránky se u mě stávají čím dál tím víc oblíbenějšími!!!
Přeji krásný den
Betty

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.11

Jé, děkuji, jsem moc ráda!

Reply
Viki 08. 01. 2015 - 20.43

Toto je výborný recept! Děkuji!
Obzvlášť chlebíček chutnal tchánovi))

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.26

Díky, nám také moc chutná :)

Reply
alice 13. 04. 2015 - 10.01

Zdravím, už nepeču jiný chlebíček. Je nejlepší, který jsem kdy jedla a všichni ho chválí.. opravdu paráda. Jen tak dál

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.44

Díky moc :)

Reply
Luckasim 08. 02. 2016 - 9.43

Vyzkoušela jsem a byl opravdu vynikající. Už se těším, až budu péct znovu. :-)

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.52

Jsem moc ráda, že chutnal, jsme na tom stejně :))

Reply
bety 16. 03. 2016 - 19.41

Dobry den, chlebicek jsem dnes zkousela, chutove dobry, ale propadl se mi stred. Nemate tuseni, cim by to mohlo byt?

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.19

To takhle od boku nestřelím – kdy se propadl? Po vytažení z trouby?

Reply
bety 18. 05. 2016 - 14.12

Zacal se propadat uz asi v pulce peceni a po vytazeni z trouby se uprostred udelala dira jak hrom. Navic se uvnitr poradne nedopekl a pri vyklapeni z fomy se trochu pocuchal. U vsech tri pokusu to dopadlo stejne, at jsem pri michani testa nebo peceni zkousela jakekoliv inovace. Nakonec napoctvrte jsem si vzala osvedcenou babovkovou formu a dopadlo to vyborne. Chlebicek ma krasny (babovkovy) tvar i konzistenci, chut je skvela, muzu jen doporucit :)

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.38

Jé tak to vůbec nechápu. Jak velkou máte tu chlebíčkovou formu? Mně se vždycky podařil absolutně bez problémů…

Reply
Galina 18. 08. 2016 - 13.09

Dobrý den, Zkoušela jsem biskupský chlebíček a něco tak úžasného jsme v životě nejedli. Měli by Vám pozlatit ruce.

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 7.47

Děkuji, jsem moc ráda, že chutnal! Já už se také těším, až si ho před Vánoci doma upečeme :)

Reply
marsi 30. 11. 2016 - 13.03

V neděli jsem ho upekla. Opět výborný recept.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.44

Jsem moc ráda, že vám chutnal :)

Reply
Martina 06. 03. 2017 - 19.55

Perfektní…… Top :-)

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.13

Snad tedy chutnal ;)

Reply
Petra 06. 12. 2017 - 17.51

Vypadá krásně, asi vyzkouším….nemohla byste prosím přihodit i recept na polevu?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.15

Většinou jen rozpouštím čokoládu, pokud mi přijde tuhá, přidávám třeba trochu másla, nebo kakaového máslam od oka :)

Reply
Nikol 21. 04. 2019 - 14.23

Vyzkoušela jsem a už jiný nedělám. Já sama normálně biskupský chlebíček nejím, ale tenhle chutná mně i sestře. Je výborný!

Reply
Hana 19. 08. 2019 - 7.05

Příliš másla, ne moc nadýchaný a moc cukru

Reply
Štěpánka 15. 03. 2020 - 14.45

Luxusní chlebíček.Pekla jsem ho v pátek a dnes máme sotva k odpolední kávičce a to jsme doma jen já můj muž…
Nedala jsem kandované ovoce,ale sušené-meruňky,třešně,brusinky a ananas.Polila čokoládou a posypala nasekanými vlašskými ořechy.
Je vláčný a proti tomu mi bábovka připadá hrozně obyčejná.
Recept chválím.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc