Biskupský chlebíček

by Meg
59 komentářů

Dneska jsem vyzkoušela upéct biskupský chlebíček podle Kuchařské pohotovosti. Recept je celkem nenáročný, jediný zádrhel je možné najít v určení 0,2 kg vajec, ale to jsem odhadla a zde je popis:

Suroviny:

  • 20 dkg másla
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 24 dkg hladké mouky
  • 20 dkg vajec (já použila 5)
  • 1/3 kypřícího prášku
  • rozinky, kandované ovoce…
  • čokoláda na potažení
  • tuk a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup:

Máslo necháme povolit a necháme ho vymíchat s cukrem, poté přidáme žloutky. Mezitím si také připravíme sníh z bílků. (Já jsem vejce nevážila a pomocí podobného receptu jsem počet potřebných vajec odhadla na pět :) )

Nasekáme si rozinky a kandované ovoce. Já jsem použila ještě sušené brusinky, jako kandované ovoce kůru z citrusových plodů a kandované třešně.

Nasekané kousky jsem promíchala se lžící mouky, aby se v těste tolik nelepily k sobě.

Formu na chlebíček jsem vyložila alobalem, vymazala a vysypala.  Do směsi másla a žloutků jsem zlehka zamíchala vyšlehaný sníh a poté opatrně přidala mouku s kypřícím práškem. Těsto jsem zarovnala do formy.

Chlebíček se pekl ve vyhřáté troubě při 175°C asi 45 min. Pokud ke konci chytá hodně barvu, je lepší ho překlopit alobalem, a na závěr otestovat upečení špejlí.

Nechala jsem ho zchladnout a poté vyklopila na mřížku a potřela/polila čokoládou. Zbytky kandovaného ovoce, rozinek a případné nasekané oříšky se mohou použít na ozdobu.

Pak už jen stačí počkat na zaschnutí polevy a přeji dobrou chuť!

59 komentářů
0

Mohlo by se vám líbit

59 komentářů

HaF 31. 10. 2010 - 13.19

Krása, hned mi to připomenulo vánoce!Ale je pravda, že tento chlebíček se dá upéci kdykoli!

Reply
Meg 31. 10. 2010 - 17.10

Díky, taky už mě to tak trochu naladilo na vánoční notu :) Už začínám plánovat, jaké druhy to budou letos… Ale to až se začnou péct perníčky na ozdobu, tak budou Vánoce za dveřmi :)

Reply
Lili 31. 10. 2010 - 17.24

já se na to nemůžu dívat :D ani netušíte jakou neskutečnou chuť vždycky dostanu :D

Reply
JB 13. 04. 2011 - 17.50

Recept naší babičky na biskupský chlebíček.

Reply
Iveta 03. 05. 2012 - 22.42

Vejce bývá nejčastěji: 1 vejce = 55 gramů ;)

Reply
Meg 04. 05. 2012 - 16.27

Diky :) no tak mohly by to byt i ty ctyri, ale pet rozhodne skodu neudelalo :))

Reply
Xenie 23. 09. 2012 - 12.03

Dobry den Meg, chtela jsem se zeptat. Uz delsi dobu se vyhybat receptum babovek, piskotu apod., kde v popisu se snih z bilku zamichava do testa. NIKDY se mi to toltiz nepovedlo. Mohla byste mi to prosim polopaticky vysvetlit? Opravdu jak pro blbce prosim :) Uz jsem zoufala z toho, ze nikdy nejsem schopna nabidnout rodine babovku z kvalitne pripraveneho testa :(

Reply
Meg 25. 09. 2012 - 9.32

Dobry den :) V pripade takovych test vetsinou vezmu cca 1/3 snehu a do testa ji zamicham (klidne i prudceji), ono tim trochu zeridne a zlehci se. Zbyvajici snih tam uz pak jde zamichat opatrneji :)

Reply
Michaela 11. 12. 2017 - 0.09

našla jsem video: https://www.youtube.com/watch?v=xbFbJ9NXID0
dávat to tam po trochách je super věc :)

Reply
Alena 17. 11. 2012 - 15.06

Dobrý den kolik vážil ten biskupák prosím ?

Reply
Meg 19. 11. 2012 - 17.15

Bohuzel to co upecu, nevazim, takze netusim :))

Reply
Marcela 18. 12. 2018 - 14.32

Po upečení, polití polevou a dodání dekorace (ořechy a barevné sypání) je konečná váha 1 kg – dnes upečeno a zváženo.

Reply
Iwikkieik 22. 11. 2012 - 20.01

Chlebíček je naprosto vynikající a jiný už nikdy dělat nebudu :) moc děkuji za recept!!

Reply
Meg 11. 12. 2012 - 19.14

Ja diky za ozkouseni :) jsem moc rada, ze chutnal!

Reply
Karolína 23. 12. 2012 - 12.20

Děkuji za tip. Vypadá nádherný, jdu ho upéct jako vánoční překvapení pro mého muže :-)

Reply
Meg 30. 12. 2012 - 21.15

Páni, super! :) Povedl se? :)

Reply
Klára 17. 03. 2013 - 20.22

Děkuji za recept, dodělala jsem ho před chvilkou a půlka chlebíčku už není :) je opravdu výborný. Jiný recept už nechci! :)

Reply
Meg 20. 03. 2013 - 20.49

Jsem moc rada :) U nas ma vzdycky taky uspech :)

Reply
romana 13. 12. 2013 - 11.53

Biskupsky chlebik som sa rozhodla upiect prvykrat. Ked nieco chcem upiect, hladam podla fotiek a tento tvoj bol najkrajsi!

Takze som ho upiekla. A tymto chcem podakovat za uplne super recept. Chlebik som zjedla skoro cely sama:), no pochvalili ho aj ini. Do konca roka budem piect urcite este raz…

Este raz dik, si sikulka

Reply
Meg 15. 12. 2013 - 20.35

Jééé, děkuju moc :) Tohle mě těší, jsem ráda, že se podařil :)

Reply
Barča 04. 03. 2014 - 21.06

Ahojda, mockrát děkuju za recept, chlebíček se povedl, a je vynikající. Předpokládám že bude hnedka pryč. Těsto jsem obohatila o nakrájené želé bombóny. Chrutná vážně skvěle, můžu jen doporučit!! :)

Reply
Meg 14. 03. 2014 - 19.39

Super, jsem moc ráda, že panuje nadšení :)

Reply
Petra 26. 03. 2014 - 20.53

Zdravím,
prosím o radu skolika vajíček mam udělat tento recept do formy na beranka ze silikonu?
Poradí te?dětem chutná právě beránek biskupský a mě se nikdy nepovede.
Děkuji

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.29

Též zdravím, ale opravdu nevím, netuším, jak velkou máte formu :) Ráda bych poradila, ale budete to muset vyzkoušet – zkuste udělat dávku podle receptu a pokud by bylo těsta moc, udělejte z něj třeba ještě pár muffinů :)

Reply
Vendula 28. 03. 2014 - 8.28

Je fakt moc dobry. Jen po 45 minutach byl uvnitr hodne tekuty, takze jsem pekla skoro o pul hodiny dele.
Ale uspech byl mimoradny :-)

Reply
Meg 28. 03. 2014 - 9.30

Těší mě, že se nakonec povedl :)

Reply
Jitka 06. 04. 2014 - 15.52

Dnes jsem zkusila receptik, udėlala jsem 2 menší do formy hřbetu a všem moc chutnal, už je jen kousek.děkuji je výborný

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.40

To je pro mě skvělá zpráva :)

Reply
Michaela 14. 04. 2014 - 14.10

Dnes jsem chlebíček zkoušela a musím říct že je opravdu vynikající..

Reply
Meg 17. 04. 2014 - 19.45

Skvělé, díky :)

Reply
lubica 19. 07. 2014 - 13.04

dakujem za recept,ja som ho spravila na plech ako piškotu z jeden a pol dávky,je vynikajuci,moji traja chlapi sa oblizovali až za ušami.ešte raz dakujem,budem ho odporučať všetkým kamoškám

Reply
Meg 23. 07. 2014 - 9.45

Jsem ráda, že chutnalo, díky!

Reply
Hanka 22. 09. 2014 - 11.31

Dobrý den Meg :-)
Chci dnes chlebíček vyzkoušet. Jako malá jsem ho měla moc ráda a už jsem ho nejedla ani nepamatuji. Váš recept mě nalákal vyzkoušet ho. :-) Děkuji!

Reply
Meg 13. 10. 2014 - 12.28

Dobrý den, doufám, že se Vám vydařil! :)

Reply
Janča 22. 10. 2014 - 11.53

Těsto chutnalo skvěle,už se peče,věřím že bude vynikající,ale vůbec nevybíhá a bude nizounký,tak to jediné mě mrzí,když je to z tolika věcí…ale i tak se na něj těším.

Reply
Meg 31. 10. 2014 - 10.40

Je škoda, že nechtěl vyběhnout… chutnal?

Reply
Betty 05. 12. 2014 - 13.18

Já ho dnes upekla a VYNIKAJÍCÍ!!! Jiný snad už péci nebudu!!!
Vaše stránky se u mě stávají čím dál tím víc oblíbenějšími!!!
Přeji krásný den
Betty

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.11

Jé, děkuji, jsem moc ráda!

Reply
Viki 08. 01. 2015 - 20.43

Toto je výborný recept! Děkuji!
Obzvlášť chlebíček chutnal tchánovi))

Reply
Meg 26. 01. 2015 - 8.26

Díky, nám také moc chutná :)

Reply
alice 13. 04. 2015 - 10.01

Zdravím, už nepeču jiný chlebíček. Je nejlepší, který jsem kdy jedla a všichni ho chválí.. opravdu paráda. Jen tak dál

Reply
Meg 16. 04. 2015 - 8.44

Díky moc :)

Reply
Luckasim 08. 02. 2016 - 9.43

Vyzkoušela jsem a byl opravdu vynikající. Už se těším, až budu péct znovu. :-)

Reply
Meg 23. 02. 2016 - 8.52

Jsem moc ráda, že chutnal, jsme na tom stejně :))

Reply
bety 16. 03. 2016 - 19.41

Dobry den, chlebicek jsem dnes zkousela, chutove dobry, ale propadl se mi stred. Nemate tuseni, cim by to mohlo byt?

Reply
Meg 30. 03. 2016 - 11.19

To takhle od boku nestřelím – kdy se propadl? Po vytažení z trouby?

Reply
bety 18. 05. 2016 - 14.12

Zacal se propadat uz asi v pulce peceni a po vytazeni z trouby se uprostred udelala dira jak hrom. Navic se uvnitr poradne nedopekl a pri vyklapeni z fomy se trochu pocuchal. U vsech tri pokusu to dopadlo stejne, at jsem pri michani testa nebo peceni zkousela jakekoliv inovace. Nakonec napoctvrte jsem si vzala osvedcenou babovkovou formu a dopadlo to vyborne. Chlebicek ma krasny (babovkovy) tvar i konzistenci, chut je skvela, muzu jen doporucit :)

Reply
Meg 19. 07. 2016 - 10.38

Jé tak to vůbec nechápu. Jak velkou máte tu chlebíčkovou formu? Mně se vždycky podařil absolutně bez problémů…

Reply
Galina 18. 08. 2016 - 13.09

Dobrý den, Zkoušela jsem biskupský chlebíček a něco tak úžasného jsme v životě nejedli. Měli by Vám pozlatit ruce.

Reply
Meg 02. 11. 2016 - 7.47

Děkuji, jsem moc ráda, že chutnal! Já už se také těším, až si ho před Vánoci doma upečeme :)

Reply
marsi 30. 11. 2016 - 13.03

V neděli jsem ho upekla. Opět výborný recept.

Reply
Meg 22. 01. 2017 - 18.44

Jsem moc ráda, že vám chutnal :)

Reply
Martina 06. 03. 2017 - 19.55

Perfektní…… Top :-)

Reply
Meg 17. 03. 2017 - 9.13

Snad tedy chutnal ;)

Reply
Petra 06. 12. 2017 - 17.51

Vypadá krásně, asi vyzkouším….nemohla byste prosím přihodit i recept na polevu?

Reply
Meg 12. 02. 2018 - 15.15

Většinou jen rozpouštím čokoládu, pokud mi přijde tuhá, přidávám třeba trochu másla, nebo kakaového máslam od oka :)

Reply
Nikol 21. 04. 2019 - 14.23

Vyzkoušela jsem a už jiný nedělám. Já sama normálně biskupský chlebíček nejím, ale tenhle chutná mně i sestře. Je výborný!

Reply
Hana 19. 08. 2019 - 7.05

Příliš másla, ne moc nadýchaný a moc cukru

Reply
Štěpánka 15. 03. 2020 - 14.45

Luxusní chlebíček.Pekla jsem ho v pátek a dnes máme sotva k odpolední kávičce a to jsme doma jen já můj muž…
Nedala jsem kandované ovoce,ale sušené-meruňky,třešně,brusinky a ananas.Polila čokoládou a posypala nasekanými vlašskými ořechy.
Je vláčný a proti tomu mi bábovka připadá hrozně obyčejná.
Recept chválím.

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Stránka Megvkuchyni.cz využívá pro potřeby sledování návštěvnosti a lepšího prohlížení webu cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie. Přijmout Číst víc

Tento web potřebuje ke správné funkčnosti a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít